AsiaMyanmarBagan

Met de boot naar Bagan.

Bagan Travel Blog

 › entry 18 of 27 › view all entries
Genieten van de zonsopkomst vanaf de boot.

We staan om 05:00 op, want om 06:30 vertrekt de express boot naar Bagan. De bus zou om 06:00 uur bij het hotel zijn, maar ze komt pas om 06:10 en het blijkt dat er een klein probleempje was om hem aan de gang te krijgen. Het is een heel kort ritje door het grotendeels nog slapende Mandalay naar de aanleg plaats van de boot. Hier staan een stuk of 7 dragers ons al op te wachten om de bagage aan boord te brengen. 2 mannen staan onze tickets af te scheuren, net voor we de boot op gaan. Het is nog redelijk fris en binnen de kortste keren zit bijna iedereen van onze groep zijn lunchbox (2 sneden toast, 2 hard gekookte eieren en een banaan) leeg te eten in de bijna dichte cabine op het bovendek. De kapitein heeft het ook koud, want hij heeft een handdoek om zijn hoofd gewikkeld en doet op een gegeven moment zelfs de ramen en deuren van de stuurhut (die direct in verbinding met onze cabine staat) dicht, waardoor de tocht buiten gesloten word.

Tempels aan de overs.
Terwijl we met een Canadees uit Vancouver staan te buurten trekt het plotseling dicht. Trudy komt met goed en met slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat er geen sonar en radar aan boord is (de diepte van de rivier word in de gaten gehouden door een man met een bamboe stok met strepen erop) zodat we moeten wachten tot de mist op trekt voor we verder kunnen varen. Het goede nieuws is dat we de boot die 1 uur eerder uit Mandalay is vertrokken hebben bijgehaald, omdat die hier ook voor anker ligt tot dat het zicht beter word. We gaan even benedendeks en bestellen een potje koffie voor het belachelijk hoge bedrag van 2 dollar en eten een paar van onze gisteren bij de bakker gekochte chocolade broodjes erbij op. In het restaurant staat een tv op twee stoelen met een DVD speler erop gestapeld waarop hele zoetsappige moderne Birmese popmuziek met al even foute videoclips met Karaoke ondertiteling afgespeeld word.
Wachten totdat de mist is opgeklaard voordat we verder kunnen.
Als de mist optrekt na een half uur of zo, kunnen we weer verder. Het landschap aan de rivier is soms mooi, soms is er niks te zien. Na negenen begint ook de temperatuur beter te worden. Af en toe slalomde onze boot vreemd over de rivier, dit is noodzakelijk omdat we in het droge seizoen reizen en de waterstand zo laag is dat er uitgekeken moet worden voor zandbanken. Aan boord is het verplicht niks doen, dus lost Trudy sudoku’s op en lees ik in onze reisgids. We zijn blij dat we gisteren nog chocoladebroodjes gekocht hebben bij de bakker, maar toch eten we in het restaurant van de boot een “set menu” dat 6 dollar p.p. kost. Een astronomisch bedrag in Birma en dat terwijl de porties aan de kleine kant zijn en de volgende gang al staat te wachten voor we de laatste hap naar binnen hebben gewerkt.
Een man met "snijmachine".
De reis schiet slecht op. Een keer moeten er iemand rotzooi van de schroef snijden, om te voorkomen dat er e.e.a kapot gaat en een keer meren we zelfs aan omdat er problemen met de motor zijn. We kunnen hier drie kwartier aan land om zo in een dorp rond te kijken waar de mensen amper ooit toeristen gezien hebben en die nog met ouderwetse methodes werken. Het moet vreemd zijn voor deze mensen om zoveel (er zitten nog meer mensen op de boot dan alleen onze groep) blanke mensen in hun dorp te krijgen. De mensen spreken geen engels, maar zijn erg vriendelijk. Als we weer aan boord gaan loopt het hele dorp uit (en er is niemand die ons iets wil verkopen). De mensen zwaaien tot ze ons niet meer zien. Het wordt al snel donker en de schipper moet dan zijn weg zoeken met behulp van een grote schijnwerper.
De boot is gerepareerd en ze kunnen weer verder.
Niet alle zandbanken worden ontweken, een paar keer voelen we de boot over de rivierbodem schrapen en 1 keer staan we plotseling stil, maar gelukkig krijgt de kapitein de boot weer vlot. Om 19:45 zijn we in Nyaung U en moeten dan nog 7 km met de bus naar Kaday Aung Hotel in New Bagan. Na een welkomstdrankje, gaan we meteen eten in een restaurant op een dikke 5 minuten loopafstand door het donker (met onze zaklampen). Om 22:30 zijn we in onze bungalow en gaan dan douchen en slapen.

 

Mikie says:
Don't speak your language but Bagan is a special place...;)
Posted on: Oct 23, 2008
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Genieten van de zonsopkomst vanaf …
Genieten van de zonsopkomst vanaf…
Tempels aan de overs.
Tempels aan de overs.
Wachten totdat de mist is opgeklaa…
Wachten totdat de mist is opgekla…
Een man met snijmachine.
Een man met "snijmachine".
De boot is gerepareerd en ze kunne…
De boot is gerepareerd en ze kunn…
Werkende mensen op het land.
Werkende mensen op het land.
Bagan
photo by: planisphere