La Paz

La Paz Travel Blog

 › entry 24 of 26 › view all entries

Het reizen in Bolivia is in de verste verte niet te vergelijken met bijvoorbeeld Argentinie. Argentinie is dan wellicht ook niet het beste vergelijkingsmiddel, want ik denk dat Argentinie het beste busnet van de wereld heeft. Het is perfect georganiseerd, rijd op tijd en heeft hele comfortabele bussen en daarnast ook nog eens te betalen. Het Cama reizen in Argentinie is een relaxte bezigheid, je kan even bijkomen, filmpje kijken en lekker slapen. Ik heb zelfs eens supercama gereisd, we kregen Champagne!

In Bolivia is dit alles even anders. Tijdens mijn reis van Cochabamba naar La Paz had ik het weer eens goed getroffen. Naast mij zat een kind met moeder of moet ik zeggen moeder met kind. Niet ongewoon in Bolivia dat er op een stoel meerdere kinderen meereizen, dus ik was dan ook niet erg verbaast.

Het ging de eerste tien minuten nog erg goed. Totdat het kleine klere ding begon te janken. Niet lekker even huilen omdat ie honger heeft, nee krijsen! Moeder haalde meteen haar hangerige borst tevoorschijn en propt het geheel bij de jankende kleine naar binnen. En dat ik dit alles weet te vertellen is echt niet omdat ik zat op te letten of zo hoor! Zat strak naar buiten te kijken, maar kon er gewoon niet omheen! Dat brengt me meteen bij het volgende punt. Bolivianen hebben niets maar dan ook niets met onze westerse milieu verhalen. Ze trappen alles naar buiten. Ik pricipeel vuilnis-in-prullebak-gooier moet hierbij iets opbiegten. Nadat mijn buurvrouw het kleine ding naast mij ! verschoond had kon ik niets anders dan gehoorzamen naar deze brute vrouw. Ze gaf namelijk de poepluier in mijn handen ! en beveelde me het geheel naar buijen te gooien.
Echt ik kon en wilde op dat monent niets anders en voel me er achteraf schuldig over. Hoop dat jullie je kunnen voorstellen dat er voor mij op dat moment niets anders op zat...

The Death Road

The death road, een voormalige autoweg, is wegens de grote aantallen doden sinds twee maanden eindelijk gesloten. Er is een nieuwe, betere weg geopend. Er verdwenen gemiddeld 26 bussen per jaar het ravijn in! Deze weg slingert ongeveer 30 km lang langs tientallen, soms honderden meters hoge ravijnen door de bergen van noord La Paz. En dan op de mountainbike, fullcoverhelm met soms 60km, langs de afgrond, naar benden razen. Echte adrenaline stoot! Eerst over een asfalt gedeelte even wennen aan de bike. Totaal in gestroomlijnde houding met nog hogere snelheden naar beneden.
De langzamer dalende vrachtwagens in halen uit de slipstream! Helemaal te gek!
Langs te route wordt er zo af en toe gestopt om verhalen aan te horen van de laatst overleden, verongelukte of naar beneden gestorte touringbussen, en ze liggen er nog! Na een twee uur durende spetterende, helemaal te gekke afdaling stond en een koude wel verdiende bier te wachten. En een heelrijke duik in het zwembad van Hostel Esmaralda! Ik ben nu eindelijk geweest bij de geboorteplaatst van Esmaralda en het was prachtig!

 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
La Paz
photo by: wilfredoc2009