dag 8: de eerste week

Harstad Travel Blog

 › entry 2 of 19 › view all entries
mijn kamer

hallo allemaal,

hier is mijn eerste berichtje vanuit Harstad, Noorwegen. Ik hou het voor nu even kort, omdat ik net uit de stal kom en morgen weer vroeg op moet. Ik heb mezelf voorgenomen om alleen op donderdag internet-dingen te doen, dus het duurt hierna een week voordat ik wat uitgebreider kan vertellen over wat ik allemaal meemaak en voordat ik wat meer foto's laat zien.

Ik zit hier nu een week en het bevalt me hier prima. Van maandag t/m vrijdag sta ik iedere dag om half 7 op (of dat probeer ik, meestal wordt het kwart voor 7) en begin ik om half 8 in de schuur met het opruimen van de koeienstront. Ze hebben hier 35 melkkoeien, 15 stieren en 21 (22 sinds gisteren, toen lag er opeens een nieuwe koe in de stal) kalfjes, die in 2 verschillende schuren staan.

zonsopgang vanuit mijn kamer
Meestal ben ik wel 1-1,5 uur bezig met het opruimen van alle stront en daarna voer ik de kalfjes melk en graan. Dan ben ik rond half 11 klaar en afhankelijk van het weer ben ik van 3 tot 5 bezig met het voeren van hooi aan de koeien en 's avonds werk ik weer van half 8 tot 10 om alle stront op te ruimen en de kalfjes te voeren. Als het mooi weer is voer ik het hooi ook 's avonds en de rest van de dag ben ik vrij om te doen waar ik zin in heb. Andreas, de boer zorgt elke avond en ochtend voor het melken. De eerste paar dagen heb ik lange wandelingen gemaakt, gemountainbiked en heb ik een beetje rondgelopen in Harstad. Daarna werd het weer slechter en vandaag en gisteren sneeuwde het te hard om buiten iets te gaan doen, dus heb ik veel gelezen en een dvd gekeken (en vanmiddag heb ik 1,5 uur geprobeerd om internet aan de praat te krijgen, dus ik hou mezelf wel bezig).
de boerderij

De familie waar ik nu een week zit is erg aardig. Andreas is de boer en is een rustige man die veel van sport houdt (en daardoor noodgedwongen een groot deel van het weekend voor de tv zit) en naast de boerderij ook nog een bedrijf runt waarmee hij materiaal en grondstoffen verhandelt voor een groot deel van de boeren in de omgeving. Hierdoor kent hij veel vrachtwagenchauffeurs en hij heeft gezegd dat ik een aantal keer met hen meekan om de Lofoten te zien als het lichter wordt. Sandra is zijn vrouw die in 1975 zelf als working guest naar Noorwegen is gekomen vanuit Seattle en hier min of meer is blijven plakken. Zij doet mijn werk in het weekend en ze is een erg aardige vrouw die veel verteld over haar familie in Amerika en geïnteresseerd is in wat ik allemaal heb gedaan.

uitzicht vanuit de keuken
Overdag werkt ze in Harstad voor een regionaal kantoor van een Noorse oliemaatschappij. Verder hebben ze nog twee zonen: Paul, die 19 is en nu in het Noorse leger zit en met honden werkt (waar ze worden getraind om mensen te vinden tijdens rampen en Afghanen op te eten). Hij zit nu aan de andere kant van Noorwegen, maar komt dit weekend weer naar huis. De andere zoon heet Trygve en is 15. Hij zit nu in het laatste jaar van de middelbare school in Harstad en zit 's avonds veel achter de computer of kijkt dvd's. Daarnaast komen er overdag vaak mensen langs om een kopje koffie te drinken met Andreas en is Vidar er ook vaak, een vriend van de familie die in de zomer op de golfbaan werkt.

De omgeving is hier erg mooi en iedere dag weer ben ik onder de indruk van het uitzicht vanuit de boerderij.

de weg waar de boerderij aan ligt
De boerderij ligt aan een baai ongeveer 5 km buiten Harstad en is omgeven door besneeuwde bergen. Volgens Vidar is het in de zomer warm genoeg om in zee te zwemmen en ze hebben hier ook een boot waarmee ze kunnen vissen. Verder moet je maar gewoon op de foto's kijken, dan kun je zelf zien hoe mooi het hier is. (Overigens kan het hier ook een ontzettend vervelende plek zijn als het regent, ijzelt of sneeuwt en dat doet het hier vaak)

Het werk is erg zwaar, maar ik raak er snel aan gewend en ik vind het wel fijn om fysiek bezig te zijn. Ik begin na vier dagen werken deze week al blaren op mijn handen te krijgen, maar dat is een klein ongemak dat snel weer vergeten is als ik na het werken terug naar de boerderij wandel (vanavond door een sneeuwstorm, maar gisteravond met een heldere sterrenhemel en het noorderlicht boven de besneeuwde weilanden en boven de baai achter de boerderij) en een warm huis binnenkom waar ik me om kan kleden en vervolgens een ei met spek kan bakken.

Ik heb nog veel meer te vertellen, maar dat zal moeten wachten tot volgende week. Voor nu wens ik jullie in ieder geval veel plezier met de foto's en ik vind het erg leuk om ook te horen hoe het met jullie in Nederland gaat.

Houdoe!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
mijn kamer
mijn kamer
zonsopgang vanuit mijn kamer
zonsopgang vanuit mijn kamer
de boerderij
de boerderij
uitzicht vanuit de keuken
uitzicht vanuit de keuken
de weg waar de boerderij aan ligt
de weg waar de boerderij aan ligt
Harstad
photo by: ela3211