Via My Lai, naar Hoi An.

Hoi An Travel Blog

 › entry 9 of 27 › view all entries
Trudy in gesprek met een Vietnamees.

Omdat we gisteren zo laat aan kwamen vertrekken we vandaag een uur later dan gepland, om 08:30. Het ontbijt is goed en nadien hebben we nog even de tijd om naar het strand te lopen waar Trudy aangesproken wordt door een man die in de 50 is, maar veel jonger lijkt. Hij is erg aardig en zegt zijn Engels te willen oefenen. We zijn achterdochtig, omdat we dit vaker meegemaakt hebben, maar als hij ons zijn visie op reïncarnatie heeft uitgelegd, blijkt hij echt niks van ons te willen, neemt vriendelijk afscheid en gaat hij verder met zijn rondje joggen. Om 08:30 precies vertrekken we. Om 10:45 uur maken we een stop bij een bedrijfje waar manjokwortels tot meel wordt verwerkt. De langs de weg gedroogde wortels maakt men hier meel voor koekjes e.

Gemalen manjokwortels.
d. dat dan in schalen verder wordt gedroogd. Aan de andere kant van de weg loopt de Hanoi-Saigon spoorlijn die we trouw blijven volgen. We maken nog een stop voor de lunch en rijden dan verder naar My Lai, waar op een morgen in 1969 door de Amerikaanse C compagnie 504 onschuldige Vietnamese boeren (van baby tot bejaard) werden afgeslacht. 170 van hen werden in een irrigatiegreppel bij elkaar gedreven en met machinegeweren neergemaaid. De vrouw die ons rondleidt over het terrein dat ter nagedachtenis is teruggebracht tot de staat ven vlak na de slachtpartij (inclusief betonnen vermoorde dieren) vertelt het verhaal met zo veel tranen in haar stem dat enkele van de groep het niet droog houden. De vrouw is een nakomeling van één van de uitgemoorde families en doet dit werk alleen maar omdat ze vindt dat dit herinnerd moet worden en nergens ter wereld meer mag gebeuren.
My Lai.
Als de vrouw zelf een paar traantjes laat wendt ze zich af, maar Trudy ziet het en geeft haar een zakdoekje. We lopen nog even rond en zien een boom waar de sporen van kogelgaten (37 jaar na dato) nog altijd te zien zijn. Er is ook een museum bij waar spullen van US GI’s, maquettes en alle foto’s die van de slachting zijn gemaakt ten toon gesteld zijn.

We komen pas tegen het eind van de middag in Hoi An aan en spreken met Caroline af zo meteen de stad in te gaan om wat te eten. Hoi An blijkt een toeristencentrum te zijn waar de winkeltjes (hoofdzakelijk op maat gemaakte kleding) niet te tellen zijn. Caroline vindt dit helemaal geweldig en begint aan een shopping spree van een paar dagen. De prijzen om kleding te laten maken zijn dan ook belachelijk laag, US $ 7 voor een topje, US $ 8 voor een rok. Ik krijg de dames toch nog zo ver dat ze mee gaan eten en om 10:00 ben ik gammel van al het gewinkel en wil terug naar het hotel. We regelen nog even een Xe Honda en een Xe Om voor morgen en gaan dan naar de kamer om te douchen en te slapen.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Trudy in gesprek met een Vietnamee…
Trudy in gesprek met een Vietname…
Gemalen manjokwortels.
Gemalen manjokwortels.
My Lai.
My Lai.
Kokosboom met kogelgaten.
Kokosboom met kogelgaten.
Hoi An