Prague

Prague Travel Blog

 › entry 24 of 28 › view all entries

“Hmm?? Let me see, what on earth I do know about Prague?”, I ask myself just before our airplane  prepared to go away from Belgrade, “Prague is the capital city of the Czech Republic. This city was under communism for over 40 years. Velvet Revolution of 1989. This is a beautiful and romantic city. Golden Prague. “   - well, that was that.

After all, I do not have to know everything. I will see it by my own eyes ;)

Airport, Ruzynì, was just a small/big enough for us. We took our brekfeast and coffie and than go to the bus No 119 from the airport to Dejvická metro station. It was really easy to catch a green line to the stations Mùstek or Muzeum. After that trip (cca 45 minutes) we go to red line to Pankrac.

We have a lucky, because our accommodation was free ;) We stay in apartment of our friend, while she goes to wedding.

There is plenty variations of getting around. We go by foot mostly. When we had to take a metro, we choose single ticket (for one use/short ride), because it’s a cheaper and it’s valid for 20 minutes from validation on trams and buses or 5 stations on the subway.  Prague is a great walking city, so do it. Get out from subway and stretch a legs.

___________________serbo-croaten______________

Bas smo bile bezobrazne ;) kako smo se samo ogrebale za dzaba spavanje u Pragu :)

Spavali smo u stanu ljudi koji nas uopste nisu poznavali. Nasa drugarica je isla na svadbu kod svoje drugarice...naravno da mi nismo poznavale mladu.

..fantasticno je bilo to sto je vencanje bilo u jednom malom mestu van Praga, a nasa drugarica nas je zvala da idemo s njom u prag, pa da ostanemo u stanu mlade dok oni odu na svadbu...da ne komplikujem dalje, imali smo prazan stan u Pragu na Pankracu :)

sreca sreca radost!! metro relativno blizu, za 10 minuta u centru, ma i manje..

Iako je bio juni, kisa j epadala i biloje naizmjenicno hladno i suncano, te smo se smrzavali i skuvavali u pravilnim vremenskim razmacima. Docekalo nas je sunce! Bile smo nesto umorne jer nismo nista spavale u prethodnim vezanim letovima. A s obzirom na cinjenicu da smo morale na aerodromu biti 2 sata ranije i proci kroz one "pip-pip" aparate, ustale smo oko 5 ujutro, a mozda i ranije, jer smo u Pragu bile u 8 ujutro.

..ne mogu pronaci sad avionsku kartu da bar kukam n aosnovu cinjenica.

Za divno cudo, lako smo se snasle u onom spletu linija sto oznacavaju metro linije. Uzivale smo na suncu dok ga je bilo i prepjesacile centar za prvu rundu tek da se snadjemo malo di je sta. Vrlo brzo smo se nasli sa poznanicima na Vladcavu i otisli na pivo.

Imali smo srecu da smo sutradan po kisi i pljusku ipak krenuli u setnju, dok smo metroom stigli do centra, kisa j estala. Odlucili smo da pronadjemo "Plesucu kucu" a onda smo preko mosta produzili na drugu stranu. Prisustvovali sasvim nenadano festivalu na kojem su se strane kulture predstavljale domacinima. Jele neku govedinu iz bivsih dijelova severno-istocne Rusije. SLusale raznorodnu muziku i ohrabrene novim otkricima zaputile se da trazimo kafkin muzej.

   ...mislile smo da cemo ga lako naci...greska.

Ne znam kako smo uspjele da potrosimo toliko vremena na trazenje muzeja, vrtili smo se oko karlovog mosta, pitali one cuvare obucene kao pazeve sa dvora i oni su nam ljubazno objasnili, mi smo ljubazno klimali glavama, poslusali njihova uputstva i krivo skrenuli... i pukom srecom nabasali napokon na muzej.

Citava atmosfera u muzeju je jedinstvena. Svidja mi se zato sto djeluje na nase emocije, cinjenice iz kafkinog zivota nas diraju na nekom licnom planu na kojem se mozemo poistovjetit s njim, prepoznati iste strahove, ljubavi i boli :) Bas me se dojmio.

Navecer smo otkrili cari svinjske koljenice i piva :) preporucujem toplo :)

Naravno da smo obisli i sve ono sto se u svakom turistickom vodicu preporucuje, ta to je pod obavezno: ta skolska tura j euradjena kako bog zapovijeda.

Jos jedno odusevljenje je bilo sa zaostavstinom gdina MUhe! oh, tu smo uzivale, igrajuce se detektiva i trazeci zgrade i dijelove zgrada i raspredajuci di se vidi njegov uticaj, i trazeci arhitekturu te epohe na ulicama Praga.

Prag je, taj prvi put, za mene bio caroban, pozitivan utisak m enagnao da 6 meseci kasnije sasvim neplanirano dodjem opet. A tad sam malo i putovala dalje, do Karlovih Vary i Debrecena. O tome neke revije malo kasnije ;)

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Prague
photo by: vulindlela