Indianen en Salinas Grandes

San Salvador de Jujuy Travel Blog

 › entry 70 of 97 › view all entries
De busrit van Salta naar Jujuy is met 2,5 uur de kortste tot op heden. Met behulp van een spontane dame bij een hostel dat geen geschikte kamer heeft komen we terecht bij het zeer centraal gelegen hostel Los Colorados.
Jujuy begint al echt op Bolivia te lijken, het stikt er van de indianen, uhh beetje respectloos maar inheemse bevolking klinkt zo correct. Een grote staking op het centrale plein van de werklozen (weer diezelfde indianen met alle respect natuurlijk) die meer uitkering eisen is een bizar gezicht. Het lijkt op een mini lowlands, waarbij de tentjes in de perken van het plein en in de aangrenzende straten staan. En de lucht die er vanaf komt... pfff. Het schijnt dat een groot deel van deze mensen ook worden ingehuurd als staker, een soort beroepsstaker, maar ik gok erop dat dat niet aan de belasting wordt doorgegeven. Hert doel hiervan is om als groep stakende meer massa te krijgen en dus meer druk te kunnen uitvoeren... het feit dat dit de werkelozen zelf zijn verklaard waarschijnlijk de grote opkomst! De band is namelijk Ka UU Thee ;-)

Maar we zijn hier voor een bezoek aan de zoutvlakten Salinas grandes. Omdat Barry het (net als ik) al een keer gezien heeft in Bolivia ga ik alleen. De tour gaat langs een aantal geinige dorpjes, nog meer gekleurde rotsen een paar fantastisch uitzichtpunten over de Andes. Twee Nederlanders maken het een uiterst gezellige aangelegendheid. NIet geheel slim ben ik mijn zonnebril vergeten in het hostel en doen de zoutvlakten behoorlijk zeer aan mijn ogen, een geleende pet biedt enige "verlichting"... De lunch is in het dorp van de zoutwerkers en komt in de vorm van een vast menu van lamaschnitzel, soep en een toetje (in die volgorde).

Als we terug komen van de tour blijkt het minifestival van de stakende werklozen voorbij, hun plaats is ingenomen door stakende leraren, maar die hebben een stuk minder mensen kunnen optrommelen... misschien hadden ze niet genoeg budget om de beroepsstakers in te huren...
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
San Salvador de Jujuy
photo by: cenazareno