central park

New York Travel Blog

 › entry 7 of 25 › view all entries
Woensdag 5 september.

Hallo allemaal.

Het is al woensdag! Time flies when you’re having fun :)
Vanmorgen zelfde tijd als gisteren opgestaan. Het was eerst wat frisser vanmorgen. Wat meer wind, koeler en bewolkter. Hebben deze week nog “vakantie” en kunnen dus genieten van alle bezienswaardigheden die NY ons te bieden heeft. Voor vandaag hadden we bedacht dat e naar Central Park zouden gaan. Dat is een groen gebied van 350 hectare in de noordelijke helft van New York City. Rond half elf stapten we de metro in op weg naar 59 Street en 60 Street. Misschien wel leuk om te vertellen voor degenen die NY niet kennen. Het meest bekende deel van NY is Manhattan Dat is een langgerekt (schier-) eiland. Aan de ene kant loopt de Hudson River en langs de andere kant East River. Er zijn 15 wijken op Manhattan. Straten zijn hier bijna allemaal genummerd. Van Noord naar Zuid lopen een twaalftal grote straten (Avenues). Er zitten nog een paar iets kleinere tussen die wel een naam hebben. Dan de straten van oost naar west. Daar wordt gewoon doorgenummerd. Deze dwarsstraten op de grote avenues nummeren van zuid naar noord. Daardoor wordt het een stuk makkelijker om je weg te vinden in Manhattan.
Moet wel zeggen dat de zuidelijke punt (tot ongeveer 1/3 van Manhattan) hier enigszins een uitzondering op is. Daar zijn meer straten met namen en ook meer kris kras. In dit deel zitten ook Little Italie en China Town, En nog verder naar het zuiden Lower Manhattan, waar we gisteren geweest zijn. Broadway is de langste straat van Manhattan in totaal 21 km lang. Hij begint in het zuidelijke puntje en loopt richting Noord-NoordWest omhoog tot zeker voorbij 145 street. Ter hoogte van 42 street ligt Times Square. Dat is het Broadway wat iedereen kent. En ligt dus in de zuidelijke helft van het eiland.
Central park begint bij 59 street en breidt zich uit naar het noorden (echt een rechthoek) tot 110 street. Aan de rechterkant loopt Fifth Avenue erlangs en links vind je Eight Avenue. Dat zijn dus een heel aantal blokken lopen als je het hele park wilt doorkruisen. Hoewel NY eigenlijk vrij vlak is, zie je hier wat meer (minimale) hoogteverschillen. Ook hebben ze hier water en fonteinen. Op het water kun je met roeibootjes varen. Er zijn legio wandelpaden.
Wij hebben ons beperkt tot een deel van de onderste helft van Central Park. Daar zitten de meeste wandelpaden en bezienswaardigheden.
Toen we de metro uitkwamen bleek dat we eigenlijk een beetje in de winkelstraat van NY uitgekomen waren. Bloomingdales, GAP, Banana Republic, Tiffany, Goodman, Cartier. Nog een leuke tas met handjes gezien bij Dooney Bourke, maar helaas ook erg prijzig.
Bij de ingang van Central Park zagen we dat er gefilmd werd. Aangezien Tom hier is voor een filmcursus, dus even gevraagd wie wat waar…. Film van/met Cameron Diaz, What happened to Vegas. Het meisje wat ons vertelde dat we een beetje uit de buurt moesten blijven kon zelfs vingerspellen! Wij waren erg verbaasd dat kun je je voorstellen. Hihihi.
Bij de Bethesda fontein hebben we een foto van ons drieen laten maken. Verder gelopen naar de Bow-bridge. Een van de 7 stalen bruggen in CP, maar naar zeggen wel de mooiste. Die ook op de foto. Ik had in mijn NY boekje gezien dat er bij en van de vijvers 2 beelden stonden (Hans Christiaan Anderson en Alice in Wonderland) Die laatste wilde ik graag naar toe. Dus Alice speciaal voor jou :) een foto gemaakt van je. Was lastig om er een zonder kinderen te maken hihihi, maar wel leuk. Het zijn bronzen beelden en er spelen veel kinderen op, onder en om.
Het was inmiddels rond half 2, dus tijd om iets te eten te zoeken. We zijn toen van 74 street weer richting 60 street gelopen. Daar waar ook het metrostation was. Na het eten besloten dat we naar Union Square zouden gaan met de metro naar 14 street dus. (beginnen jullie al een beetje door te krijgen hoe we gereden zijn? :))
Daar vlakbij zit de opleiding waar Tom maandag begint. Hij was wel heel nieuwsgierig hoe het er daar uitziet, dus vandaar. Na de rust van CP was Union Square behoorlijk druk. We hebben even gekeken bij de opleiding en zijn daarna op zoek gegaan naar het Fillmore. Daar treedt vrijdagavond Within Temptation op. Fran’s favoriete band, dus hebben we kaartjes gekocht voor het concert :).
Rond half vijf vonden we het alle drie wel welletjes en zijn we terug gegaan naar Brooklyn. Daar zit ik nu lekker achter de laptop. Heb al even wat foto’s bekeken.
Straks lekker eten en vanavond weer es kijken op ik de site weer kan updaten en de mail checken.

Knuffels,
Mirjam
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
New York
photo by: herman_munster