De vele mooie dingen in Mandalay en Monywa.

Monywa Travel Blog

 › entry 14 of 27 › view all entries
Boedha in Mahamuni Paya tempel.

Als we wakker worden ziet de lucht grauw. Toen we gisteren Mandalay naderden werd het steeds meer bewolkt en vannacht heeft het flink staan regenen. We vertrekken om 08:00 met de bus voor een overnachting in Monywa, morgen keren we weer terug naar Mandalay. Er is door Ben (“reisleider”) benadrukt dat we alle bagage achter moeten laten in Mandalay, alleen onze toiletspullen moeten we me nemen. Dus doen we dat maar, in de veronderstelling dat hij weet wat die zegt. We rijden eerst naar naar een bedrijfje dat bladgoud fabriceert door middel van urenlang handmatig hameren. Het bladgoud wordt niet geëxporteerd, maar is allemaal voor eigen (Birmees) gebruik.

Beelden in de Mahamuni Paya tempel.
Daarom word Myanmar ook wel The Golden Land genoemd. Uiteraard is er ook een winkeltje bij waar het bladgoud (alle vierkantjes netjes op een stukje bamboepapier) te koop is. Voor ons kost het 3 dollar per 10 stuks. Als we weer in de bus zitten zien we tegenover de bladgoud workshop een winkeltje dat leren artikelen verkoopt . De slangenhuiden hangen buiten om dit duidelijk te maken. We blijven nog even in Mandalay om de Mahamuni Paya te bezoeken, de grootste en heiligste tempel van de stad. Het Boeddha beeld dat hier staat is van brons en zou gegoten zijn in de tijd dat de Boeddha nog leefde. We Boeddha zou het beeld zeven keer hebben aangeraakt om het ‘leven’te geven. Tot op heden staat er elke dag een monnik vroeg op om het gezicht van het beeld te wassen en de tanden te poetsen. Vrouwen mogen niet bij het beeld komen, mannen worden uitgenodigd om via een trap naar het beeld te klimmen en er een stukje goudfolie op te plakken.
De Maha Aungmye Bonzan,een bakstenen klooster dat dateert uit 1822.
Gedurende de vele eeuwen dat het beeld oud is, zijn er zoveel stukjes goudfolie opgeplakt, dat het lijkt alsof het hele beeld (m.u.v. het gezicht) onder de wratten zit. De toegangen tot de pagode zijn flankeert door souvenirkraampjes en Trudy ziet een mooie marionet, maar we hebben nu geen tijd om op de prijs van 20 dollar af te dingen, maar misschien dat we van de week nog wel terug gaan. In de bus krijgen we te horen dat we tijd over hebben (dus waarom we moesten haasten is ons een raadsel) Om deze tijd op te vullen gaan we naar een zijdeweverij, die we niet echt interessant vinden. (eigenlijk zouden we naar een werkplaats gaan waar ze marionetten maken, maar niemand wilde er naar toe behalve Trudy. Maar als dit het alternatief is had ik daar ook liever naar toe gegaan). We gaan maar een beetje met onze gids in de bus praten en die verteld dat het offeren van bloemen in de tempels zorgt voor schoonheid in een volgend leven, goud zorgt voor welvaart.
Met de paardenkarren verplatsen we ons over Ava.
Om iets voor tien zijn we bij het Maha Gonayon Kyaung (Kyaung betekend klooster) waar we weer kunnen zien hoe de monniken zich opstellen en vervolgens gaan eten. Hier wonen weliswaar meer monniken (1300) en is het een centrum om nieuwe monniken op te leiden, ook is het veel toeristischer. Zodra we uit de bus komen, staan er vrouwtjes en meisjes klaar met kleine kinderen met mooi beschilderde gezichtjes op hun arm om  gefotografeerd te worden. Zo gauw iemand een foto gemaakt heeft word er geld gevraagd. Het kleinere klooster waar we dit eerder mee konden maken vond ik een authentieke en intiemere sfeer hebben en vele van de groep met mij.

We rijden dan naar het veerbootje dat voetgangers en fietsers naar Ava brengt (in de volksmond Inwe genoemd).

Het Bagaya klooster, dat gehaal van teak hout is gebouwd.
Bij het veerbootje worden we letterlijk overstelpt door verkopertjes die ons van alles willen verkopen. We gaan met paardenkarren (2 personen per kar) het eiland op. Eerst bezoeken we Maha Aungmye Bonzan, een bakstenen klooster dat dateert uit 1822 en heel anders van bouwstijl is dan anderen. Als een bedelend kindje zijn handje in Trudy’s tas wil steken, tikt ze hem in een reflex op zijn vingers. Ze schrikt hier zelf meer van den het jongentje. Het klooster is mooi om te zien en de tijd vliegt voorbij.

Volgende stop is het Bagaya Klooster, dat helemaal gebouwd is van teak hout. Het is ongelofelijk mooi, maar je moet niet vergeten te kijken waar je loopt, want hier en daar steken er koppen van spijkers uit de oude houten vloer waar je je voeten lelijk aan open kunt halen.

In het Bagaya klooster.
Binnen in het klooster is het pikdonker en ben ik maar weer eens blij met mijn statief. Buiten zit op de omheining een nieuwsgierige eekhoorn die de aandacht even van het houtsnijwerk weg trekt. Om 14:00 staan we weer bij de veerboot. We hebben net goed geluncht, krabsoep en zoutzure krabbenscharen, niet onverdienstelijk klaar gemaakt in het Small River Restaurant echter de prijzen weten ze hier wel. Een van de mede reizigers zat nog steeds op zijn wisselgeld te wachten, en de vrouw van onze “nieuwe reisleider” vonden dat die het maar moet laten zitten. Dat ze het dan maar zelf bestaald! Het lijkt al of ze nu al langs haar schoenen begint te lopen.

Zo gauw we in de bus zitten begint het weer te regenen en het zou niet meer ophouden vandaag.

Thanboddhay Tempelcomplex.
Voor we Monywa bereiken, bezoeken we nog het Thanboadhay Tempelcomplex. Het is een bonte kermis met 582.363 grote en kleine boeddhabeelden. Ondanks de regen en de plassen water moeten we op blote voeten het terrein op. Het licht valt uit zodra we binnen komen, maar we kunnen toch genoeg zien. Om een mooie overzichtsfoto te kunnen maken beklimmen we een toren die een stukje van het hoofdgebouw af staat. Dit complex word ook wel “de efteling van Birma” genoemd, maar ik had het echt niet willen missen. Het is nu nog een relatief kort ritje naar ons hotel in Monywa. Het is geen denderend hotel, maar het is voor 1 nacht en het is beter dan buiten slapen met dit weer. Trudy heeft het koud en spelt een van de handdoeken als een keep om zich heen. We mochten immers onze spullen niet meenemen, en daar hebben we de hele dag al op mis gegrepen. Het eten in het restaurant van het hotel is wel erg lekker (zoutzure garnalen en hot en sour squid). We zijn de eerste die naar de kamer gaan en na een heerlijke warme douche, vallen we iets na tienen in slaap.

 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Boedha in Mahamuni Paya tempel.
Boedha in Mahamuni Paya tempel.
Beelden in de Mahamuni Paya tempel.
Beelden in de Mahamuni Paya tempel.
De Maha Aungmye Bonzan,een baksten…
De Maha Aungmye Bonzan,een bakste…
Met de paardenkarren verplatsen we…
Met de paardenkarren verplatsen w…
Het Bagaya klooster, dat gehaal va…
Het Bagaya klooster, dat gehaal v…
In het Bagaya klooster.
In het Bagaya klooster.
Thanboddhay Tempelcomplex.
Thanboddhay Tempelcomplex.
Thanboddhay Tempelcomplex.
Thanboddhay Tempelcomplex.
Thanboddhay Tempelcomplex.
Thanboddhay Tempelcomplex.
Een van de ibgangen van Maha Aungm…
Een van de ibgangen van Maha Aung…
In het Bagaya klooster.
In het Bagaya klooster.
Monywa
photo by: TrudyNRonnie