Puikoilla opettelua, mädätettyä kananmunaa, Shanghai museo, ostoksia markkinoilla + hot pot

Shanghai Travel Blog

 › entry 4 of 14 › view all entries

Kone laskeutui Shanghaihin  Shanghain aikaa  klo 9.30 aamulla. Koneessa saatiin muutama vaivainen tunti nukuttua. Sieltä saatiin hammasharja ja •tahna minikoossa, sukat ja silmille ”lappu” nukkumista varten. Shanghain lentokentällä Pu Dongissa oli +19 C, mutta päivällä lämpötila nousi n. +24 C. Lentokenttä oli iso ja siisti; siivoojia joka puolella.

 

Kirsi oli vastassa. Iloinen jälleennäkeminen. Kirsin ystävä kuskasi ja auttoi sekä oli seurana koko päivän. Menimme myös taksilla. Iskä ja Marjo menivät suoraan ilmaisella formulabussilla 1 ½ tunnin päähän formulakisoja katsomaan. Räikkönen tuli toiseksi. Kirsi vei ne bussille ja sinä aikana me äitin kansa odottelimme Kirsin kaverin kanssa erään hotellin aulassa. Shanghaissa hotellien aulat tuntuvat olevan yleisiä tapaamispaikkoja. Tyttö oli kova maksamaan kaikkien puolesta. On kiinalaisittain loukkaus, jos ei suostu tai yrittää tyrkyttää rahaa toiselle. Silloin toinen ajattelee, että hänen lahjansa ei kelpaa. Kiinalaiset haluavat näin pitää toisesta huolta. Hänelle oli myös tärkeää, että saamme Kiinasta hyvän kuvan. Jos yrittää etukäteen sopia maksamisesta, ajattelee kiinalainen, että me luulemme hänen olevan köyhä. Kirsin kaveri oli kuitenkin hyvin ymmärtäväinen, että emme tunteneet Kiinan tapoja.

 

Kun Kirsi tuli, lähdimme syömään kolmestaan yhteen pieneen paikkaan. Puikoilla opettelu kesti hetken ja äidillä muutama hetki enemmän, mutta kyllä se siitä lähti. Uutena maistoin perinteistä mädätettyä kananmunaa palasen •ei niinkään paha, vaikka haisikin hirveälle (ei lienee yllätys: mädäntyneelle). Munan valkuainen oli kuin vaaleanruskeaa hieman läpinäkyvää hyytelöä ja keltuainen oli kuin tummanruskeaa kuivaa nahkaa, jota oli hyvin vaikea saada purtua. Ja maku oli luonnollisestikin mädäntynyt. Maistoin myös tofua, josta en ihan kauheasti tykännyt.

 

Kun Kirsi tuli, lähdimme museoon (Shanghai museum), jossa oli monenlaisia todella vanhoja kiinalaisia esineitä; leimasinsettejä, vaatteita, huonekaluja jne. Museo oli mielenkiintoinen, vaikken ihan hulluna innosta ollutkaan. Kalusteet ja vaatteet sekä maalaukset / piirustukset olivat mielenkiintoisimmat. Kolmessa kerroksessa oli todella monta salia. Ihmiset täällä tuijottavat meitä kovasti ja saattavat osoitellakin; vaaleita kun olemme.

 

Museon jälkeen menimme ostoksille markkinoille. Ihmiset olivat hyvin tunkeilevia; nykivät hihasta, että ostaisimme heiltä. Eräskin mies tuli kyselemään varmaan viisi kertaa eikä meinannut millään uskoa. Sellaista on suomalaisena hyvin vaikea ymmärtää. Ostimme Marjon ja Jarkon vauvalle yllätykseksi vaatteita ja annetaan sitten, kun vauva syntyy.

 

Kävimme myös Carrefourin ostoskeskuksessa, josta ostin mm. alusvaatteita •myös Timolle. Ikävä on sitä ja poikia.

 

Sitten menimme formuloiden jälkeen kaikki yhdessä syömään ”hot pot”-paikkaan, jossa jokainen valitsee kuumaan pataan eri syömisiä, jotka siinä paistuvat samalla, kun odotamme. Ja sitten kun ne ovat kypsiä, niin puikoilla sieltä vaan noukitaan. Maha tuli tosi täyteen. Kuuden hengen ateria maksoi 21 euroa. Teetä tuntuvat tarjoavan joka paikassa eikä kaikki niin hyvääkään.  Täällä syödään terveellisesti eikä juoda alkoholia juuri lainkaan. Ihmekös, kun ovat niin laihoja.

 

Autoilu on ihan hurjaa täällä. Ei tunnu juuri sääntöjä olevan. Teitä ja siltoja voi olla viisikin päällekkäin ja ristiin rastiin. Kaupunki on iso, 15 miljoonaa ihmistä. Kiinassahan ylipäätään on jotain 56 kansaa, joilla jokaisella on eri kieli. Ja joillain kansoilla on useampiakin kieliä. Kyllä tulee siis mandariinikiina tarpeeseen, kun sitä kaikki ymmärtävät. Toisaalta täällä on kuin etelässä, mutta toisaalta ei. En osannut kuvitella ihan tällaiseksi. Täällä on suuria ristiriitaisuuksia: suuria pilvenpiirtäjiä ja kauniita kukkaistutuksia sekä tosi huonokuntoisia taloja ja likaisuutta. Ihmiset eivät osaa juurikaan englantia, vaikka matkaoppaat sellaista väittävätkin. Mielenkiintoista on ollut.

 

Söimme melonia (ei vesimelonia) kaupungilla. Ne olivat kuin jäätelö tikun päässä. Oikein maukasta.

 

Nyt sitten nukkumaan tänne Kirsin kämpille Long Dong Gardenille omaan huoneeseen. Talo on kaksikerroksinen ja sijaitsee isolla vartioidulla alueella, missä on monella muullakin Kirsin firman työntekijällä asunto, jonka firma maksaa.  Aamulla taas menoksi. Sirkat sirittää…
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Shanghai
photo by: spocklogic