AsiaMyanmarBago

Omgeving van Bago.

Bago Travel Blog

 › entry 3 of 27 › view all entries
De oorlogsbegraafplaats van Htaukkyan.

Om 06:00 uur opstaan en na een uitgebreid ontbijtbuffet met Birmese, Indiase en westerse gerechten vertrekken we om 08:00 richting Bago. We zijn amper een half uur onderweg en Trudy word al misselijk. Gelukkig houd ze alles binnen tot aan de eerste stop om 09:00. We stoppen bij een piepklein onbeduidend tempeltje waar de locals de nats te vriend proberen te houden door ze offers te brengen. De mensen die hier rondlopen zijn interessanter dan het tempeltje zelf en de stop duurt dan ook maar een paar minuten. Trudy heeft zelf het idee dat de buschauffeur deze extra stop heeft ingelast om te voorkomen dat Trudy zou overgeven in de bus. Na weer een paar minuten rijden komen we bij een Britse militaire begraafplaats voor 27.000 militairen die gevallen zijn in deze comtreien in WOII.

Het opscheppen van de rijst in de nap.
Deze stop duurt wat langer en hier knapt Trudy aardig van op.

Na de begraafplaats van Htaukkyan rijden we door naar een klooster waar we om 11:00 uur 1100 monniken hun laatste maaltijd van de dag gebruiken. We mogen hier overal rondkijken en zien de mensen in het klooster aan het werk, koperslagen tot koks. Om 10:55 uur gaan alle monniken in een lange rij staan en krijgen dan bij binnen gaan van de eetzaal, rijst in hun map geschept. Hier komen meer toeristen, want de souvenirverkopers zijn behoorlijk volhoudend.

We rijden nu naar eem restaurant waar we een goede maaltijd krijgen van zoetzure inktvis en gefrituurde inktvis. Vanaf het balkon hebben we uitzicht op de Shwemawdaw Pagoda, wat de grote goude God Pagoda betekent.

De Shwemawdaw Pagoda.
Na het eten rijden we hier naar toe en we hebben hier een klein half uurtje om rond te kijken. Na de Shwedagon van gisteen is het minder indrukwekkend, maar het blijft erg mooi. Als we moeten vertrekken staan Trudy en ik bij de verkeerde uitgang en dus zijn we een paar minuten te laat bij de bus. Dolores is helemaal spoorloos, maar gelukkig is ook zij naar een minuut of 1o weer terecht.

We rijden nu naar het Golden Palace waarvan de fundamenten pas in 1991 met steun van Unesco opgegraven zijn, waarna de plannen gemaakt zijn om met de wederopbouw te beginnen. Het paleis is nu klaar, er staat alleen nog niks in. We beginnen in het verblijf van de koningin, de Bee Throne Hall. Als we naar binnen gaan horen we een chaos van hoge piepgeluidjes die luider worden als we verder het gebouw in gaan.

Paleis van koning Bayinnaung.
In de binnenste kamer zijn ze het luidst en hier hangt ook de karakteristieke geur van vleermuizenpoep. Hoog in een hoek van het plafond hangt een enorme troep vleermuizen die met blote oog bijna niet te zien is. We zijn al vrij snel buiten (er is niet zo veel te zien binnen) en zien dan de Shwemawdaw Pagoda weer staan door de deuropening. We lopen naar het verblijf van de koning en maken foto’s van de omgeveing en van de koninklijke verblijven. Voor het paleis van de koning is de tuinman gras aan het maaien. Ook in het Kambaw Zathardi, Golden Palace, zoals het gebouw officeel heet is niks noemenswaardigs te zien. De opgegraven teak houten zuilen (het aantal dat ze terug gevonden hebben althans) ligt opgeslagen in een soort open schuurtje, met daarbij de uitleg hoe je de leeftijd van een (teak)boom kunt bepalen.

Ons volgende doel is de Shwethalyaung Pagoda hier ligt een Boeddhabeeld van 55 meter lang en 16 meter hoog.

Liggende Boeddha van Shwethalyaung
Het beeld is kleiner dan die in Yangon, maar is veel ouder. Het werd in 1881 ontdekt door een aannemer die de spoorlijn tussen Yangon en Bago aanlegde. Met zijn oor van 4,57 meter, ooglid van 2,29 meter en grote teen van 1,83 meter is het nog steeds flink aan de maat en het moet gezegd worden dat de sokkel waarop het beeld ligt ook mooier is dan die van zijn collega in de hoofdstad. Op de achterkant van de sokkel staat de ontstaansgeschiedenis van het beeld afgetekend. Het is jammer dat er van het beeld zelf geen mooie foto te maken is, omdat er altijd lelijke metalen pilaren voor staan die het dak ondersteunen.

We worden al de hele dag achtervolgd door dezelfde mensen die ons ansichtkaarten en andere troep willen verkopen en ook hier zwermen ze rond de dus.

De Mahazedi Pagoda.
Bij de Mahazedi Pagoda hebben we ze eindelijk afgeschud. De naam betekend Grote stoepa en was oorspronkelijk de bewaarplaats van een tend van de Boeddha, maar toen koning Thalun de hoofdstad in 1625 naar Ava verplaatste nam hij de tand mee.

Onze laatste stop van vandaag is de Kyaikpum Pagoda, het bouwerk bestaat uit 4,30 meter hoge Boeddha’s die met hun ruggen tegen een vierkante pilaar naar de 4 windstreken kijken. De beelden stellen de Boeddha van het heden en zijn voorgangers voor. Het complex is gebouwd in 1476 door koning Dhammazedi: Bij de bouw waren ook 4 zusters betrokken en als één van hen ooit zou trouwen zou één van de beelden instorten. In 1930 leek de voorspelling uit te komen toen een aardbeving een beeld verwoeste. Natuurlijk is het beeld herbouwd.

Kyaikpun-pagoda.

Om 16:30 gaan we terug naar de bus die ons naar Bago brengt. Het is geen lange rit want alles wat we vandaag gezien hebben ligt dicht bij de stad. We gaan even naar de kamer om wat te puzelen en te schrijven, maar ondanks het lawaai van de strt die langs ons slaapkamerraam (dat open staat) loopt vallen we al snel in een diepe slaap. We worden pas wakker als het donker is en gaan dan eten bij Kyaw Swa. Het restaurant ziet er niet mooi uit maar er zitten wel een aantal gasten binnen. Als we naar binnen lopen blijken de mensen die er zitten allemaal personeelsleden te zijn en wij hun enige gast. Na enige twijfel gaan we toch zitten. Dolores is bij ons komen zitten en we hebben heel gezellig gekletst. We wagen het er toch op en bestellen Crab Soup, Freis Crsb Meat Balls en Sweet and Sour Crab Claws. Het smaakt werkelijk fantastisch en ook de versgeperste Ananas en Papaya Juice (op aanrader van Dolores) is erg goed. Het kost ongeveer 17.000 Kyat. Na het eten gaan we weer terug naar de kamer om te douchen (met het mandi principe, want het water is toch koud en wat er uit de douchekop komt is een te verwaarlozen hoeveelheid) en gaan dan naar bed.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De oorlogsbegraafplaats van Htaukk…
De oorlogsbegraafplaats van Htauk…
Het opscheppen van de rijst in de …
Het opscheppen van de rijst in de…
De Shwemawdaw Pagoda.
De Shwemawdaw Pagoda.
Paleis van koning Bayinnaung.
Paleis van koning Bayinnaung.
Liggende Boeddha van Shwethalyaung
Liggende Boeddha van Shwethalyaung
De Mahazedi Pagoda.
De Mahazedi Pagoda.
Kyaikpun-pagoda.
Kyaikpun-pagoda.
Monniken in de rij voor de laatste…
Monniken in de rij voor de laatst…
Bago
photo by: ilserita