AsiaMyanmarBagan

De monumenten van Bagan

Bagan Travel Blog

 › entry 19 of 27 › view all entries
Geweldig uitzicht vanaf de Zusterpagodes.

 

We staan om 07:00 uur op, want we willen voor 08:30 op de fiets zitten om Bagan te verkennen. Voor we kunnen vertrekken moeten we eerst een paar fietsen proberen, want er scheelt altijd wel iets aan. Het hotelpersoneel krijgt een lachstuip als ik op hun grootste fiets ga zitten, ik kan namelijk bij het voor hen forse formaat fiets beide voeten plat op grond zetten. De fietshuur kost 3000 Kyat per fiets, per dag, bij terugkomst te betalen. De eerste honderd meter aan de rechter kant zijn de zusterpagodes. De grootste van de 2 is te beklimmen, in een kleine nis links naast we binnen gekomen zijn zit een steile stenen trap die naar het eerste platform leidt.

Trudy op een van de Zusterpagodes.
Van hier uit kunnen we naar de andere kant van de pagode lopen en nog eens een aantal meters omhoog klimmen. Als we boven zijn laat de met pagodes en tempels bezaaide vlakte onze monden open vallen van verbazing. Wat een schitterend uitzicht!!

De monumenten van Bagan vormen de stille getuigen vna de Birmese Gouden Eeuw, die van 11de tot de 13de eeuw duurde. Bagan was toen de hoofdstad van het Eerste Birmaanse Koningkrijk. In deze periode bereikte de tempelbouw een hoogtepunt, dat nooit meer geƫvenaard zou worden. Overal waar we kijken komen kleinere of grotere gebouwen uit het bladerdak tevoorschijn. En zo zal het de hele dag blijven. Wat helaas ook de hele dag zal blijven zijn de souvenirverkopers die uit alle hoeken en gaten opduiken zodra we onze neus laten zien.

Htilominlo tempel, een van de laatste grote bouwwerken van Bagan. We zijn er alleen langs gefietst.
De meeste zijn veel te jong en horen op school te zitten en daar kopen we zeker niets van. Een tijd lang hebben we blijkbaar dezelfde planning als Mick en Willem, want hen komen we bij een paar pagodes tegen, maar na een poos verliezen we hen uit het oog, omdat Trudy en ik even wat gaan drinken . Tegenover het terrasje waar we onze Star Cola drinken staat de Manuha tempel en hier krijg ik van Willem het advies om het boek Birma Days van George Orwell  te kopen, wat ik even later ook doe. Helaas laat ik het later op de dag per ongeluk ergens liggen en als we terug lopen is het weg. Rond een uur of 12:30 gaan we op zoek naar een restaurant om te lunchen en we komen uit bij een restaurant in Old Bagan. Ook hier treffen we de 2 Belgen weer, maar de prijzen zijn hier belachelijk (4 dollar voor een kop soep en 12 dollar voor een pizza) en we besluiten verder te fietsen.
Bagan.
We eten tenslotte lekker (samen met Anne en Rudolf) bij het Sarabha restaurant, vlakbij de gelijknamige poort, aan de rand van de archeologische zone. We zijn nog geen 9000 Kyat kwijt voor 2 soepen, 2 hoofdgerechten en 2 Star Cola (met gratis fruit als dessert). Op aanrader van Rudolf bezoeken we de Ananda Tempel (die mooi is) en vergeten we ook het klooster met prachtige muurschilderingen dat er vlakbij ligt niet (Ananda Ok Kyaung). De Shwezigon pogode in Nyaung U is het oudste bouwwerk van Bagan, maar niet het mooiste. Het grotpagodatje met muurschilderingen die mensen van Kublai Khan afbeelden lopen we ook even binnen. We willen nu naar Dhammayan Pagode fietsen, om hiervandaan de zonsondergang te bekijken, maar een jongen vertelt ons dat daar niet meer opgeklommen mag worden en we beter de nar 1774 kunnen beklimmen. We krijgen nog gezelschap van een Amerikaans stel, maar verder is er niemand.
Zonsondergang in Bagan.
Het is erg gezellig en de zonsondergang is geweldig. De jongen die ons deze pagode wees blijkt ook schilderijen verkoper te zijn, dus moeten we even kijken, maar er zit niks bij wat we mooi vinden. Tot de splitsing fietsen we met de Amerikanen op, daar moeten zij rechts naar Old Bagan en wij links naar New Bagan. Het is maar een paar kilometer fietsen, maar hier en daar is het zo donker dat het moeilijk is om de weg van de berm te onderscheiden en zeker omdat op de fietsen geen licht zit. We fietsen met zaklamp in de hand naar het hotel. We gaan weer eten in hetzelfde restaurant als gisterenavond en we schuiven aan bij Aart-Jan. Om 21:00 uur zijn we terug op de kamer, waar we douchen, de was doen en plannen maken voor morgen.

 

tvillingmarit says:
Great photos Trudy, I understand some Dutch but not as much as I want to.
Posted on: Oct 23, 2008
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Geweldig uitzicht vanaf de Zusterp…
Geweldig uitzicht vanaf de Zuster…
Trudy op een van de Zusterpagodes.
Trudy op een van de Zusterpagodes.
Htilominlo tempel, een van de laat…
Htilominlo tempel, een van de laa…
Bagan.
Bagan.
Zonsondergang in Bagan.
Zonsondergang in Bagan.
De binnenzijde van een van de pago…
De binnenzijde van een van de pag…
Shwezigonpagode die gebouwt is in …
Shwezigonpagode die gebouwt is in…
Bagan
photo by: planisphere