Cochabamba: deel 1

IJsselstein Travel Blog

 › entry 2 of 5 › view all entries

Hallo allemaal,

Jullie zullen wel benieuwd zijn hoe het met mij vergaat. Ik kan tot nu toe zeggen dat alles naar wens verloopt. Maar ik zal bij het begin beginnen.

In totaal ben ik 24 uur onderweg geweest d.w.z. 18 uur vliegen en in totaal 6 uur wachten op 3 verschillende luchthavens. Om 13.30 uur locale tijd (ned. tijd. 18.30) kwam ik op zondag 2 december in Cochambamba aan. Ik was toen wel aardig gaar, dat kun je wel begrijpen, maar tegelijkertijd ook blij dat alles goed was verlopen. Op de luchthaven werd ik opgevangen door een stafmedewerkster van Projects Abroad. Per taxi zijn we naar mijn gastgezin gereden. Mijn gastgezin bestaat uit een alleenstaande vrouw Beatriz en haar zoon Juan Pablo van 17 jaar. Zij wonen in een appartement op de 2de verdieping. Zij spreken alleen maar spaans, zijn erg gastvrij en vriendelijk. Hier heb ik een kamer en Beatriz verzorgt de maaltijden. Op dit moment ben ik hun enige gast. Hiervandaan is het slechts 15 min. lopen  naar het brandwondencentrum en naar het centrum van de stad. ´s Avonds ben ik vroeg het bed ingedoken.

Maandag 3 december start met een rijk ontbijt bestaande uit kaasbroodjes, yogurt, en heel veel fruit ( papaya, pruimen,sinaasappels, bananen, druiven, mango´s wat hier volop groeit). Vervolgens komt Carmen (van Abroad) me ophalen voor een sight seeing door Cochabamba. Ook zij is bijzonder aardig en spreekt goed engels. Ik maak ook kennis met een andere ned. vrijwilligster, maar die gaat werken in de jungle in een kinderopvang tehuis, dus die zal ik wrsch. niet meer zien. Cochabamba is een gezellige stad met een aangename temperatuur van gemiddeld 20 graden. Afgelopen nacht heeft het hard geregend, maar overdag is het momenteel droog maar wel half tot heel bewolkt.

Dinsdag 4 december begeleid Carmen me naar het brandwonden centrum waar ik voorgesteld word aan de medewerksters bestaande uit 2 vaste fysiotherapeuten en wat studenten. De kinderen die hier liggen varieren van 2 weken tot 10 jaar. Het is wel even schrikken als je die hummeltjes met forse brandwonden in hun bedje ziet liggen. Daarnaast behandelen ze ook poliklinische kinderen met brandwonden maar ook met littekens van andere origine. De fysiotherapie afd. is een oermoedige bedoening met oude/gebrekkige hulpmiddelen. Maar iedereeen is rustig, aardig en erg behulpzaam en ze zijn blij met mijn komst.              ´s Middags heb ik van 16.00 - 17.00 uur, elke dag, prive spaanse les op het hoofdkantoor van Projects abroad.

woensdag 5 december: Vandaag was mijn eerste werkdag in het brandwondencentrum van Hospital Viedma. Het valt niet mee om die kleintjes te laten oefenen als je in het spaans nog niet goed kan zeggen wat ze moeten doen. Daarentegen is masseren van de forse litekens geen probleem. Voorlopig werk ik maar halve dagen. Hierdoor heb ik wat tijd om te acclimatiseren, spaans te leren en wat te genieten van de zon. Ik realiseer me dat het in nederland sinterklaas is (hier kennen ze die man niet) en dat het bij jullie wel koud zal zijn. Gelukkig heb ik afgelopen zondag niets van de storm gemerkt.

Dus jullie zien het, het gaat goed met mij. Hopenlijk gaat het spreken van het spaans snel beter. Vandaag was hier een manifestatie en stonden in het centrum in een aantal straten de bussen overdwars stil op de weg, maar verder is het rustig, al wordt er veel over Moralis gesproken.

Nu zijn jullie weer een beetje op de hoogte hoe het met mij reilt en zeilt. En ik wens jullie het allerbeste. Volgende week zal ik het vervolg schrijven.

Groetjes, Francine

 

 

 

 

 

Babs_Go says:
Jarige Jop,Ook via deze weg onze felicitaties en de wens dat je een geweldige tijd hebt daar. We volgen je met belangstelling en heffen straks een glas rode wijn op jou en de toekomst.
Posted on: Dec 10, 2007
Luijpers says:
Hallo Francine ,
Wat fijn dat je het al zoo aardig naar je zin hebt .Van harte proficiat een een heel gezellig dag gewenst.Wij zullen er een op drinken .Vandaag zondag zijn we bij Jose geweest.De familie was compleet en het was er erg gezellig.Sinterklaas heeft ons dit jaar overgeslagen en het een en ander aan de kerstman overgedragen .Maandagavond ga ik met een groepje bloemschikken en Dinsdagavond met een ander groepje.Woensdag zetten we de echte kerstboom op ( ruikt lekker )en brengen we alles in huis in de kerstsfeer .Hoe is het daar met de kerst viering gesteld ?
Nog een fijne tijd en tot mails of via de web .
groetjes

Adri en Theo
Posted on: Dec 09, 2007
Luijpers says:
Hallo Francine ,Van harte proficiat .

Adri
Posted on: Dec 09, 2007
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!

Hallo allemaal,

De zenuwen gieren door mijn keel terwijl ik bezig ben met mijn laatste voorbereidingen.

Desondanks weet en voel ik dat ik een goed besluit heb genomen om 1 maand naar Bolivia te gaan, om me daar in te zetten voor de arme mensen die getroffen zijn door brandwonden.

Tot nu toe heb ik vele enthousiaste reacties gehoord en vele mensen leven met mij mee. Dit doet mij erg goed. En ik zou het leuk vinden om ook in Bolivia iets van jullie te horen (laatste nieuwtjes of wat jullie meegemaakt hebben).  Van mijn kant zal ik proberen minstens 1 x per week een verhaaltje over mijn belevenissen naar jullie toe te sturen.

Morgenavond (1/12) vertrekt mijn vliegtuig om 17.30 uur vanaf schiphol, vervolgens moet ik overstappen in Madrid en Buenos Aires, en dan hoop ik zondag 2/12 om 13.30 uur te landen in Cochabamba in Bolivia. Daar zal ik kennis maken met mijn gastgezin waar ik een maand zal wonen. Vervolgens zal ik voorgesteld worden aan mijn collega's in het brandwondencentrum. Ik hoop dat ik eventjes tijd krijg om te acclimatiseren en mijn spaans te oefenen.

Ik ben benieuwd.

Veel liefs van Francine.

 

 

anco says:
Hoi Francine,
Zo te horen heb je al een heel avontuur achter de rug. Ik ben net terug uit Chennai, en het is berekoud hier (het vriest). Ik zou best een tijdje met je van locatie willen ruilen. Nog wat lokaal nieuws: de zendmast is vandaag opgetuigd als kerstboom.
Ik hoop dat je verblijf je veel voldoening zal geven. Zo te horen ben je goed bezig, ook al is het soms moeilijk. Ik heb veel bewondering voor je inzet en dapperheid om dit werk op te pakken. Help me onthouden dat je je verjaardag nog moet vieren als je terugkomt (gefeliciteerd!)
Posted on: Dec 14, 2007
hegevos says:
Hallo FRancine,
Zo te lezen ben je best wel druk en we denken
dat het werk dat je doet heel interessant, maar ook emotioneel is.
wat betreft het Spaans, ik heb ook even Spaanse les gevolgd, en ik had er behoorlijkkmoeite mee, vooral de vervoegingen en bovendien haalde ik Frans en Spaans door elkaar, en dat schiet natuurlijk niet op.
Verder heb ik gisteren de kerstboom gezet, en dat is altijd wel leuk al die lichtjes.
Zometeen gan we met de buren(6) wokken in Alverna vanwege de 60 jarige Henk, dat is wel gezellig.
We zijn er nu ook achter welke vaccinaties we nodig hebben voor Thailand, die halen we bij de GGD Nijmegen, dus dat is ook geregeld.
Hele fijne feestdagen en we horen weer wel wat van je,Groetjes Henk en Jacqueline
Posted on: Dec 13, 2007
IJsselstein
photo by: chineselink