AsiaVietnamHanoi

Perfume Pagoda.

Hanoi Travel Blog

 › entry 23 of 27 › view all entries
Het haventje.

 

06:30 opstaan. 08:00 vertrek naar de Perfume Pagoda. Het ontbijt is niet denderend en de bediening is traag. Carolien moet ook nog even Traveller’s Cheques omwisselen en daarom vertrekken we een kwartiertje later dan gepland. Het is wat mist weer, maar het is 1½ uur rijden en tegen de tijd dat we in het plaatsje aankomen vanwaar we per roeiboot verder moeten is het al wat beter. In het haventje liggen een verschrikkelijke hoop bootjes en eentje is er voor ons bestemd. Dan, onze gids van vandaag (een veel aardigere en behulpzame jongen dan die van gisteren) koopt de kaartjes.

De tempel waar we ons eigen even aanmelden bij onze voorouders.
Intussen koop ik een blikje Vietnamese Redbull, wat nog 3 keer zo zoet is als in Nederland (gewoon niet lekker meer). Het is 10:00 uur geweest als we in het bootje stappen en een aardig vrouwtje dat geen woord Engels spreekt roeit ons vandaag. Binnen het halve uur komen we bij de pagoda waar de bezoekers van de Parfume Pagoda zich aan de voorouders moeten melden. Het is hier behoorlijk druk, maar we zien geen enkele toerist. Er staan kraampjes met speelgoed, goudkleurige rozen en god weet wat nog meer. Ook zitten er waarzeggers, waar Carolien een paar woorden in het Chinees laat opschrijven voor een eventueel toekomstige tattoo. Bij de tempel zitten een paar vrouwtjes die voor “live”muziek zorgen (deze zingen wel echt). Om 11:00 uur varen we weer verder. We komen boten tegen met hele families erop, sommige etend, sommige kaartend.
Het glibberige pad wat we beklommen hebben.
Het is bijna 12:00 als we aanmeren en op een boulevard lopen waar het ene winkeltje aan het andere eettentje staat. Er is van alles te koop, tot aan complete gegrilde wilde katten toe. Om 12:10 uur beginnen we aan de beklimming van de berg. Het is een komen en gaan van honderden (al dan niet duizenden) Vietnamese en we zullen op de hele dag geen 10 toeristen zien. Het pad dat naar de Parfume Pagoda loopt bestaat uit flinke rotsblokken (formaatje 2 tot 10 x kinderkopje) en is heel erg glibberig door het natte weer van de afgelopen dagen. Trudy en Carolien gaan nog op de foto met Dan, die het aan zijn gezicht te zien wel oké vindt. Het is een zware klim van 1½ uur die we ook heel oude mensen zien doen, met in de ene hand een wandelstok en in de andere de vastberadenheid om te gaan bidden voor gezondheid en geluk. Gedurende de eerste 3 maanmaanden na Tet (het Vietnamese nieuwjaar) is het hier een drukte van jewelste, omdat elke Vietnamees die in de gelegenheid is hier dan moet komen bidden.
Toegangs poort.
Van de voet van de berg tot aan de poort van de Pagode op de top, staan er aan 2 kanten van het pad kraampjes aaneengeschakeld, waarvan 80% een eigen tv heeft aanstaan met veel te harde tingel tangel muziek. De Pagode zelf is een grot (groot en hoog) waarin een aantal (4of 6) altaars staan waar mensen offers kunnen brengen. Ook zijn er pilaren en stalagmieten, die elk voor een ander doel aanbeden worden. De ene zorgt voor kinderen te krijgen, de andere voor financiële voorspoed en weer en ander voor gezondheid. Er is één heel bijzondere stalagmiet (die nog steeds groeit). Als je hier de waterdruppels, die er van bovenaf opvallen, opvangt zal dit je goeds bezorgen in je leven. Het wordt gezien als een soort moedermelk. Er is één oud vrouwtje dat het water zelfs van de stalagmiet likt. De andere stalagmieten en pilaren doen hun werk als je met een bankbiljet over wrijft en dit dan goed bewaart.
De toegang van de Parfume Pagoda.
Wij hebben een biljet van 200 dong gewreven over de pilaar van ‘Good family life”. Om 14:45 uur zijn we weer bij de poort van de Pagoda. We besluiten om met de kabelbaan naar beneden te gaan, anders wordt het veel te laat. Om 15:00 uur eten we in een tentje waar het vergeven is van de vliegen, maar volgens Dan is het het beste restaurant dat er op de berg is. We bezoeken nog een pagoda die ook mooi is, maar waar minder mensen zijn om te bidden. Hier zijn nog een paar Vietnamese meisjes die het helemaal geweldig vinden om met Trudy op de foto te gaan. Om 17:30 zitten we weer in de boot om terug geroeid te worden naar het haventje waar nu nog meer boten liggen dan vanmorgen. We geven de roeister een mooie fooi, waar ze erg blij mee is (30.000 dong). Het is 18:00 uur geweest als we aan de terugrit beginnen. Onderweg wordt de gids gebeld door Michel, want hij maakt zich ongerust omdat we zo laat zijn.
We bezoeken nog een pagoda die ook mooi is, maar waar minder mensen zijn om te bidden.
We zijn pas om 20:00 uur terug in Hanoi. We gaan eten in Little Hanoi en daarna gaan we internetten en bellen, maar we krijgen geen gehoor. Ik wil ook mijn gebrande foto’s controleren, maar moet een ander internetcafé zoeken, want hier hebben ze geen cd ROM spelers. Wel kijken we even op de site van het WGT en Carolien is meteen helemaal verkocht en wil met ons mee dit jaar. De dames gaan naar het hotel en ik ga een pc met cd-rom speler zoeken. Uiteindelijk mag ik een pc gebruiken in het My Kinks Hotel (waar wij dus niet logeren). De eigenaar van het hotel kijkt naar mijn foto’s en uiteindelijk wil hij geen geld voor het gebruik van zijn pc. Wel geeft hij me een visitekaartje mee, zodat ik mijn kennissen naar zijn hotel kan sturen als ze ooit naar Hanoi gaan. Ik ben om 23:00 uur in het hotel, neem een douche en val als een blok in slaap.

 

 

 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Het haventje.
Het haventje.
De tempel waar we ons eigen even a…
De tempel waar we ons eigen even …
Het glibberige pad wat we beklomme…
Het glibberige pad wat we beklomm…
Toegangs poort.
Toegangs poort.
De toegang van de Parfume Pagoda.
De toegang van de Parfume Pagoda.
We bezoeken nog een pagoda die ook…
We bezoeken nog een pagoda die oo…
Carolien, Dan (onze gids) en Trudy…
Carolien, Dan (onze gids) en Trud…
De Parfume Pagoda.
De Parfume Pagoda.
Mensen die proberen een druppel te…
Mensen die proberen een druppel t…
Hanoi
photo by: mario26