AsiaChinaBeijing

Jadekeskus, Kiinan muuri, emalimaljakkotehdas, kiinalaista lääketiedettä, Ming haudat, akrobatiaa

Beijing Travel Blog

 › entry 7 of 14 › view all entries

 

Jälleen takana päivä •aamusta iltaan toimintaa ja menoa.

 

Aloitimme päivän hotellin ilmaisella aamupalalla. Sitten lähdimme hotellin järjestämälle retkelle. Minibussi lähti pihasta; mukana amerikkalainen mummo. Sitten haimme toiselta hotellilta amerikkalaisen pariskunnan, josta nainen oli kuitenkin alun perin kiinalainen. Hintaan kuului siis opas (englanniksi), kyyti, ruoka ja pääsymaksut.

 

Ensimmäisenä menimme Jade •kiven kaiverruskeskukseen. Jadea löytyy muistaakseni valkoisena, violettina, mustana, keltaisena ja vihreänä. Mitä tummemman vihreä jade on, sitä arvokkaampi. Jadesta myydään kiinankaalin muotoista koriste-esinettä (valkoisena). Kiinaksi kukkakaali •nimessä on kaksi sanaa, joista jälkimmäinen tarkoittaa rahaa. Sen takia esine laitetaan tietyllä tavalla pöydälle. Jos se on väärässä asennossa, se tuo huonoa onnea raha-asioissa; jos se on oikeassa asennossa, niin sen ajatellaan tuovan lisää rahaa. Eli tämä liittyy feng shui •juttuihin. Jadea ostetaan usein hääparille onnea tuomaan ja morsiamella on usein hääpäivänä jadesta tehty kaula- tai rannekoru. Kaiverruskeskuksessa näimme, miten jadea kaiverretaan. Siihen kuuluu kolme vaihetta. Viimeisin on kiillotusvaihe. He tekivät jadesta esim. pallon, jossa oli reikiä. Pallon sisällä oli sisäkkäin vielä 4 palloa. ja tämä tehdään siis yhdestä jadepalasta kahdessa viikossa. Jokainen pallo pyörii toisen pallon sisällä irtonaisena. Tämä on mahdollista, koska jadessa on itsessään viisi kerrosta, mutta esineiden tekijät eivät kerro, miten se tehdään; se on salaisuus. Itse ostin Kiinanmuurilta sellaisen pienen, jossa on vain kaksi palloa. Maksoi 2 euroa eli oli pieni, mutta kaunis kaulassa. Kiinan muuri kokemuksista kuitenkin kohta lisää. Eilen ostin myös rannekorun, jossa on jadekilpikonnia. Maksoi euron ja on tosi nätti ja käy mun tyyliin ja viimeisiin vaatteisiin, kun vihreän jakunkin ostin Shanghaista (14 euroa)

 

Uloin pallo jadekorussa tarkoittaa siis iso-isovanhempia, seuraava isovanhempia, sitä seuraava vanhempia, sitä seuraava lapsia ja pienin lapsenlapsia. Pallo siis kuvastaa yhteyttä tai jotain. Täällä on paljon symboleita ja tuollaisia eri merkityksiä asioille.

 

Pekingin alueella nähtävä Kiinanmuurialue jakaantuu kolmeen osaan ja jokainen näistä osista vielä muutamaan. Se osa, jota me käveltiin, oli yli 1900 askelta / porrasta pitkä.  Sitä ruvettiin rakentamaan 2900 eKr. Ensin koko muuri oli pätkissä ja myöhemmin ne yhdistettiin yhdeksi pitkäksi muuriksi. Tähän yhdistämiseen meni 10 vuotta. Osuus, jolla me käveltiin, on nimeltään Badaling ja se on 7 provinssin suosituin muuriosuus. Kiinanmuuri on yli 5000 kilometriä pitkä. Muuri on suurin puolustusmekanismi koko maailmassa. Muurilta lähetettiin aikoinaan savumerkkejä tiedoksi kauempana muurilla oleville, jos joku oli tulossa. Muuria on koko aika korjattu, jonka jälkeen se on rapistunut ja sitten se on taas korjattu jne.

 

Luulin, että Kiinanmuuri on yhtä pötköä, vaikka mutkitteleekin, mutta se saattaa tehdä myös ”risteyksiä” ja yhtyä taas myöhemmin yhdeksi pötköksi. Välitasanteilla siellä oli myyntikojuja. On se vaan tosi pitkä ja kauniskin se on, kun mutkittelee vuoristossa. Vuoretkin on tosi kauniit. Kiivetessä kyllä vähän hengästytti, mut ei hirveesti. Urheilusta oli selvästi hyötyä.

 

Saasteen takia en myöskään ole joutunut käyttämään avaavaa, vaikka tunnen saasteen hajun koko aika nenässäni ja kurkussani. Illalla kun puhdistan naamani, on paperi ihan musta, mutta jotkut sanovat, että tilanne on kuitenkin menossa parempaan päin.

 

Kirsi ja Marjo jäivät odottelemaan jossain vaiheessa, kun eivät jaksaneet enää kiivetä. Me muut kiivettiin melkein korkeimmalle tasolle •siltä se alhaaltapäin katsottuna ainakin näytti. Monesti vaan kun pääsi ylös, huomasikin, että se menee vieläkin ylemmäs. Uskoisin kuitenkin, että jäi vain vähän matkaa sinne korkeimmalle kohdalle. Piti lähteä takaisinpäin, ettei myöhästytä bussista. Hienot oli näkymät. Pyramidit olivat kuitenkin hienompi nähtävyys, jos ajatellaan maailman 7:mää ihmettä.

 

Sit mentiin paikkaan, jossa tehtiin emalimaljakoita. Maljakko oli tehty kuparista, jonka jälkeen ohutta ”kuparinarua” muotoiltiin maljakon päälle esittäviksi kuviksi ja kiinnitettiin liimalla. Sen jälkeen kuviot täytettiin ruiskulla, jossa oli emaliväriä. Tämän jälkeen ruukku poltettiin ja sama prosessi tehdään yhteensä 7 kertaa, jolloin pinnasta tulee tasainen. Sitten se kiillotetaan ja tehdään mahdolliset kultaukset. Työssä menee siis tolkuttoman kauan ja se on tosi tarkkaa työtä. Ei ihmekään, että ne vaasit ovat niin kalliita.

 

Sit käytiin porukalla ilmaiseksi syömässä. Ruoka kuului siis retken hintaan. Oli oikein hyvää. Pöydän keskellä oli iso pyörivä kiekko, missä kaikki ruoat oli. Sitä kiekkoa (ympyrää) pyöritellessä sai toiselta puolelta pöytääkin helposti ruokia. Maistoin perinteistä kiinalaista viinaa, mao taita, joka maistui yhtä ”hyvälle” kuin pontikka. Amerikkalainen mies ihmetteli, kun Kirsi otti pahaa viinaa snapsilasista useammankin kerran. Kirsi sanoi, että se on kurkun desinfiointiin, kun on kipeeksi tuossa. Mies piloillaan ehdotti koko pullon ottamista laukkuun. Ostin sieltä kalligrafi •maalauksen •perinteisen kiinalaisen.

 

Täällä joissain kaupoissa on hassu systeemi. Ensin valitaan tuote, käydään maksamassa se eri paikassa ja sitten haetaan vasta se tuote. Olen kuullut, että Venäjällä on sama systeemi.

 

Sit tutustuttiin kiinalaiseen lääketieteeseen. Opas sanoi aluksi, että tutustumme akupunktioon, mikä on Kiinassa tosi suosittua, mutta kun päästiin paikan päälle, kerrottiinkin meille ylipäätään kiinalaisesta vaihtoehtolääketieteestä ja yrteistä. Sit sai kokeilla pikaista terveystarkastusta. Marjo halusi kokeilla. Se katsoi ihon värin, kielen värin, silmien värin, mittasi pulssin, kysyi töistä ja kuukautisista. Marjolle se sanoi, että sillä on verenpaineessa ongelmaa ja että Marjo on väsynyt. Sit se kysyi menkoista ja Marjo vaan sanoi, ettei hänellä ole. Siksi Marjo niin sanoi, kun se halusi tietää, näkeekö lääkäri, että Marjo on raskaana. Ei se lääkäri kuitenkaan ymmärtänyt, mitä Marjo yritti sanoa, joten Marjo kertoi olevansa raskaana. Se suositteli Marjolle tietynlaisia yrttejä, 45 euroa / yrtti ja kahtaa eri yrttiä se suositteli, mutta vasta synnytyksen jälkeen. Marjo ei ostanut.

 

Käytiin myös keisareiden Ming •hautoja katsomassa. Sinne oli haudattu 16 keisarista 13. Kolmea hautaa kuitenkin vain pääsi katsomaan ja me käytiin isointa hautaa katsomassa. Ei ollut mitenkään erikoinen ollenkaan. Muutenkin kaikki Ming- ym. aikaiset rakennukset näyttää kaikki aika samalta, kun niitä on nyt nähnyt tosi paljon.

 

Tulomatkalla meni 1.5 h ja takaisinpäin 3 h. Oli nimittäin suunnaton ruuhka. Ei keretty hotellille akrobaattiesitystä varten, joten bussi vei meidät sinne ja kerettiin juuri ja juuri.

 

Matkan varrella jouduttiin muuten vaihtamaan minibussi isompaan ja huonompaan bussiin, kun se ensimmäinen meni rikki. Uusi bussi oli täynnä kiinalaisia ja penkitkin oli sijoitettu heidän jalkamitalleen, joten ei oikein suorassa mahtunut istumaan. Bensan katku ökysi koko matkan todella voimakkaana.

 

Akrobaattiesitys oli hieno. Tekivät vaikka mitä ihmeellistä ja vääntyivät eriskummallisiin asentoihin. Olenkin halunnut nähdä sellaisen shown jo Suomessa, kun niitä esityksiä on sielläkin. Riverdance oli kuitenkin parempi. Istuttiin ihan perällä, kun tultiin myöhässä, mutta näki sieltäkin ihan ok. Stomp •show olisi kans joskus kiva nähdä, mut se ei ole Kiinassa. Siinä ihmiset tekevät erilaista rytmiä vaikka tynnyreillä.

 

Sit syötiin jotain hotellihuoneessa ja mentiin nukkumaan.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Beijing
photo by: Deats