AsiaChinaBeijing

Woensdag 30 april

Beijing Travel Blog

 › entry 8 of 14 › view all entries
VW Beetle in Olympische kleuren
Vandaag hebben we rustig gedaan, omdat we gisteren een drukke (wandel-)dag hadden en morgen nog zo een.

Vanmorgen was het druk bij het ontbijt. Er waren dit keer meer buitenlanders dan chinezen. Dat is echt uniek, want de vorige dagen waren wij vaker de enige buitenlanders die daar te vinden waren.

Na het ontbijt hebben we even geld gepint bij de bank, daarna gereden naar de Friendship store. Dit duurde erg lang. Wat is het druk op de wegen, tegenwoordig. Al het verkeer staat vast op alle hoofdwegen (2e, 3e en 4e ringweg). Het zou kunnen dat dit komt door de drie vakantiedagen die de chinezen hebben. Donderdag, vrijdag en zaterdag zijn feestdagen. Zondag moet men dan weer werken. Peter gaf aan dat dit door de wet zo is geregeld, voor dit jaar.

Bij de Friendship store was weinig veranderd.
De bodypainted mannen
Het was iets minder rommelig opgesteld, maar de spullen waren nog exact hetzelfde. We hebben hier wel iets gekocht maar niet veel. Afdingen is hier echt niet mogelijk.

Daarna zijn we naar de zijdemarkt gelopen. Daar is het nog dezelfde bezigheid als voorheen. Bij elk kraampje wordt je bijna aangeklampt. Bij Lin-si gebeurde dit echt en ze vond het niet leuk, maar ze durft er dan niets van te zeggen. Gelukkig hadden ze geen interessante spullen, dus we konden redelijk snel verder.

Op de 3e verdieping kwamen we bij een kraampje waar ze chinese jurkjes voor de kinderen hadden. Hier hebben we twee stuks voor Lin-si en Jil-lian gekocht. Het was wel zoekwerk voor de verkoopster om de juiste spullen te vinden, maar daar zijn ze voor... Ze wilde "de unieke en kwaliteitsjurken" voor een aanbiedingsprijs van 1000 Yuan verkopen... dat is dus net iets minder dan 100 euro !!!!

Ik keek het eens van een afstandje aan, en probeerde Esthel van advies te voorzien, maar ze liet zich niet leiden tot het maken van een bod lager dan 100 Yuan. Ik was zelf met 50 Yuan begonnen. Uiteindelijk kwamen ze op 180 Yuan uit. Dit is iets meer dan 8 euro per jurk. In mijn ogen nog veel te hoog. De vorige keer hadden we in de binnenstad jurkjes voor 20 Yuan gekocht. Die waren uit 1 stuk en zagen er minder mooi uit dan deze, maar toch...

Het hele zoeken van de jurkjes kostte veel tijd. Ik stond bij een ander kraampje met een chinese verkoopster te praten. Natuurlijk waren ze allemaal benieuwd naar onze kinderen. Ook hier vroeg een verkoopster of Lin-si half chinees/half europees was. Zo grappig. Ik heb het wel vaker gehoord en Lin-si ziet er ook niet echt typisch chinees uit, maar toch (voor zover we kunnen achterhalen) is ze 100% chinees.

En iedereen, maar dan ook iedereen moet lachen om Jil-lian. Dat is in nederland zo, maar zeker ook in china. Met haar grappig gezicht en duim in de mond is ze bijna een attractie en zouden we er geld voor moeten vragen.

Bij de zijdemarkt heb ik ook nog een spijkerbroek gekocht, een echte Armani...
De verkoopster mat de omvang van mijn buik en pakte meteen een broek met de juiste lengte. Even gepast (over mijn korte broek) en de beslissing was gevallen. Nu nog het onderhandelen. Ze begon met een rond de 700 Yuan. Mijn eerste bod was 80 (7,5 euro). De wereld was natuurlijk te klein...Met wat heen en weer gebabbel kwamen we tot 250 Yuan (22,50 euro). Dit kon ik accepteren.

Na de zijdemarkt zijn we de taxi ingedoken. Ik was op zoek naar het 1-na-grootste winkelcentrum ter wereld (volgens de Capitool reisgids). Ik kon niet op de naam komen, maar wist wel welke straat het was en dat het bijna bij de Verboden Stad lag. Dus ik gaf aan de taxichauffeur aan dat we naar de Verboden Stad wilden. Toen we er bijna waren, zag ik de naam van de straat en kon de chauffeur er naar toe dirigeren.

Het Oriental Plaza, zoals het heet (wat een moeilijke naam), is erg modern en heeft eigenlijk alleen winkels van de grote namen op het gebied van kleding, glaswerk, parfums, sportartikelen en ook van auto's. In de "winkel" van Volkswagen waren een paar auto's gespoten met versieringen voor de Olympische Spelen. Nu vindt je hier in Beijing alleen maar spullen met afbeeldingen van de Olympische Spelen, maar speciale auto's... da's weer wat anders. Ook stonden er twee bodypainted mannen poses te maken. Daar was het natuurlijk druk met mensen die op de foto wilden met die mannen.

Op de terugweg naar de taxi hebben we nog even een paar souvenirs gekocht bij de officiele winkel.

Vanavond zijn we naar MacDonalds gelopen, het was niet zo heel erg ver. Voor minder dan 10 euro kun je hier meer eten dan in Nederland voor 25 euro.

Ze willen nu alleen niet gaan slapen. We worden boos, maar dat helpt ook al niet. Ben benieuwd of ze morgenochtend normaal kunnen opstaan...


Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
VW Beetle in Olympische kleuren
VW Beetle in Olympische kleuren
De bodypainted mannen
De bodypainted mannen
Beijing
photo by: Deats