dag 70

Hamnvik Travel Blog

 › entry 9 of 19 › view all entries

hee,

ik zit hier al weer 10 weken en ik heb nog 2 weken te gaan voor ik aan mijn terugreis begin. Afgelopen vrijdag heb ik samen met Andreas een nieuw kalfje ter wereld gebracht en omdat Andreas naar de haven moest, heb ik een uur in de stal gezeten om te zorgen dat de andere koeien niet op het kalfje gingen staan. Na een uur uitglijden en omvallen kon het kalfje eindelijk op eigen benen staan en kon het melk gaan drinken bij haar moeder. Ze is nu 5 dagen oud en mag vrij rondlopen in de stal en trekt elke ochtend een paar sprintjes tussen de koeien door.

Zaterdag ben ik met een schip dat kunstmest kwam leveren voor Andreas meegevaren naar een eiland hier in de buurt. Het schip had 4 bemanningsleden die steeds 4 weken langs de Noorse kust varen, waarna ze 4 weken vrij zijn en hun werk wordt overgenomen door 4 andere bemanningsleden.

Tijdens de tocht naar het andere eiland heb ik een kopje koffie gedronken met de kapitein, die in Lofoten woonde en een paar keer in Rotterdam was geweest toen hij in de jaren '70 zeeman was. Bij aankomst in het plaatsje Hamnvik heb ik meegeholpen met het lossen van het schip en daarna heb ik gegeten op de boerderij van Kim, een boer die vorige week heeft meegeholpen op de boerderij van Andreas. Tijdens het eten heb ik met de moeder van Kim gepraat en ze vertelde dat veel jonge mensen wegtrekken van het eiland en dat er nog maar 1500 mensen op het eiland wonen; de helft van het aantal inwoners van 10 jaar geleden. Na het eten heb ik rondgekeken bij de koeien en heeft Kim de oude handelspost van Hamnvik laten zien, die in de 18e eeuw door zijn familie was opgericht en rond 1950 was verlaten. Nu hadden ze de handelspost omgebouwd tot een museum en een cafe en in het oude postkantoor lag alles er nog bij zoals het 50 jaar geleden was achtergelaten. Rond 3 uur heb ik de ferry weer naar Harstad genomen en heb ik nog wat mooie foto's gemaakt van het eiland.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
het strand voor de boerderij
het strand voor de boerderij
Sjoerd is boos, omdat hij met zijn…
Sjoerd is boos, omdat hij met zij…
Sjoerd
Sjoerd
Casper
Casper
het jongste kalfje met haar moeder
het jongste kalfje met haar moeder
Gizmo
Gizmo
Erik
Erik
Linda
Linda
Hamnvik
photo by: hanshermeler