AsiaVietnamSapa

Nog een halve dag trekking en dan weer verder naar Bac Ha.

Sapa Travel Blog

 › entry 20 of 27 › view all entries
Trudy en onze gids op het glade pad op weg naar beneden.
07:00 uur opstaan, 07:30 ontbijt (pannekoeken met banaan en chocoladesaus). 08:00 vertrek, we hebben de keus tussen de korte, makkelijke route en de langere, moeilijkere route. De enigen die voor de lange route kiezen zijn Toos, Trudy en Ronnie. De hele weg is glibberig en af en toe is wat hulp van de vrouwen en Bá die met ons mee lopen wel handig. Vooral de vrouwen rennen met grootste gemak de glibberige paden op en af op hun sandaaltjes, terwijl wij met onze bergschoenen er de grootste moeite mee hebben. Als we willen genieten van het uitzicht, moeten we stil staan, want anders gaan we gegarandeerd onderuit. Ik maak onderweg een foto waar Trudy opstaat, samen met onze gidse, een meisje van 17 dat behoort aan de Red Xao minderheid, ze heeft geen geloof, ze gelooft alleen dat ze als ze sterft terug zal komen op aarde.
Waterval.
We modderen nog een tijdje aan en na een laatste afdaling over een pad met weinig grip komen we bij een riviertje. aan de voet van een waterval, waar we een poging doen om de grootste hoop modder (klei) van onze schoenen te halen, maar dat lukt niet echt. Als dank voor de hulp kopen we van de dames een tas en een armbandje (kadotje voor een nichtje van ons) Voor 50.000 dong en steken dan de brug over. Als je in het rythme je stappen zet gaat de brug leuk deinen en iedereen die dan in het verkeerde rythme loopt heeft het gevoel alsof hij dronken is. We beginnen aan de laatste beklimming en zien mensen een huis bouwen. Ook zien we kinderen een groot rotsblok als natuurlijke glijbaan gebruiken. Als we boven komen komt de bus niet aanrijden om ons op te pikken.
Natuurlijke glijbaan.
Halverwege de rit naar Sapa pikken we een paar mensen van de groep op, de rest zien we later pas in het dorp. Michel heeft 3 kamers geregeld waar we kunnen douchen. We laten onze schoenen door een vrouwtje dat vraagt of we een shoe shine willen. Ze vraagt 20.000 dong per paar en we dingen af naar 30.000 voor 2 paar. Ze wil eerst hebben dat we onze schoenen op straat uit doen en dat we dan wachten terwijl ze onze schoenen thuis schoonmaakt. Dat doen we liever niet en dan mogen we mee naar haar huis, een hokje van 3 bij 3 meter. Ze maakt onze schoenen netjes schoon met water en een borstel en als we haar betalen heeft ze geen geld om terug te geven van 50.000. Trudy heeft zin in een sinaasappel (het vrouwtje heeft die binnen liggen) en in ruil voor 1 sinaasappel mag ze het geld houden.
Het bouwen van een huis.
Zij blij, wij blij. We eten nog in het hotel, wat niet zo goed bevalt (eten koud en trage bediening). Om 13:00 vertrekken we met de bus naar Bac Ha, waar morgen de grote zondagsmarkt voor ethnische minderheden is. Het is een erg hobbelige rit van 3 uur, maar het landschap is erg mooi. We komen door het dorpje Lao Cai, waar de Chinese grens ligt, morgen zullen we hier even stoppen. Iets na 16:00 komen we in Bac Ha. Als we daar even rondwandelen zien we dat er nog niks te beleven valt, maar dat schijnt morgen anders te zijn. We bellen in een internet café even naar Nederland, zij horen mij wel, ik kun niet, maar dan weten ze in elk geval dat het goed met ons gaat. We eten in het Cong Fu- restaurant, waar het eten lekker is. Carolien heeft afgesproken met Michel, want die kent iemand die misschien haar camera kan maken. Helaas lukt dit niet. Trudy's maag staat overhoop en ze krijgt van Michel een bruistablet om die te kalmeren, wat goed werkt. We buurten nog wat (er zit ook een Canadees echtpaar) en gaan dan rond 20:00 uur paar het hotel. Ik val (alweer) onder het schrijven inslaap.
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Trudy en onze gids op het glade pa…
Trudy en onze gids op het glade p…
Waterval.
Waterval.
Natuurlijke glijbaan.
Natuurlijke glijbaan.
Het bouwen van een huis.
Het bouwen van een huis.
Sapa
photo by: Paulovic