Vrijwilligerswerk, Cajamarca en carnaval!

Huanchaco Travel Blog

 › entry 4 of 11 › view all entries
Soy turista

De tijd gaat zo ontzettend snel hier en mijn dagen zitten zo vol dat ik bijna niet de tijd kan vinden om rustig een verhaal te typen. Maar ik ga mijn best doen voor jullie! Van de reacties op mijn vorige verhaal begrijp ik dat jullie het toch wel erg leuk vinden om mijn avonturen te lezen. Nou daar gaan we dan....

 

Mijn project bij Mundo de Niños

Ik ben dus drie weken druk bezig geweest met de kinderen van Mundo de Niños.

stoelendans met fietsbanden
Elke dag ging ik naar het tehuis om voor de jongens activiteiten te orgniseren en te begeleiden. Het klinkt makkelijker dan dat het is. De jongens hebben namelijk veel dingen te doen zoals cursussen, surflessen, engelseles en FairMail (hierover later meer). De jongens zijn dus niet altijd vrij voor een activiteit, als ze wel vrij zijn gaan we met zijn allen naar het strand en dan zijn ze overal en nergens. Dus om ze dan bijelkaar te houden is heel moeilijk... ehmmm: een uitdaging! Zo had ik ook bedacht een keer spellen met een bal te doen, ik was helemaal voorbereid, maar toen we buiten waren was de bal plotseling verdwenen! Nergens meer te vinden en mijn spel kon dus niet doorgaan....

In de laatste (derde) week moest ik een evenement organiseren. Ik had bedacht om een vijfspellen marathon te doen, waarbij ze bij elk spel moesten samenwerken. Mijn doel van mijn evenement was dus ´leren samenwerken´.

elkaar helpen!
Ik had voor elke jongen een aftekenkaart gemaakt en ik had nog 3 andere vrijwilligers bijelkaar gekregen en Peter hielp mij ook. Gelukkig konden we alle jongens bij elkaar houden en deden ze super leuk mee, ze vonden het heel leuk dat ze van spel naar spel moesten rennen en verschillende activiteiten moesten doen. Op het einde deden we een spel met zijn allen, een soort stoelendans met fietsbanden en dat er elke ronde wel een fietsband weg gehaald wordt, maar iedereen wel blijft meedoen. Op het einde heb je dus nog 3 fietsbanden over en 15 jongens die hierin proberen te staan! Dit is dus het toppunt van samenwerken, wat ze heel goed deden.... tot....elkaar omver duwen ook wel erg leuk was! Ik denk niet dat ze eht hebben leren samenwerken, maar we hebben iig wel een hele leuke middag gehad!

 

Kampvuur

Ik had voor mijn laatste dag bij Mundo de Niños een kampvuur georganiseerd.

kampvuur
Van het geld van Liska (THANX!!!) kon ik hout kopen en natuurlijk hotdogs, marsmellows, chips en drinken. Samen met Jantine gingen ik mijn kampvuur-maak-skills uitproberen. Ik houd helemaal niet van vuurtje stoken, maar ik heb mijn best gedaan en we hadden al snel een heel mooi groot vuur. Toen kwamen de jongens ook naar buiten. Ik had verwacht dat we gezellig om een vuur gingen zitten, beetje zingen, dansen, marsmellows etc eten... gezellig. MAAR het liep natuurlijk weer eens anders....! Toen de jongens al het lekkers zagen konden ze alleen nog maar daar naar vragen met hun jammerende stemmetjes en met elkaar gezellig delen en om het kampvuur zitten was er al snel niet meer bij. In plaats daarvan had ik 15 jammerende jochies om me heen die allemaal om eten en drinken vroegen... WHHHAAAAAHHHAAAAA!!! Jammer genoeg werkte er een Tia (begeleider) die de jongens totaal niet in de hand kan houden! Ik heb dus het lekkers zitten verdelen en binnen enkele minuten was het weg in de buikjes van de jongens. Toen het eten op was en het vuur bijna gedaan was gingen ze weer naar binnen.
zo zitten ze om Tia Venessa heen om chips te krijgen, ´dame dame dame´....
... einde kampvuur! Geleerde les: een kampvuur met jongens in Peru is niet zoals en kampvuur in Nederland!!

 

Cajamarca en Fair Mail

Mijn trip met Fair Mail (www.fairmail.info even het filmpje bekijken!) begon de vrijdagochtend. Fair Mail is een organisatie opgezet door Janneke en Peter. Ze geven kansarme kinderen de kans om hun eigen geld te verdienen voor hun studie en andere kostbaarheden. Dit doen ze door het maken van postcards die de kinderen zelf maken (de foto´s dan) en weer doorverkopen in Nederland en straks ook in Engeland.

op naar Trujillo om daar de bus te pakken naar Cajamarca
Via de website kunnen jullie dus foto{s bestellen en de opbrengst gaat ten goede van de spaarrekening van de jongeren die de foto heeft genomen. Om nieuwe kaarten te maken hebben we een trip gemaakt met de jongeren naar Cajamarca. Totaal bestaond de groep uit: 7 jongeren (4 meiden, 3 jongens) en 9 volwassenen (7 Nederlanders, 1 Amerikaanse en 1 Engelsman) Eigenlijk zouden er totaal 8 jongeren meegaan, maar helaas moest een jongen een keuze maken tussen meegaan en zijn baan verliezen of thuis blijven en een inkomen behouden. Voor een jongen van 17 eigenlijk een te zware keuze natuurlijk. Oneerlijk! Want juist door mee te gaan op de trip kon hij weer mooiere kaarten maken waarmee hij weer meer kon verdienen voor zijn spaargeld. Maar goed met totaal 16 man gingen we de bergen! Ja BERGEN; was dus even vergeten mijn PrimaTour-pilletje in te nemen en hing in Cajamrca uit het raam voor frisse lucht en voor het geval dat.
Cajamarca
.. ik had het gelukkig net overleefd maar vervolgens wel die pillen in mijn dagtas gedaan, stomme Nederlander die ik ben! De eerste avond in Cajamarca hebben we verschillende dingen bezocht, zo ook een ijsjeszaak van een Nederlander en zijn Peruaanse vrouw. Hij vertelde dat hij in zijn fabriek werknemers heeft die doof zijn, hierdoor helpt hij ze met werk en geld en zo geniet de hele familie hiervan. Echt een goed voorbeeld van Maatschappelijk Verantwoord Onderdemen!!

De volgende dag zijn we doorgegaan naar Celendin, ondanks een klapband hebben we de reis goed overleefd! Celendin is een klein bergdorpje waar eigenlijk bijna geen toeristen komen. We waren dus een hele leuke atractie voor de mensen daar! We zijn naar de heet water baden gegaan en naar de stierenmarkt op zondag! Iedere volwassene kreeg een van de jongere om door de stad te lopen en foto´s te maken.

Mariluz maakt een foto van een vrouw
We hadden een aantal thema´s, maar het moesten vooral mooie foto{s voor op kaarten worden. Zo ben je dus heel anders door de stad of markt aan het lopen. Vrouw met kind: geboortekaartje of moedersdag, kippen en eieren voor paaskaarten, rode bloemen en hartjes voor Valentijn etc etc. Wanneer de jongeren een foto van iemand  wilde maken moesten ze eerst toestemming vragen, zo kom je dus veel dichter bij de lokale bevolking en krijg je veel meer voor elkaar. Wel grappig was dat onze Peruaanse jongeren ook een beetje vreemdelingen in hun eigen land waren, want zij komen van het strand en veel dingen zijn ook nieuw voor hun. Zo was ik met Mariluz op de stierenmarkt en toen zagen we dat een koe gemolken werd en voor haar was dat de eerste keer dat ze dat zag in haar leven!! Voor mij waren de gefrituurde cavia´s vooral heel raar! Terug in Cajamarca hebben we weer in de warmwater baden (Baños de Inka) gelegen en hebben we nog wandelingen gemaakt en weer in de stad een mark bezocht.
poncho-land! En sombrero-land!
Op de laatste dag kregen de jongeren 22 onderwerpen waarvan ze een foto moesten maken, dus als een soort speurtocht heb ik met Luis (=Louis) door de stad gelopen. Echt heel leuk was dat!

Elke avond hebben we met elkaar gegeten, maar een avond waren we vrij in wat we deden. Dus samen met Floor, Sjouke, Lora en Nick ben ik de stad ingegaan. Even geen kids om ons heen en lekker even lux doen aangezien het wel allemaal met een klein budget gaat en we dus elke avond Pollo a la Braso eten, oftewel gegrilde kip. Wij hadden zin in iets totaal anders dus hebben we ons naar een goede Chinees laten brengen! HEERLIJK!! Daarna zijn we opzoek gegaan naar een bar en we kwamen terecht in de Skeebar, soort cocktail/lounge bar. Voor rond de 2,50 euro heerlijke cocktail gedronken, natuurlijk wel even de bekende Pisco Sour! Nick had een beetje pech, want het was een beetje een meiden avond geworden met kletsen over make-up en kleding! Hij kreeg ook elke keer hele vrouwelijke drankjes met paraplutjes, het was echt een heel grappig gezicht bij zo´n grote luidruchtige Engelsman!

UIteindelijk hebben we 6 hele leuke dagen gehad en heb ik zeker de jongeren beter leren kennen en is mijn Spaans weer vooruit gegaan! Van alleen woorden zeg ik nu ook zinnen met werkwoorden erin! Ik versta ook al een hele hoop! Ik heb een heel handig boekje (thanx Marli!) waarin ik mijn nieuwe woorden in opschrijf! Zoals nuves=wolken en mojado=nat, waren wel belangrijk in de bergen want het regende veel! BHA! Ik was echt blij toen we weer terug naar het strand gingen.

koeienmelken...

 

Carnaval

In Nderland is het alweer voorbij, maar hier duurt het de hele maand. Er zijn ook in Huanchaco de hele maand allemaal acticiteiten georganiseerd, van optredes naar optochten en vuurwerk! Ook gooien ze allemaal met waterballonnen, dat hoort erbij! Het weekend voordat ik naar Cajamarca ging was daar het grote feest met geen waterballonnen maar met verf erin, je zag nu nog in de stad overal de spetters zitten! Het weekend toen ik naar Cajamarca ging was er de kinder optocht in Huanchaco, toen heeft Mundo de Niños ook meegelopen met eigen gemaakte maskers! Gisteren was er de volwassen optocht! Geweldig! Iedereen had echt heel veel werk gemaakt van de praalwagens en de kleding.

Cavia en Inka Kola!
Super gezellig sfeertje, lekker dansen en drinken en naar mensen kijken! Na de optocht was er voor iedereen een feest in Club Huanchaco! Erg gezellig natuurlijk, maar anders dan in Nederland gaat iedereen zich eerst thuis omkleden en dan pas naar het feest, jammer! Ik was de hele avond gekleed als gringa=buitenlandse! Weer veel salsa gedanst, ben bijna nog goed aan het worden ook!! Of het komt omdat de mannen hier heel goed kunnen leiden, iig word ik helemaal draaierig van alle rondjes die ze me laten draaien! Rond 5uur vond ik het wel weer mooi geweest en vandaag heb ik dus ook niet veel meer gedaan dan slapen, film gekeken en geinternet! Oh en met ons nieuwe huisdier gespeeld: een piepklein katje met maar 3 poortjes!

 

Dat was het weer! Ik ga zo proberen nog wat foto´s bij mijn verhaal te zetten, dus ik hoop dat het lukt.

fototje met schattig vrouwtje en kip
Anders komt dat later deze week nog! Ik hoop dat jullie het weer een mooi verhaal vonden!

 

Beso Veerle

lailaharleygirl says:
Je kan echt wel schrijven, moet je toch vaker doen weten we tenminste wat je uitspookt.

groetjes Laila
Posted on: Feb 25, 2008
Jordi_Drieman says:
Leuk verhaal!!! Je foto's zijn ook erg kleurrijk.
Het is zo te lezen een gezellige en leerzame boel daar. Toppie!
Ben benieuwd wat je volgende week allemaal schrijft!

Liefs Jordi
Posted on: Feb 25, 2008
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Soy turista
Soy turista
stoelendans met fietsbanden
stoelendans met fietsbanden
elkaar helpen!
elkaar helpen!
kampvuur
kampvuur
zo zitten ze om Tia Venessa heen o…
zo zitten ze om Tia Venessa heen …
op naar Trujillo om daar de bus te…
op naar Trujillo om daar de bus t…
Cajamarca
Cajamarca
Mariluz maakt een foto van een vro…
Mariluz maakt een foto van een vr…
poncho-land! En sombrero-land!
poncho-land! En sombrero-land!
koeienmelken...
koeienmelken...
Cavia en Inka Kola!
Cavia en Inka Kola!
fototje met schattig vrouwtje en k…
fototje met schattig vrouwtje en …
vlees snijden in de markt...
vlees snijden in de markt...
uitleg van de spellen marathon doo…
uitleg van de spellen marathon do…
ik leg uit hoe mijn spel gaat
ik leg uit hoe mijn spel gaat
Jantine hielp met een spel dat je …
Jantine hielp met een spel dat je…
Kimm legt haar spel uit.
Kimm legt haar spel uit.
Dit is het ezeltjeprikje spel!
Dit is het ezeltjeprikje spel!
Peter bij zijn fietsbanden spel
Peter bij zijn fietsbanden spel
Spaanse les met David
Spaanse les met David
Jaja, aan het studeren!
Jaja, aan het studeren!
Een voorbeeldje van de super zonso…
Een voorbeeldje van de super zons…
Huanchaco
photo by: JPLfr13