Van de sigaren in Cuba naar opblaas tieten in Panama

Havana Travel Blog

 › entry 7 of 11 › view all entries
VIES!

Allereerst vanuit Panama: drie hoeratjes voor de koningin: HOERA HOERA HOERA!

Inmiddels zit ik alweer in Panama, na 3 weken te hebben rond gereisd op Cuba! Ongeveer een hele cultuurshock gekregen van het verschil tussen Havana en Panama City! Toen we hier vrijdagnacht aankwamen schrokken we van de hoge gebouwen, neon verlichtingen en dat we om half 2 ´s nachts nog boodschappen konden doen in een super grote supermarkt! Maar nu komt eerst mijn verhaal over Cuba en de volgende keer zal ik vertellen over de drukte in Panama City en de nep tieten van de upper-class hier!

Van Guatemala naar Havana

Karlijn en ik hadden na een maand in Antigua onze tassen gepakt om naar Cuba te gaan! We moesten wel eerst nog 2x overstappen voordat  we op het juist vliegtuig zaten, dus dat was vroeg opstaan, veel wachten en laat aankomen.

met de meiden vlnr: Karlijn, Moos ik en Liska
maar dat was onze grootste zorg nog niet eens, want dat was ons visum. Omdat wij natuurlijk weer anders dan anders onze zaakjes hadden geregeld hadden we geen visum voor Cuba. Maar we hoorde ook heel veel verschillende verhalen hierover, dat je hem in Guatemala City moest kopen, of dan weer op het airport in Guatemala, weer iemand anders zei dat je het in Cuba voor de Douane pas kon kopen, naja, veel verschillende verhalen dus... Wij hebben het overal proberen na te vragen, te bellen en op internet opgezocht. Maar het werd afwachten... Uiteindelijk tijdens onze laatse stop in Costa Rica kwam vroegen we weer: waar kunnen we een visum kopen? En toen zei de vrouw heel koeltjes: oh, moet je even wachten er komt zo iemand die ze verkoopt, maar die is er nu nog even niet! WAT? oh, ok dan.
de wagens,...
.. dus vlak voor de vlucht naar Cuba hadden we eindelijk het juiste papiertje in handen!!!! Cuba: here we come...!

Het leven in Havana

Aangekomen in Cuba waren daar onze vriendinnetjes Monique (Moos) en Liska! Zij hadden een appartement voor ons drieën geregeld en omdat Moos al 5 weken in Havana had gezeten kon zij ons mooi meenemen naar de leuke plekjes van de stad. Cuba was gelijk al ongelovelijk, al die oude Amerikaanse bakken die daar gewoon nog rond reiden, de sigaren die gewoon opstraat gerookt worden, en de muziek die wel in elk café of restaurant gewoon te live horen is. Alle gebouwen zijn oud en zien er verlaten uit, maar in het toeristen centrum zijn ze wel opgeknapt. Wat een nationaal gebruik is (volgens mij) op je was buiten op het balkon te drogen! Overal zie je balkonnetjes met kleurijke was in de zon.

Domino is favo spel bij de Cubanen
Meestal staan er ook wat lokals bij die naar beneden aan het staren zijn, volgens mij kunnen ze dat gerust een hele dag doen. Er heerst een ontzettende rust in Cuba, want de mensen hoeven toch niet hard te werken, ze krijgen toch allemaal het zelfde kleine beetje Pesos geld. In alle dorpjes zie je daarom ook veel mensen in hun schommelstoel op hun veranda naar mensen zitten te staren.

Cuba Libre en Havana Club.

Natuurlijk hebben we gelijk de lokale drankjes geprobeerd, of te wel de Cuba Libre (rum en cola), Mojito (rum met mint blaadjes en soda) en andere... Havana zit vol van de kroegjes, disco´s en plekken waar je kunt drinken en eten. Maar dat is natuurlijk wel alleen voor de toeristen, die het kunnen betalen. Moos vertelde ons dat je in café´s ook vaak lokalen hebt die van jou gratis drankjes proberen te krijgen, zelfs de mannen houden hun hand op na een liedje salsa dansen met je, alles om maar die CUC (Cubaanse Dollar) in handen te krijgen! Zelf krijgen ze maar een klein beetje Pesos per maand en bonnen voor eten.

Met deze wagen heb ik Ingrid, Maarten en Gerrit opgehaald!!
Wat de toerist zich kan veroorloven kunnen zij alleen maar van dromen. Dat maakt het reizen door Cuba wel heel erg dubbel. Want ondanks dat de lokalen jaloers ijn op je, hebben ze je ook nodig voor de inkomsten. Want toerisme is de grootste bron van inkomsten in Cuba.

En daar kwam mamsie!!!

Na een paar daagjes met Karlijn, Liska en Moos te hebben rondgetrokken heb ik ze ingeruild voor Ingrid, Maarten en Gerrit. Om ze in stijl op te halen van het vliegveld had ik een Amerikaanse bak gehuurd, dat was wel een verassing!! Het was heerlijk om weer in de armen van mijn moeder te zijn! We hadden besloten om een auto te huren en door Cuba te rijden de twee weken dat zij hier waren. Ingrid en Maarten hadden zich al enorm ingelezen over de cultuur en de toeristische trekpleisters, dus we hadden al een route in ons hoofd: eerst naar het strand! Nadat we alle tassen en ons zelf in de auto hadden gepropt en na totaal 2 uur te hebben omgereden (wegwijsborden hebben ze nog nooit van gehoord) zaten we op de goede weg richting het strand! De snelwegen hier lijken we hele landingsbanen, gewoon brede asfalt wegen, en alles rijdt er op: auto´s, vrachtwagens, brommers, paard-en-wagens en fietsers!!  Snel wordt er niet gereden, volgens mij reden wij het hardst met 120 op sommige stukken.

paard en wagen door Havana
Je moets namelijk wel erg opletten op de gaten in de weg en op de politie controle plaatsen. Om de B wegen werden de gaten groter en had je ook kans op koeien en krabben (véél) die de weg oversteken. Aan de kant van de weg stonden allemaal billbords met propaganda over de revolutie: Libertad Ya! Overal aan de kant van de weg stonden ook mensen te liften. Zelf hebben maar weinig Cubanen het geld voor een auto, dus wegens gebrek aan voldoende openbaar vervoer hebben de vrachtwagens de opdracht gekregen van Fidel om lifters mee te nemen aan de kant van de weg. Dus die mensen zie je dan ook uren lang in de hitte aan de kant van de weg te wachten!

Reis in vogelvlucht:

Even om een lang verhaal kort te maken... kan natuurlijk uren door lullen over wat we allemaal precies hebben meegemaakt! De highlights: prachtig strand bij Maria del Gorda, paardgereden in de valei van Viñales, over krabben rijden opweg naar Playa Giron, overnachten in een super communistisch staatshotel in Playa Giron, in casas particulares slapen (bij mensen thuis), buiten zitten en luisteren naar muziek voor Casa de la Musica in Trinidad, voor 1 CUC vier pizzas eten in een Pesos restaurant, verbazen over de hotel massa in Veradero,  ZWEMMEN MET DOLFIJNEN!!! En langs de Harley-Davidson Club Cuba om een t-shirt van Harley-Davidson Club Nederland te geven, we werden met open armen ontvangen! Overal het zelfde die Harley rijders!

En zo waren de twee volle weken alweer snel voorbij en waren we weer terug in Havana.

achter in de auto gepropt!
Daar waren inmiddels de meiden ook aangekomen, alleen Karlijn en Liska, want Moos was al naar Jamaica door gevlogen. De laatste avond hebben we heerlijk samen gegeten om al onze verhalen te delen en gelachen over wat we hadden meegemaakt. (Lees verhaal van Karlijn op haar website over de gestolen autobanden!)

Cuba in het kort:

- Geen enkele Cubaan ziet er het zelfde uit, doordat het land gemixt is met zoveel verschillende culturen. - De vrouwen die voor de staat werken in hotels, banken etc. dragen super korte rokjes met netpanties. - Alles wordt geregistreerd, zoals wanneer je geld wisseld in de bank en in casas particulares slaapt. - De bevolking wordt op alle manieren in de gaten gehouden door de staat, waardoor ze bang zijn om iets fouts te doen.

door de valei in Viñales
- ze krijgen zo weinig betaald dat een biertje onbetaalbaar is geworden. - Kreeft is alleen voor toeristen. - oh ja, en de gele Nederlandse bussen zie je gewoon nog rijden in Cuba, soms staat er nog steeds bovenop AMSTERDAM of GEEN DIENST!

De natuur is echt prachtig in Cuba, helaas heb ik nog maar één deel kunnen zien, dus ik zou heel graag een keer terug willen gaan om de rest te kunnen bekijken! Reizen gaat erg gemakkelijk door de casas particulares en eigen huurauto, maar bussen voor toeristen zijn er ook. Het eten is een beetje eentonig, ontbijten met brood en ei en lunchen en avond eten met kool, rijst en kip, varken of vis. Oh en het verse fruit en de gefrituurde bananen niet te vergeten! Omdat ik deze keer ook in hotels heb geslapen kreeg ik gelukkig wel wat meer afwisseling in de voeding!! Ook kunnen veel Cubanen Engels spreken, dus je hoeft niet perse Spaans te kunnen, alhoewel dit soms wel erg goed uitkwam natuurlijk!

Afscheid nemen en doorreizen

Het gaat echt heel erg goed met Ingrid, ze voelt zich goed, is niet ziek van de chemo en volgens ons slaat deze zelfs al aan.

een voorbeeld van de borden langs de weg
Het was heel fijn om 2 weken met haar door Cuba te reizen en samen te hebben over wat nu verder. Ook heb ik met mijn broer overlegd of hij zou willen dat ik thuis zo komen om mee te helpen, maar dit vond hij niet nodig. Het gaat goed thuis. Gerrit, oncoloog, heeft mij alles goed kunnen uitleggen over de ziekte kanker en over de behandeling van Ingrid. Samen hebben we besloten dat het goed is dat ik nog 2 maanden ga doorreizen samen met Karlijn.

Panama, Costa Rica, Nigaragua en Honduras

En nu dus nog even 2 maanden backapacken door Midden Amerika! Avonturen beleven, op stranden liggen en genieten van de mooie natuur en verschillende culturen! Heerlijk, ik heb er zin in en Karlijn ook!

Bedankt voor jullie lieve emailtjes, de reacties komen wat later want in Cuba kon ik niet mailen en moet dus nog heel wat mailtjes inhalen! Sorry!

Heel veel liefs vanuit Panama,

Veerle

 

pelee says:
I want to visit Cuba. How can I contact the Harley Davidson Club of Cuba?
Thanks.
Posted on: Dec 17, 2008
motormuis says:
Hallo lieve schat,
dank zij maarten lukt het me eindelijk om in jij post gebeuren te komen, dus vandaar dit mailtje
heb ook al iets achter gelaten bij karlijn
liefs ingrid
Posted on: May 01, 2008
veerlestolker says:
Voor het verhaal van Karlijn: http://karlijntjeinmiddenamerika.waarbenjij.nu//site/index.php?page=message&id=2472561

Veel lees plezier!
Veerle
Posted on: Apr 30, 2008
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
VIES!
VIES!
met de meiden vlnr: Karlijn, Moos …
met de meiden vlnr: Karlijn, Moos…
de wagens,...
de wagens,...
Domino is favo spel bij de Cubanen
Domino is favo spel bij de Cubanen
Met deze wagen heb ik Ingrid, Maar…
Met deze wagen heb ik Ingrid, Maa…
paard en wagen door Havana
paard en wagen door Havana
achter in de auto gepropt!
achter in de auto gepropt!
door de valei in Viñales
door de valei in Viñales
een voorbeeld van de borden langs …
een voorbeeld van de borden langs…
op de snelweg
op de snelweg
hoezo moeder en dochter??
hoezo moeder en dochter??
over krabben rijden...
over krabben rijden...
Maria la Gorda: genieten!
Maria la Gorda: genieten!
Lekkere cocosnoot!
Lekkere cocosnoot!
Gerrit in jurk uit Dubai op het st…
Gerrit in jurk uit Dubai op het s…
Trinidad
Trinidad
Nederlandse bussen nog steeds acti…
Nederlandse bussen nog steeds act…
Op de laatste dag nog even langs H…
Op de laatste dag nog even langs …
Ingrid wil toch een stukje rijden,…
Ingrid wil toch een stukje rijden…
Havana
photo by: mario26