Veel lokale mensen die alles met je willen delen.

Pindaya Travel Blog

 › entry 9 of 27 › view all entries
Groepsfoto bij het klooster waar we overnacht hebben.

06:30 uur, Aard-Jan maakt iedereen die nog niet wakker is wakker. Het was koud en er waren een stuk op 4 mensen die behoorlijk gesnurkt hebben vannacht, dus iedereen heeft wel eens beter geslapen. Om 07:00 uur ontbijten we buiten bij een temperatuur tegen of net onder het vriespunt. Iedereen wacht op het moment dat de zon boven de bergen uit komt, om alles te verwarmen. Zodra dit gebeurt begint de rijp op de daken te smelten en de drupt het smeltwater van het dak naar beneden. De boter blijft zo hard als beton. Om 07:30 nemen we afscheid van de abt (Aart-Jan doet een donatie namens de groep) en na een groepsfoto beginnen we aan de afdaling naar Pindaya. In het begin van de wandeling zien we regelmatig stukken waar het gras nog wit is van de rijp, maar zodra de zon er bij komt is dit zo verdwenen.

We kunnen onder al Pindaya zien liggen.
Er word weer flink doorgelopen en snel is de groep weer een langgerekt lint met onderbrekingen. Trudy en ik besluiten ons eigen tempo te lopen en vooral ook van het landschap te genieten, de dragers die achter ons lopen weten de weg ook wel. We komen nog door een ander minderheidsdorp, waar ik de naam al weer ben en even later komen we bij een kraampje naast het pad waar we pannekoeken met een vulling van gezoete kleefrijst krijgen aangeboden. Ik vind deze erg lekker en eet elke pannekoek die ik aangeboden krijg op. Het ontbijt van witte toast met jam is allang verteert en mijn maag schreeuwt alweer om voedsel. Nog geen half uur later zit een meisje bamboe gevuld met zoete kleefrijst te verkopen (de bamboe dient allen als verpakkingsmateriaal) en ook dit mogen we proeven. De pannekoeken waren lekkerder. We komen ook nog langs een klooster waar een monnik net de gong luidt voor de lunch, de laatste maaltijd van de dag.
Onderweg pannekoeken eten met vulling van kleefrijst.
Als we bijna in het dorp zijn, ziet Trudy een vlinder zitten die ik en 2 gidsen niet gevonden kunnen krijgen. Na een grondige uitleg zien we het beestje zitten op minimaal 10 meter van de straatkant tussen de bladeren op een boomtak. Ik denk dat ik haar Arendsoog ga noemen. Door het gezoek naar de vlinder komen we een minut of 5 later bij het hotel dan de rest van de groep. De kamer die we toegewezen krijgen is netjes en er liggen overal kleine orchideetjes, van het bed tot op het toilet. We gaan eten bij het eerste restaurantje dat we tegen komen. Als we richting het centrum lopen, Memento heet het. Het is er gezellig ingericht, maar het eten is matig van kwaliteit en behoorlijk aan de prijs. Rudolf en Anne, die bij ons aanschuiven , zijn het met ons oordeel eens. Na het eten krijgen we van Mick de tip om eens bij het klooster en de Pagodes te gaan kijken.
Klooster in Pindaya
Dit lijkt ons leuk en we wandelen er naar toe. Het klooster is helemaal van teak hout en ziet er oud uit. We lopen er omheen en maken wat foto’s van o.a voetvolleyende monniken. Bij het klooster staan een aantal pagodes die wel leuk zijn maar niet heel erg bijzonder. De echte interessante gebouwen staan een stuk verder de straat in. Hier verkeert een flink aantal pagodes in ongerestaureerde toestand, d.w.z. niet herbouwd, dus in verval geraakt. Dit heeft zeker zijn charme. Doordat hier geen verkeer langs raast en er geen toeristen zijn, kunnen we de bellen in de toppen van de pagodes, die door de wind geluid worden, goed horen. We komen bij een tempeltje waar Trudy haar neus naar binnen steekt en ze ziet een monnik een vrouw een hoofdhuidmassage geven. Ze word meteen uitgenodigd om binnen te komen, ik moet natuurlijk ook mee. Onmiddellijk krijgen we een poeder in de hand geschud dat we, volgens hun gebaren, moeten opeten.
Tempel met mooi plafon.
Voorzichtig proberen we het en het heeft een smaakt die in de richting van salmiak gaat, maar toch net anders is (minder lekker). We weten los te krijgen dat het een Birmees medicijn is, maar we weten niet wat het geneest. Wel krijgen we 4 zakjes kado. Vervolgens krijgen we een kop lauwe thee. Het is een risico, maar kunnen niet weigeren. We kijken nog even rond, doen een kleine donatie (1000 Kyat) en stappen dan maar eens op. Amper buiten ziet Trudy een vrouwtje in een hokje op het tempelcomplex (nog geen 10 meter van waar we het medicijn gekregen hebben) eten koken. Ze gaat kijken en krijgt meteen een bord in de hand gedrukt met gefrituurde bonen (tuinbonen maar dan anders), en een ander vrouwtje komt met een lepel aangerend. Op de vraag of ik ook een bord wil zeg ik dat we wel delen. De bonen smaken goed, maar zijn erg machtig. We lopen nog even over de markt die net opgeruimd word en slenteren dan richting hotel.
We krijgen spontaan een bord bonen te eten aangeboden.
Als we iemand horen roepen zien we de 4 Limburgers aan de rechterkant van de straat aan het Dagon bier zitten. We gaan een tijdje bij hen buurten en lopen dan verder naar het hotel. Ton en Judith halen ons met de fiets in en bieden ons een lift aan die ik beleefd afsla, de fietsen zien er zo gammel uit dat ik verwacht dat ze mijn extra gewicht niet zullen overleven. We gaan even terug naar de kamer en gaan om 18:15 uur eten bij het aan het heilige meer gelegen Green Tea Restaurant. Het gaat eigenlijk om 19:30 uur dicht, maar zo lang er gasten zijn blijven ze open. Er is een stroomstoring in Pindaya en zodra we het terrein van Green Tea restaurant op lopen komt er een medewerker naar ons toe die zegt dat we heel even geduld hebben het aggregaat word opgestart. We krijgen een fantastische plak op het terras die uit kijkt over het meer met de volle maan er boven.
Lekker eten bij Green Tea Restaurant.
De bedinning is super vriendelijk, het eten geweldig en de prijzen betaalbaar, erg geslaagd. Het is 19:30 geweest als we weg gaan, maar dan zijn Everd en Aard-Jan net binnen gekomen, dus het personeel mag nog niet naar huis. Terug op de kamer gaan we douchen, schrijven en slapen.

 

 

 

 

 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Groepsfoto bij het klooster waar w…
Groepsfoto bij het klooster waar …
We kunnen onder al Pindaya zien li…
We kunnen onder al Pindaya zien l…
Onderweg pannekoeken eten met vull…
Onderweg pannekoeken eten met vul…
Klooster in Pindaya
Klooster in Pindaya
Tempel met mooi plafon.
Tempel met mooi plafon.
We krijgen spontaan een bord bonen…
We krijgen spontaan een bord bone…
Lekker eten bij Green Tea Restaura…
Lekker eten bij Green Tea Restaur…
Pindaya
photo by: TrudyNRonnie