Alweer de laatste dag in Antigua...

Antigua Travel Blog

 › entry 6 of 11 › view all entries
Chickenbus! Typisch voor Guatemala

Wat gaat de tijd toch snel, vandaag ben ik alweer mijn tas aan het pakken om morgen vroeg naar Cuba te vliegen! Is even nadenken wat ik allemaal wil vertellen over de afgelopen weken, dat is namelijk nogal een verhaal! Alvast veel lees plezier en ik ga beginnen....

Samana Santa: Heilige week!

Ik heb wel even genoeg Jezus en Maria beelden gezien voor een hele lange tijd! Wat een gekke week is Samana Santa! Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord van te voren dus het was voor mij een complete verassing! Een hele week lang is de hele bevolking in de weer met het maken van Alfombra´s en het dragen van de Anda´s! Woordenboekje: alfombra is een kleurrijk kleed dat van gekleurde houtsnippers wordt gemaakt op de grond, soms ook met bloemen en planten erbij.

Helen tijden onze ochtend lesjes!
Anda is een groot log houten draagstuk met erop een afbeeling (soort pop) van Jezus, Maria of andere Bijbelse personen. De anda wordt door tientallen mensen gedragen, de mannen dragen Jezus en de vrouwen Maria. Rondom deze anda´s lopen nog meer mensen met wierrrook en dragen ze nog engelen of doeken en achteraan komt de fanfareband! Ze lopen van ´s ochtends 9 uur tot ´s nachts 1 uur rond! Niet te geloven!!

Tijdens deze week waren er echt super veel lokale toeristen naar Antigua gekomen, druk druk druk. Samen met hun hebben Karlijn en ik naar alles zitten kijken aan de kant van de weg. Op donderdagnacht, voor Goede vrijdag, was het helemaal speciaal, toen zijn we om half 1 opgestaan om naar de Romeinen op paarden te kijken die (zoals in de bijbel staat) gingen aankondigen dat Jezus gekruizigd gaat worden.

Jezus die weer voorbij komt lopen
Dit doen ze voor  3 uur lang de hele stad door. Samen met onze familie zijn we rond gaan lopen om alle alfombra´s te bekijken, echt heel erg mooi! Om 5 uur ´s nachts begon toen de prosessie met Jezus weer door de stad te dragen. Indrukwekkend. Met zo´n anda banjeren ze dus gewoon over de mooie alfombra´s heen, terwijl het uren werk is! Met onze school hebben wij er ook 1 gemaakt, dat was erg leuk! Vanaf (ongeveer) 3 uur op Goede Vrijdag gaat iedereen in het zwart gekleed, want volgens de Bijbel ging Jezus toen dood. Ze hebben dan ook een andere anda, met Jezus in een glazen kist. Eerste paasdag is de laatste dag, want dan staat Jezus weer op! Om nog in thema te blijven zijn Karlijn en ik vrijdagavond naar de film geweest en gekeken naar: the Passion of the Christ!

Dagje strand!

Om de drukte en warmte in Antigua te ontvluchten gingen we op eerste Paasdag naar het strand! Op 2 uur rijden vanaf Antigua is Monterrico.

aan de kant in de zon kijkend naar de Jezus en Maria
Samen met onze nieuwe Amerikaanse vrienden en een Ozzie gingen we daar naar toe. Zij namen hun surfborden mee om de golfen uit te proberen! Jammer genoeg was het voor onze chauffeur de eerste keer dat hij naar Monterrico ging rijden, we verdwaalde dus en zaten ipv 2 uur al 4 uur in de auto zonder strand! FIJN! Toen beloten een ander strand te nemen: Champerrico. Als je op het Google kaartje kijkt dan zit dat bijna tegen de Mexicaansegrens aan!! (Bordje Mexico hadden we al zien staan!) Zonder het onze dag te laten beinvloeden hebben we ons heerlijk vermaakt op het strand, samen met alle lokale mensen die ook genoten van de zon en het water... en van ons! Ze kwamen helemaal naar ons toe om foto´s te maken van ons, hihi, waren de werelden even omgedraaid! De jongens hebben hun borden nog even uitgeprobeerd en Karlijn en ik hebben heerlijk gerelaxed! Om 4 uur gingen we weer terug naar Antigua, nu maar hopen dat onze chauffeur nu wel wist hoe hij moest rijden! Langs de weg waren ook politiecontrole plaatsen, maar onze chauffeur had geen zin om ervoor te stoppen en reed gewoon door.
Jezus by night
.. met als gevolg dat we achtervolgd werden door de politie!! Niet iets wat je graag wilt hebben in GUATEMALA! Gelukkig begreep onze chauffeur dit ook wel en stopte! Bleek dat zijn rijbewijs verlopen was en ook niet het juiste was voor de bus waarin we zaten. Tja, even met de chef gepraat en gesjanst met de agenten en na Q300 (25 euro) te betalen (omkopen) mochten we gewoon weer verder! Wat een corrupt land is dit ook!! Dat was een spannend dagje strand!

Vulkaan Pacaya beklimmen

Je kunt hier een vulkaan beklimmen en echt heel dichtbij lava komen, geweldig dus! Deze vulkaan is een paar jaar geleden ergens "gebroken" , daarom kun je niet meer helemaal naar de krater en komt de lava er aan de zijkant uit. Na een ochtend les zijn Karlijn en ik naar de vulkaan gegaan.

De romein die de aankondiging doet
Eerst bijna 2 uur in de auto en dan ben je zo hoog mogelijk, daarna hoef je alleen nog maar anderhalf uur te klimmen en je bent er!! Je kunt er zelfs voor kiezen om met een paard omhoog te gaan, helemaal makkelijk, maar na mijn laatste paard-ervaring loop ik liever! Het uitzicht is al prachtig, maar de lava die gewoon naar beneden stroomt is helemaal speciaal! We hadden marsmellows meegenomen en een takje geregeld, dus na ze warm te maken boven de lava hebben we ze Ozzie-style (tussen 2 chocolade koekjes) zitten eten!

Bowlen!

Ja, ja, ik ben gwoon gaan bowlen hier in Antigua, eigenlijk in Guatemala city! Samen met Karlijn, Carlos (chauffeur van school, kennen we van onze eerste weekend trip) en zijn broer, Laura, Jenny (2 engelse) en Matt en Mike (de 2 amerikanen) zijn we een avondje gaan bowlen! Hihi! Maar goed, wat kan ik verder erover vertellen, alleen dat verliezen ook een vak is! Een erg gezellig avondje iig!

Weekendje relaxen bij Lago de Atitlan!

Naast al dat studeren moeten we natuurlijk wel even relaxen!! Vorig weekend zijn we daarom naar een heel groot meer in Centraal Guatemala gegaan, hier hadden we een heel fijn en relaxed hotel gereserveerd na aanraden van Hanneke een Nederlandse die hier werkt en al bijna 4 jaar woont.

De zwarte kleding, het wierrook en een stoere opa met moderne pet!
Heerlijk was het, lekker van de zon genoten, gezwommen, wezen kayaken en lekker gegeten en gedronken! In het plaatsje waar wij zaten kon je ook overal massages krijgen of joga les... beetje hippie-achtig was het eigenlijk!

Laatste les Spaans: yo hablo español!

Ja de laatste les Spaans zit er alweer op! Totaal heb ik nu 100 uur les gehad en moet ik dus nu Spaans kunnen praten! Hihi! In iedergeval is het stukken beter dan toen ik in Perú begon en eigenlijk wil ik nog veel meer leren. Belangrijk is nu dat ik vooral veel blijf oefenen, dus in Cuba moet ik maar heel veel gesprekken blijven voeren! Voor mijn lerares had ik een mooi armbandje en oorbelletjes gekocht, want ik heb echt vier hele leuke lesweken gehad van haar! Zij leerde mij Spaans en ik leerde haar over Nederland en belangrijke meiden dingen! (beetje sexulevoorlichting, het leek soms net biologieles) Hier praten ze eigenlijk niet over liefde en sex, en ik kwam er achter dat zij heel veel nog niet wist of verkeerd geleerd had, dus dat heb ik maar even verteld en uitgelegd! (in het Spaans, jaja)

Project Judith: 425 euro!

De lerares van Karlijn, Judith, heeft in haar kleine dorpje een ontwikkelingsproject.

Het maken van de alfombra (voor ons huis!)
Ze geeft bijles aan wezen die leerproblemen hebben. (lees meer op: http://www.launion.edu.gt/project.php?idp=34&id_contenido=15) Karlijn en ik zijn er een middag gaan kijken en het is echt geweldig wat Judith allemaal doet, zonder hulp van instanties of geld schieters. Van haar eigen inkomen en in haar eigen huis helpt ze deze arme kinderen samen met de hulp van haar man, moeder en af en toe vrijwilligers. Naast dat de kinderen geen ouders, vader of moeder meer hebben hebben ze eigenlijk ook niet echt een liefdevol thuis. Dus dat probeerd Judith ook voor ze te maken, ze kunnen met  hun problemen bij haar terecht en zien haar en haar man ook als ouders.
alfombra met rijst en bonen
Helaas moeten ze ´s avonds wel weer terug naar hun huis waar ze soms geslagen worden en weinig te eten krijgen. Om Judith project een handje te helpen en om geld te geven voor het nieuwe dak wat er moet komen (regenseizoen gaat bijna beginnen!) heeft mijn moeder tijdens haar verjaardag geen kado´s maar geld gevraagd. Vandaag heb ik 5000Q oftewel 425E aan Judith gegeven. Dit is echt super veel geld hier en nu kunnen ze gelijk beginnen met het repareren van het dak e.d.!! Ik ga ook kijken of ik via FairGround Sessions/Foundation een hulp kan bieden aan Judith, zoals vrijwilligers sturen en financiële steun!!

Cuba, met een beetje dubbele agenda

Morgen vroeg dus door vleigen naar Cuba, daar zijn Liska en Monique (Moos) al om ons te verwelkomen.

de mooie formen van de alfombra´s
En volgende week kan ik mijn moeder en broer verwelkomen, want die komen voor 2 weken ook naar Cuba toe! Dit is niet zomaar een verassing of alleen als vakantie, maar omdat we een aantal weken geleden erachter zijn gekomen dat mijn moeder ziek is. Omdat mijn moeder zo graag wil dat ik door blijf reizen heeft ze besloten om naar mij toe te komen ipv ik naar haar. Mijn moeder vecht ondertussen (weer, na bijna 20 jaar) tegen de rotziekte kanker. Ze is al begonnen aan de chemokuur, in pilvorm, zodat ze kan reizen. Haar oncoloog Gerrit Stoter (die ze al sinds de eerste keer dat ze deze ziekte had kende) heeft besloten om als " lijf-arts" mee te komen en mijn broer gaat natuurlijk ook mee. Ik vind het geweldig dat ik over een paar dagen mijn moeder weer kan knuffelen, na de afgelopen weken intensief contact te hebben gehad via email en telefoon.
begin van een alfombra: houtsnippers
We gaan lekker genieten van elkaar, van Cuba en we kijken wel of ik erna nog door ga reizen met Karlijn of toch terug naar huis ga. Sorry dat ik mijn verhaal met zo´n treurig bericht moet eindigen. Jullie moeten weten dat het naar omstandigheden heel goed met mij gaat en ik hier natuurlijk alle afleiding van de wereld heb! Van Karlijn krijg ik ook de nodige knuffels en steun hoor!

 

Omdat ik in Cuba niet veel tijd heb om te internetten en omdat het internet er heel langzaam is kan ik pas weer mailen als ik in Panama ben vanaf 25 april. Dus tot die tijd tot ziens en een hele dikke knuffel!

Veerle

ryugrande says:
Wow, nu helemaal zin om te gaan! Ik wil in december gaan reizen, maar geen zin om zelf veel te regelen. Ik ontdekte een bedrijd dat Duende Tours heet op http://www.mayareizen.nl, kennen jullie hen? Zien er betrouwbaar uit..
Groetjes Ryu
Posted on: Jun 08, 2009
Lotte82 says:
Lieve Veer,
Wat een mooi verhaal weer! Wat goed dat project van Judith, helemaal als je die schattige hoofdjes ziet. Nu wordt het even een tijdje intens genieten! Gelukkig zijn er allemaal lieve mensen bij je! Geniet van de zon en de cocktails.
Dikke zoen
Lot
Posted on: Apr 04, 2008
veerlestolker says:
Verhaal en foto van Karlijn: http://karlijntjeinmiddenamerika.waarbenjij.nu/?intMessageId=2435697

(broer wat ben jij er snel bij!! ben nog bezig met de foto´s!)
Posted on: Apr 03, 2008
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Chickenbus! Typisch voor Guatemala
Chickenbus! Typisch voor Guatemala
Helen tijden onze ochtend lesjes!
Helen tijden onze ochtend lesjes!
Jezus die weer voorbij komt lopen
Jezus die weer voorbij komt lopen
aan de kant in de zon kijkend naar…
aan de kant in de zon kijkend naa…
Jezus by night
Jezus by night
De romein die de aankondiging doet
De romein die de aankondiging doet
De zwarte kleding, het wierrook en…
De zwarte kleding, het wierrook e…
Het maken van de alfombra (voor on…
Het maken van de alfombra (voor o…
alfombra met rijst en bonen
alfombra met rijst en bonen
de mooie formen van de alfombra´s
de mooie formen van de alfombra´s
begin van een alfombra: houtsnippe…
begin van een alfombra: houtsnipp…
jaja, monniken werk!!
jaja, monniken werk!!
de kindjes van het project van Jud…
de kindjes van het project van Ju…
Karlijn laat haar foto zien!
Karlijn laat haar foto zien!
Judith haar man voor hun huis
Judith haar man voor hun huis
lava!!!!
lava!!!!
meer lava...
meer lava...
prachtig uitzicht
prachtig uitzicht
lekkkeeeerrrrrrr
lekkkeeeerrrrrrr
lago de atitlan
lago de atitlan
bowlen...
bowlen...
bowlen....
bowlen....
Antigua
photo by: monky