Lekker scheuren door Mongolie

Hatgal Travel Blog

 › entry 19 of 28 › view all entries
White Lake, een kudde schapen en geiten

Na enige tijd kon ik dan eindelijk de hoofdstad van Mongolie ontvluchten! Wat was ik blij zeg!

Ik ging op weg samen met 3 anderen (Duisters, Oostenrijker en Koreaan) om een 10-daagse toer door centraal en noord Mongolie te maken. Na vele boodschappen te hebben ingeslagen gingen we met een oud busje op weg. Bij elke keer remmen kwam er een vreselijk kabaal van de auto af, dat beloofd dus veel voor de aankomende reis.

Elke dag reden we de nodige afstanden om bij de volgende overnachtingsplaats te komen. Soms zit je 5 uur in de auto, soms 11 uur. Enkel vanaf de hoofdstad zijn er verharde wegen, het binnenland kent enkel zandwegen of....hoe zal ik het noemen?? Soms zijn de wegen zo slecht dat je over grasland rijdt, wat natuurlijk een avontuur opzich is.

Een van de mooie overzichten over de vlaktes
We reden door de eindeloze, zeer indrukwekkende vlaktes van het binnenland. Je ziet vele kuddes met koeien, yaks, schapen en geiten en erg veel paarden. In combinatie met de bergen en de indrukwekkende lucht is dit een erg mooi plaatje om te zien! Soms heb je een strakblauwe lucht, mooie schapenwolken of een groen grauwe lucht.

Elke overnachting sliepen we in een ger. Dit is een traditionele mongoolse tent. Van de gastfamilie krijg je avondeten en ontbijt, wat soms een grote verassing is wat je op je bordje hebt liggen. Maar over het algemeen heb ik goed kunnen eten hier!

Onderweg kregen we een klapband. Niet verwonderlijk aangezien je een lange tijd over stenen rijdt. De bijnaam van onze chauffeur is niet voor niets de dokter, hij had binnen een kwartier het wiel verwisseld en we konden weer verder.

Nomaden die met volbepakte yaks verder trekken
Wat erg mooi is om te zien is dat de mensen elkaar altijd helpen waar ze kunnen. Wanneer er een auto is met pech, dan komen er van alle kanten mensen naar toe om te helpen. Zo hebben wij ook de nodige mensen meegenomen in de wagen. Erg mooi moment was toen een motor pech had. De bijrijders (een oma en kleindochter) namen wij mee in de wagen. Zo vriendelijk dat ik ben bood ik ze een snoepje aan. Oma was hebberig en nam er gelijk 2. Het meisje werd wagenziek. Sneu om te zien, maar wat doet oma?? Oma biedt haar het 2e snoepje aan, en natuurlijk weigert het meisje dit!! Oma was zo blij als een klein kind en nam zelf het snoepje!

Soms rij je eindeloos in de vlaktes. Zo moesten we dan ook een paar keer onze lunch voorbereiden in de auto, omdat er geen bewoonde wereld is.

Rechts onze chauffeur die naar een kapotte motor kijkt, oma en kleindochter namen we uiteindelijk mee in de wagen!
Wat overigens ook erg indrukwekkend is is dat mensen zo afgelegen kunnen wonen! In niemandsland zie je een ger met een kleine kudde schapen waar mongolen tijdelijk wonen. Veelal zijn de mensen op het platteland nomaden en trekken van plaats naar plaats. Zo heb ik een verplaatsing gezien waarbij yaks volbepakt door de velden trokken. Alle kuddes met dieren volgden! Geweldig om te zien!

Normaliter rij je elke dag weer een plaats verder. Enkel bij 2 dagen bleven we wat langer. zo zijn we bij het white lake een dag langer gebleven waar we een mooie tocht hebben gelopen en onderweg een lunch hebben gemaakt. Dit was erg geslaagd moet ik zeggen. We hadden overigens het gezelschap van een hond van ons verblijf. De honden zijn hier erg vriendelijk en hebben allen een erg goed karakter.

Gieren en arends eten een kadaver op

Bij het Khuvsgul lake zijn we ook 2 dagen gebleven. De eerste dag liepen we een hike van zo'n 20 km. Met bepakking baanden we ons een weg langs een zeer mooie route langs het meer. Op het meer lag overigens nog ijs, dus de avonden en nachten waren erg koud. Gelukkig had ook deze ger een haard die we dan ook hoog hebben opgestookt om warm te blijven. De volgende dag liepen we het stuk weer terug (gedurende de sneeuwval) en hadden bij terugkomst een nieuw avontuur voor de boeg! We gingen paardrijden. Omdat we allen niets gewend zijn op dit gebied hebben we gekozen om 2 uur lang te gaan paardrijden. Ik moet zeggen, dit was een erg groot succes! Ik mocht vrij lopen met het paard, mits ik maar de voorganger volgde. Natuurlijk wil je weten hoe hard je kan met zo'n paard, dus een rap tempo in galop was het gevolg.

In niemandsland kregen we een klapband
Het zadel was gelukkig zacht, ik had dus geen blauwe kont!!

Echte faciliteiten heb je onderweg niet. Zo hadden we pas dag 6 de gelegenheid om ons te douchen. Hier hebben we dan ook volop gebruik van gemaakt omdat je van alle stof erg vies wordt. In de ger heb je bijna nooit licht, maar dit is ook niet echt nodig, het is pas rond half 11 schemerig!! Ik ben overigens blij dat ik voor deze periode heb gekozen. In de winter is het erg koud, de zomer erg heet. Ik ben hier nu in de lente tijd en zie het graslandschap steeds groener worden, je ziet vele lammetjes, kalfjes etc. Ook de bloemmetjes komen uit de grond. Mooi om te zien!

In de avonden hebben we ons veelal vermaakt met leuke reisverhalen en kaartspellen. We hadden een erg leuke groep moet ik zeggen! De tien dagen zijn dan ook onwijs hard gegaan! Ik heb al met al veel kunnen zien van het binnenland en van de lokale bevolking.

Khuvsgul lake, een enorm meer!
Erg indrukwekkend allemaal. Het kan zijn dat ik veel ben vergeten te schrijven omdat ik zo veel dingen tegelijk heb gezien! Een super mooie toer achter de rug.

Nu ben ik weer terug in Ulaanbaatar, waar ik weer zo snel mogelijk van weg wil. Ik ben dan ook weer volop bezig met de voorbereidingen van een nieuwe toer! Hopelijk vind ik weer iets leuks!!

Groet Erik

 

 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
White Lake, een kudde schapen en g…
White Lake, een kudde schapen en …
Een van de mooie overzichten over …
Een van de mooie overzichten over…
Nomaden die met volbepakte yaks ve…
Nomaden die met volbepakte yaks v…
Rechts onze chauffeur die naar een…
Rechts onze chauffeur die naar ee…
Gieren en arends eten een kadaver …
Gieren en arends eten een kadaver…
In niemandsland kregen we een klap…
In niemandsland kregen we een kla…
Khuvsgul lake, een enorm meer!
Khuvsgul lake, een enorm meer!
Het paardje waar ik op heb gezeten
Het paardje waar ik op heb gezeten
Een mooi plaatje van een ger waar …
Een mooi plaatje van een ger waar…
Een zandstorm
Een zandstorm
Hatgal
photo by: ErikHetterscheid