Gibb river road

Wyndham Travel Blog

 › entry 14 of 29 › view all entries
Termietenheuvel

Zo, het is weer even geleden, maar we zijn heel uit de outback van Australie gekomen. Inmiddels hebben we de Gibb river road al een week achter ons. Het was een mooie belevenis: 660 kilometer onverharde weg, met diverse "creek" en "river crossings"! Erg spannend of je de overkant wel haalt ;-)

Na onze laatste ochtend in Broome, waar we lekker met de camper op het strand hebben gestaan, zijn we vertrokken naar Derby, de startplaats van de Gibb river road. Derby lag slechts 220 kilometer bij Broome vandaan. Aan het einde van de middag kwamen we daar dan ook aan. Verder niets ondernomen in Derby. De volgende ochtend dus eindelijk begonnen aan de Gibb river road. Langs de Gibb river road liggen allemaal gorges (beste te vertalen met kloof).

Begin Gibb river road met Boab-boom
De eerste is de Windjana Gorge, een mooie gorge met een heleboel krokodillen! De krokodillen zijn de zoetwater-variant ("freshies"), en ze zeggen dat ze niet aggressief zijn tegen mensen. Ook zijn hier duizenden kakatoe's, die tezamen enorm veel herrie maken! De nacht hebben we doorgebracht vlakbij deze gorge, gelukkig op gepaste afstand van de krokodillen.

De volgende ochtend zijn we vertrokken naar de Bell gorge. Na een half uur lopen kom je bij een waterval met pool aan. Hier hebben we heerlijk gezwommen. Wel wat koud het water, maar het is hier flink warm, dus lekker vervrissend. Na een paar uur hier te hebben rondgebracht en gerelaxed zijn we op de camping vlakbij (10 kilometer ervandaan) gaan overnachten.

Dag drie zijn we begonnen met de Galvans gorge, wederom een waterval met een pool.

Freshie
Omdat het niet echt zonnig is en dus ook nog niet heel warm zijn we dit keer niet gaan zwemmen. Bij de pool zaten nog twee grote hagedissen, de zogenaamde monitor lizards. De volgende stom was de Manning gorge bij het Mt Barnett Roadhouse. Dit Roadhouse ligt halverwege de Gibb river road en is de enige mogelijkheid om onderweg te tanken ... Omdat het weer niet echt meezat, het begon zelfs te regenen (dat dat nog voor moet komen, want de voorgaande dagen hebben we geen wolk gezien), hebben we besloten verder te rijden na wat geluncht te hebben. De manning gorge is namelijk uitsluitend te bereiken door een riviertje over te zwemmen en daar hadden we allebei niet echt zin in. Bovendien hebben we inmiddels al 3 gorges gezien, dus een beetje gorges-moe wordt je daar wel van.
Windjana gorge
In de middag hebben we een flinke afstand afgelegd: 170 kilometer, maar op zo'n onverharde weg met allemaal water wat je steeds doormoet doe je daar nog wel 3 tot 4 uur over. Aan het einde van de middag komen we dus aan op onze camping, nog 150 kilometer van de "bewoonde wereld" vandaan.

De hele nacht heeft het geregend en ge-onweerd. Dat was niet wat we hadden verwacht in het droge seizoen, en we vrezen voor de kwaliteit van de weg. Om een uur of 10, na nagevraagd te hebben bij de manager van de camping of de Gibb river road nog steeds open is voor verkeer, besluiten we toch maar om voorzichtig te gaan rijden. De weg is inderdaad enorm verslechterd. Harder rijden dan 40 kilometer per uur in 4 wheel drive stand is nauwelijks mogelijk. Onderweg hebben we nog steeds de nodige regen, maar na een uur rijden wordt het weer, en daarmee ook de weg, gelukkig een stuk beter.

Freshie
Rond het middaguur komen we aan bij de Pentecoast river, de grootste "river crossing": deze rivier is ongeveer 50 meter breed, en er leven ook agressieve zoutwaterkrokodillen ("salties"). Na de nodige moed verzameld te hebben, hebben we de rivier succesvol doorkruist en moeten we nog 60 kilometer naar het einde van de Gibb river road. Jolanda had flink de stress in of we de overkant zouden houden, maar het is toch gelukt ;-)

In de middag komen we aan in Wynhdham, waar ons 4 wheel drive avontuur na 4 dagen is afgelopen. Een hele belevenis!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Termietenheuvel
Termietenheuvel
Begin Gibb river road met Boab-boom
Begin Gibb river road met Boab-boom
Freshie
Freshie
Windjana gorge
Windjana gorge
Freshie
Freshie
Een van de duizenden papegaaien in…
Een van de duizenden papegaaien i…
Creek crossing
Creek crossing
zwemmen in Bell gorge
zwemmen in Bell gorge
zwemmen in Bell gorge, goed kijken…
zwemmen in Bell gorge, goed kijke…
Bell gorge
Bell gorge
bell gorge
bell gorge
creek crossing
creek crossing
Gibb river road
Gibb river road
Monitor lizard
Monitor lizard
tanken, tanken en nog eens tanken …
tanken, tanken en nog eens tanken…
river crossing
river crossing
Pentecoast river
Pentecoast river
Pentecoast river
Pentecoast river
Dirty camper na 4 dagen Gibb river…
Dirty camper na 4 dagen Gibb rive…
Wyndham
photo by: michelenjolanda