The gobi dessert

Dalanzadgad Travel Blog

 › entry 20 of 28 › view all entries
Stoere geiten

Na een zeer kort verblijf in Ulaanbaatar had ik alweer de volgende reis geregeld. Ik ga samen met 4 anderen een 7-daagse toer maken in the gobi dessert. The gobi beslaat een derde van Mongolie en is dus onwijs groot! Na met de groep (een Poolse, een Amerikaanse, een Deen en een Mexicaan) diverse boodschappen te hebben ingeslagen vertrokken we weer vanuit het hotel.

De oud russische 4wiel drive auto maakte opvallend weinig geluid...maar naderhand kan ik zeggen dat het niets uitmaakt of deze auto's veel of weinig lawaai produceren. Ze hebben zo allen hun mankementen. Eenmaal van de verharde weg begon het gestuiter weer, de vering wordt voortdurend getest.

Een kameel is erg veel waard voor de nomaden
Na een lange rit de eerste dag kwamen we dan eindelijk aan bij de ger. Hier speelde ik met de Mongoolse kinderen een pot basketbal. Op een harde grond vol met kleine stenen deed ik mijn uiterste best om niet van die kinderen te verliezen. Na flink wat verwondingen op mijn voeten (ja, ik speelde met teenslippers...)moest ik dan toch mijn verlies beamen. Die kinderen waren echt te goed. Hierna kregen we het eten geserveerd, wat binnen de groep flink wat gemompel en geklaag opleverde. Vooral het Amerikaanse meisje liep flink te klagen over van alles en nog wat. Ik neem aan dat je vooraf weet dat je geen luxe kan verwachten tijdens de trip. Was dus erg benieuwd wat het zou worden tijdens de trip.

Naarmate de dagen vorderde zag je het landschap steeds weer veranderen.

Ik op een kameel!!
Hoe verder je kwam, hoe minder leven je zag. Op een gegeven moment kom je in plaatsen waar een nomadenfamilie leeft die enkel kamelen tot hun bezit hebben. Andere beesten kunnen hier niet leven. Best knap om te zien hoe de nomaden hier dan toch een voortbestaan weten op te bouwen. Wat betreft de groep, iedereen klooit maar wat aan. In de avonden werd er nooit een spel gesleeld, de avonden duurden dan ook lang. Ik trok er veelal op uit om mooie foto;s te schieten van het gebied. Immers, van de groep moest ik het niet hebben! De 2e dag verbleven we in een plaats waar de familie vele kamelen hadden. Deze beesten maken de meest stomme geluiden, wat de hele nacht doorgaat! Ik trof hier een andere groep reizigers waarvan enkele Nederlanders waren. Ik heb dus lekker kunnen ouwe hoeren in mijn eigen taal, dat is ook wel weer erg lekker moet ik zeggen.
Dino bot op mijn tong
De volgende ochtend stond een rit op een kameel op de planning. De beesten gaan vanaf een zitpositie op de grond heel snel overeind wat wel erg leuk is om mee te maken. Maar snel lopen kunnen ze niet, in een rustig tempo liepen we in een formatie door het gebied heen. We maakten een stop bij een plaats waar vele dinosauriers botten zijn gevonden. Zo zagen wij ook enkele botten die wij hebben getest of zij afkomstig zijn uit de oudheid. Men neme een stukje bot en legt dit op de tong, wanneer het bot blijft kleven dan is dit een teken dat het een dinobot is. Overigens had dit gelukkig geen smaak! We liepen weer terug naar de ger. Het was erg leuk om een keer op de rug te zitten van een kameel.

Na een korte rit met de wagen kwamen we aan bij een erg mooie plaats.

De ijstong
We hadden een subliem uitzicht op hele grote zandduinen. Vanaf de ger leek de afstand niet groot, maar eenmaal lopende kwamen we er toch achter dat de duinen erg ver waren. Na het overbruggen van een kleine rivier met duizend en 1 muggen en vele doornstruiken kwamen we dan eindelijk aan bij de duinen. Het beklimmen van deze enorme zandheuvels bleek een taak opzich te zijn. Je moest flink je best doen om de top te bereiken, maar na wat inspanningen was dit dan ook gelukt. Vanaf hier had je een erg mooi uitzicht over het gebied waar we waren!

De dag erna vertrokken we vroeg. Er stond een bezoekje aan een nationaal park op de planning. Eenmaal in dit park wat omgeven is door reusachtige rotsen bereidden we onze lunch voor. Hierna splitste de groep zich op.

Ik op een dolgedraaid paard
De helft ging paardrijden, de andere helft ging lopend door het park. Aangezien paardrijden mij wel is bevallen sprong ook ik deze keer weer op een paard. Ik mocht gelukkig weer vrij rondlopen, wat op de heenweg verdomd goed ging. Het paard had wel een beetje het tempo erin, maar dit beviel mij wel! We stopten bij een rivier waar we verder moesten lopen. Na een paar meter liepen we langs enorme ijskappen. midden in de vallei ligt erg veel ijs wat een super mooi gezicht is om te zien. Het ijs was wel volop smeltende, maar wees gerust, in de wintertijden komt dit ijs geheid weer terug! Na een bezoekje aan de ijstongen sprongen we weer op het paard. Ik weet niet wat ze hadden gedaan met dit beest, maar toen ik er eenmaal op zat begon het als een dolle te rennen.
Indrukwekkende lucht tijdens zonsondergang
Ik vond dit wel stoer en liet het beest zijn gang gaan. Als een idioot rende het paard een berg op, dit ging echt met een noodvaart. Maar logischerwijs, wanneer je een berg op gaat, dan is er ook een daling. Dit ging dan ook erg snel waardoor ik maar even aan de teugels trok om iets vaart te minderen. Maar dit was al met al een zeer toffe rit!!

Na wat uur verder te hebben gereden kwamen we in de stad Dalanzagdad aan. Door al het stof, de vele schuttingen en niemand om je heen doet deze stad je denken aan een echte spookstad. We gingen een badhuis in om ons na 4 dagen dan eindelijk op te kunnen frissen. De stad had geen electrischiteit, maar we hadden gelukkig wel warm water. In de avond gingen we een kroeg in met de groep. De biertjes vloeide rijkelijk. De toko had westerse muziek uit de jaren '90, een paar gammele laserstralen en een discobol.

De zanduinen
Zowaar werd er ook gedanst door velen. Na verloop van tijd gingen ook mijn voetjes van de vloer en danste ik met een leuke groep mongolen. De volgende ochtend waren we allen er beroerd, dus hebben veel geslapen tijdens de rit. We sliepen hierna in niemandsland waar 3 gers stonden. In een van de gers was een 19-jarig meisje met haar zusje die de boel runde. Erg leuk om te zien hoe beide dames hun best deden om contact met ons te maken. Ik heb een gids van mongolie waar wat vertalingen in staan. Maar erg veel nuttige zinnen bevat dit boek niet....het meest indrukwekkende is om te zeggen: "Ik hoop dat je beesten goed vet worden."

Ook tijdens deze rit konden we er niet aan ontkomen. De auto had naarmate de tijd steeds meer kuren. Eerst sloeg de motor vaak af, later werkte de 2e versnelling niet.

Schapen scheren
...maar dit zijn al met al maar kleinigheden. Zo reden we de op een na laatste dag door de woestijn toen de auto helemaal vol liep met stoom. Een leiding was geknapt en de chauffeur moest het een en ander weer aanpassen aan zijn motor. De motor zit overigens tussen de bestuurder en de bijrijder in. Na flink wat sleutelwerk waren we binnen 3 kwartier weer op pad. Super!

De laatste dagen van de trip hebben we vrij weinig kunnen doen en zien. Het weer was erg koud en het regende continu. Ondanks dat de groep niet al te leuk was ben ik de tijd goed doorgekomen en heb erg genoten van de toer. Ik ben blij dat ik een keer in een woestijn heb kunnen rondlopen, maar echt leven never nooit niet. In de zomer kan het hier erg warm worden (40 graden) en in de winter zelfs -40.

Overmorgen ga ik met de trein naar Rusland toe (Irkutsk) waar ik zal gaan genieten van het Lake Baikal. Dit was het weer voor zover!

Groeten Erik 

   

 

 

 

 

 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Stoere geiten
Stoere geiten
Een kameel is erg veel waard voor …
Een kameel is erg veel waard voor…
Ik op een kameel!!
Ik op een kameel!!
Dino bot op mijn tong
Dino bot op mijn tong
De ijstong
De ijstong
Ik op een dolgedraaid paard
Ik op een dolgedraaid paard
Indrukwekkende lucht tijdens zonso…
Indrukwekkende lucht tijdens zons…
De zanduinen
De zanduinen
Schapen scheren
Schapen scheren
De groep
De groep
Dansen met de mongolen
Dansen met de mongolen
Enorme rotsformaties
Enorme rotsformaties
Een blik op de enorme vlaktes
Een blik op de enorme vlaktes
De reparatie aan de wagen
De reparatie aan de wagen
De ger in niemandsland
De ger in niemandsland
De wegen die moeten worden overbru…
De wegen die moeten worden overbr…
Dalanzadgad
photo by: Biedjee