Dien Bien Phu verkennen.

Lai Chau Travel Blog

 › entry 17 of 27 › view all entries
Monumenten bij de commandobunker.

06:30 uur opstaan. In onze badkamer zat een grote kakkerlak, die Trudy vannacht bij het naar de wc gaan geplet heeft met de deur, maar nu is die weg. Voor we onze koffers inpakken, pakken we eerst alles uit om te controleren op kakkerlakken. Om 08:00 uur verzamelen we vooraan bij het hotel, want daar staan de brommers klaar. Ik rijd zelf, Trudy achterop. Carolien gaat niet mee. Ik heb een oud beest van een brommer en moet de pedaal er bijna vanaf stampen om hem in de derde versnelling te krijgen. Onze eerste stop is bij de commandobunker van de Franse generaal De Castries. De originele bestaat niet meer, maar er is op dezelfde plek een exacte copie van beton nagebouwd. We wandelen door de bunker, maar er is niet echt veel te zien.

De commandobunker van de Franse generaal De Castries.
Als we een stukje verder lopen komen we bij een paar stukken geschut die door de Vietnamezen vernietigd zijn. Bij de bunker kopen we een munt (namaak) voor Carolien. Iemand droeg die laatst om de hals en ze zei dat ze die leuk vond. Gewoon een kadootje omdat we haar mogen. Een eindje brommeren verderop staat een monument voor de gesneuvelde Fransen, dit is pas lang na de slag om Dien Bien Phu  opgericht op eigen initiatief van een oud militair. Onderweg naar het Ho Chi Minh museum doet mijn brommer nog moeilijker, hij schakelt niet meer van 1 naar 2 en ik moet in zijn 2 vanuit stilstand wegrijden. In het museum staan een paar leuke exposities en we krijgen een video te zien met het chronologische verloop van de langdurige veldslag.
Geschut van de Fransen die nog hier en daar staan.
Voor de tv ligt een grote maquette met lampjes die aangeven waar op dat moment gevochten wordt en wie welke heuvel bezet heeft. Er staat ook een “packbike”, een fiets die de Viet Minh gebruikten om goederen te vervoeren. Een haalbaar gewicht was 370 kg. Schuin tegenover het museum ligt het kerkhof voor de Vietnamezen die gevallen zijn bij de slag. Er zijn mensen die wierrook branden bij de graven en  aan beide zijden van de ingang zijn herinneringsmuren met de namen van de gevallenen (de graven zijn allemaal naamloos, op vier na). Naast het kerkhof ligt Hill A1, de meest bevochten en vaakst veroverde en heroverde heuvel van Dien Bien Phu. Bovenop de heuvel staat een Franse tank, een klein monument en er zijn een bunker en wat loopgraven nagebouwd.
Het kerkhof met op de achtergrond Hill A1.
Er is een grote bomkrater te zien en het Victory Monument staat op redelijke afstand. Michel heeft mijn brommer getest en zegt dat ik heel voorzichtig, met lichte tikjes moet schakelen. Maar ik kan onderweg naar het Victory Monument proberen wat ik wil, ik kom echt niet verder meer dan de eerste versnelling, We komen als laatste bij het monument aan, dat zo zwaar is dat de fundering na een paar jaar (het is in 2004 pas opgericht) al aan het verzakken is en dus momenteel versterkt worden. De basis van het immense standbeeld lijkt op een Europees middeleeuws kasteel, met ronde hoektorens een iets wat op kantelen lijkt. Voor we weer naar het hotel rijden maken we de standaard van de brommer vast met een elastiek, want die valt onder het rijden naar beneden en dat is levensgevaarlijk bij flitsend bochtenwerk (in de 1e versnelling).
Het Victory Monument.
We zijn (uiteraard) als laatste met veel herrie bij het hotel en dan vraagt Lenny of ik even naar haar camera wil kijken, want deze geeft een error op de geheugenkaarten (allebei). Ik kijk even en zie dat een van de vele pinnetjes die in haar geheugenkaart moet vallen verbogen is. Ze zitten ± 3 cm diep in de camera en zijn Ø ½ mm. Toch kan ik het beruchte pinnetje met een pincet recht buigen, zodat Lenny weer foto’s kan maken. Voor de derde keer ben ik haar beste vriend. We eten nog wat in het restaurant en beginnen dan aan de busrit naar Lai Chau. Het is niet zo heel ver en om 15:30 beginnen we aan het laatste stuk van de reis vandaag, dat we te voet afleggen. We maken nog wat foto’s van de omgeving, o.a. van het oude theater dat een paar jaar geleden door een overstroming werd verwoest.
Het oude theater in Lai Chau.
We zetten de koffers op de kamer en lopen dan even het dorp in, waar behalve een kleine markt en wat levensmiddelenzaakjes niks te beleven valt. We slaan wat fingerfood in en gaan dan in het hotel eten. Het eten is het slechtste wat we tot nog toe hebben gehad en een gedeelte van mijn beef verdwijnt in de maag van een rondstruinende kat. Carolien vind de katten er zo mager eruit zien zat ze nog een gebakken ei besteld en dit aan de katten geeft. In de lobby staan 2 pc’s met cd rom speler en we gaan de foto’s bekijken die ik op cd heb laten branden. Enkele mensen van de groep die mee kijken vinden dat er veel mooie bij zitten. Hierna gaan we naar de kamer, kletsen we nog even met Carolien en dan gaan we douchen en naar bed.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Monumenten bij de commandobunker.
Monumenten bij de commandobunker.
De commandobunker van de Franse ge…
De commandobunker van de Franse g…
Geschut van de Fransen die nog hie…
Geschut van de Fransen die nog hi…
Het kerkhof met op de achtergrond …
Het kerkhof met op de achtergrond…
Het Victory Monument.
Het Victory Monument.
Het oude theater in Lai Chau.
Het oude theater in Lai Chau.
Lai Chau
photo by: TrudyNRonnie