prvi sudar sa svedskom

Stockholm Travel Blog

 › entry 4 of 28 › view all entries

Pisati o broju stanovnika i geografskoj širini je svakako lako i dostupno u svim vodičima i bedekerima, ali ja sam svoju ekskurziju započela sa pažljivim izučavanjem vremenskih prilika u Švedskoj. Decembar, sneg, koliko hladno može biti, a da se ipak ne smrzneš kao u Sibiru? Svakodnevni izveštaji prijateljice nisu vredeli, ona predugo živi gore i potpuno se aklimatizovala gubeći kontakt sa stvarnošću kontinentalne klime. Zato sam se pripremila na najgore. Kofer sam jedva zatvorila od preterane količine dugih i debelih čarapa, pa onda još debljih i dužih, za svaki slučaj.

Ali ništa me nije moglo pripremiti na prvo ukazanje Švedske dok se avion probijao kroz testo od oblaka.

Kao da je neko isključio sve boje i pustio crno-beli film. More snega, mislim da ga neću više videti u životu, i siluete gorostasnih četinara koji oivčavaju srebrna zaleđena jezera.

Dobrodošli u zemlju Snežne Kraljice! Da je na aerodromu bio patuljak s irvasom, umesto šalterskog službenika, to bi mi se činilo sasvim prikladno. Probivši se kroz lavirint pustih hodnika u Arlandi (dan pre je bila mećava i većina letova je otkazana) stupila sam zvanično na tlo Švedske. Prvo što sam naučila je : ako ti nešto treba, uzmi broj i strpljivo čekaj u redu! Zlatno pravilo. Za sve ćete čekati s papirićem u ruci na kojem je broj. Lica oko vas su uniformisano ljubazna, niko ne ide preko reda i ne gura se u istom. Začuđujuće kako se čovek oseća društveno izopšten,.

.. sve dok mu ne priđe ljubazna teta koja ljubazno nudi čekačima krekere na tacni. Mom zaprepaštenju nije bilo kraja, a onda se na displeju pojavio moj broj.

Važno je znati da vam je engleski sasvim dovoljan za komunikaciju. Većina Šveđana zna engleski iz nužde, jer im se knjige za fakultete ne prevode na švedski, već ih čitaju u originalu. A i italijanski će poslužiti. Valjda je to neka mediteranska radoznalost u tim Italijanima koji preplavljuju severne zemlje u toku zime.

A imaju šta da vide i osete. Ako niste doživeli duboki minus na nekoj od naših planina, nemojte da idete gore.

Prve slike na fotoaparatu su mi potpuno mutne jer sam od hladnoće izgubila osećaj u prstima. Prsti su mi postali neki daleki preci drvenastih živih obličija iz "Gospodara prstenova". Dugo mi je trebalo da im povratim prvobitnu funkciju. Za zagrevanje preporučili su mi grog, vrsta kuvanog vina koja važi za nacionalno piće br.1. Inače, grog i pivo su jedina pića koja vam neće meriti na centilitre. Pokušaj obuzdavanja alkoholizma. Piće (izuzev piva) ne možete kupti u dragstoru, već u za to namenjenim prodavnicama. Pred doček Nove Godine se mogla čuti vesela melodija zveckanja flaša. Svuda su promicali ljudi noseći zelene kese iz kojih se čulo "kling" i "klong". Svi ti litri će završiti absorbirani u metabolizam još pre deset, a onda će Šveđani i Šveđanke obući svoja lepa tanka odela, debele čizme i nešto pre jedanaest doći u lokal na doček 2006.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Stockholm
photo by: Chokk