Nog een dagje Jeruzalem - ירושלים

Jerusalem Travel Blog

 › entry 22 of 27 › view all entries
Jeruzalem, Citadel

Ontbijten op Mitzpeh Rachel is een vroege gebeurtenis, namelijk van 7.00 tot 8.30 uur. We waren dus vreselijk vroeg op, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was al een lekker temperatuurtje toen we richting de bushalte liepen, waar we gelukkig niet al te lang hoefden te wachten. We gingen naar de Tempelberg waar we vandaag de moskee wilden bezoeken. Het was verschrikkelijk druk en de steegjes en we kwamen dan ook moeizaam vooruit.

Op een gegeven moment werden we aangeroepen door een arabische winkelier die ons vertelde dat we maar beter niet verder konden gaan. Hij vroeg ons even zijn winkeltje binnen te komen en terwijl hij een potje mintthee voor ons zette legde hij uit wat het probleem was. Vrijdag is namelijk de “zondag voor de moslims”.

Jeruzalem, Citadel
Dit hield in dat vele moslims (ook van ver buiten Jeruzalem) naar de Tempelberg gingen om daar tot Allah te bidden. En doordat deze mensen van zo ver kwamen waren ze niet allemaal aan toeristen gewend, zeker niet als die ook nog eens in een korte broek rondliepen. Dat was gewoon vragen om problemen. Als dank voor de waarschuwing kochten Ellen en Edith een armbandje met een bedeltje met de afbeelding “l’chajiem” (= op het leven). Ikzelf kocht zo’n hangertje een maatje groter voor aan mijn kettinkje. Eigenlijk hebben we het niet zelf gekocht maar hebben we het gekregen van Pa en Ma.

Toen we weer naar buiten gingen waren we degelijk gekleed en mochten we ons weer op straat laten zien. Omdat Pa de vorige keer niet in de Heilige Grafkerk was geweest (hij was vergeten een lange broek mee te nemen) wilde ik met hem daar toch nog een keer naar toe gaan. Ma sloot zich bij ons aan, maar Ellen en Edith wilden gaan winkelen.

Jeruzalem, YMCA
We spraken dus een tijd af waarop we elkaar weer zouden ontmoeten bij de Jaffapoort. Het was nu een stuk rustiger in de kerk dan de vorige keer dat we hier waren, dus hoefden we niet te wachten voordat we in kleine kapelletjes rond konden neuzen.

Op de afgesproken plaats en tijd ontmoetten we elkaar weer en na het gebruiken van iets vochtigs besloten we de citadel en Davidtoren te bezoeken. Hier was ik zelf ook nog nooit geweest, dus dat was ook voor mij iets nieuws.

Hier binnen de citadelmuren worden vaak concerten gegeven en ook vandaag waren ze bezig met het opbouwen van een tribune. Als je die tribune even vergat zat je midden in een fraai stukje oudheid. Vanaf de muur had je natuurlijk weer een schitterend uitzicht. (Tussen twee haakjes er stroomden nog steeds hele bussen vol moslims de stad binnen.

Jeruzalem
)

Binnen de muren van de citadel waren een paar kleine tentoonstellingen. Eén hiervan was een zaaltje met aangekleedde poppen, die allemaal joden voorstelden uit verschillende hoeken van de wereld. Ik mocht hier helaas geen foto’s maken. In een ander zaaltje was een diapresentatie over het ontstaan en de hele levensloop van de stad Jeruzalem.

Eenmaal weer buiten gingen we weer naar de bushalte en vandaaruit naar de camping. We waren allemaal best wel een beetje uitgevloerd dus besloten we een kleine siësta te houden. Na een uurtje gingen we naar buiten om lekker in het gras te liggen, maar het waaide erg hard en dan wordt het toch wel gauw frisjes, uiteindelijk gingen we dus maar weer naar binnen.

Het eten gebruikten we in het restaurant van de camping en dat was een heus viergangendiner dat erin ging als koek.

Na het eten hebben we nog wat gekaart in de lobby en na een paar uur zochten we onze respectievelijke kamers weer op.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Jeruzalem, Citadel
Jeruzalem, Citadel
Jeruzalem, Citadel
Jeruzalem, Citadel
Jeruzalem, YMCA
Jeruzalem, YMCA
Jeruzalem
Jeruzalem
Jeruzalem, Citadel
Jeruzalem, Citadel
Jeruzalem, Citadel
Jeruzalem, Citadel
Jeruzalem, Citadel
Jeruzalem, Citadel
Jeruzalem, Citadel
Jeruzalem, Citadel
Jeruzalem, Citadel
Jeruzalem, Citadel
Jerusalem
photo by: daynnightraveller