4de verslag uit Cochabamba

Bolivia Travel Blog

 › entry 5 of 5 › view all entries

 

Hallo beste lezers,

Ik word overstelpt door leuke, hartelijke e-mails en stukjes op de website. Geweldig vind ik dit. Bedankt.

Ik heb de afgelopen week weer het nodige beleeft. Hier zijn mijn belevenissen.

WERK: Doordat ik nu twee werkadressen heb is het erg afwisselend. Ik hoef me echter niet te overwerken, al werk ik harder dan mijn collega´s hier, want die zijn druk met van alles en nog wat, behalve met fysiotherapeutisch werk. Het is nog steeds voor mij bijzonder om te ervaren dat ik , e.a., altijd bij binnenkomst een kus op de wang krijg als begroeting. Daar kunnen mijn collega´s in Nederland nog wat van leren.

WEER: Inmiddels is het weer verbeterd. Om 8.00 uur was het vanochtend al 16 graden en vanmiddag 28 graden. Maar eind vorige week was het niet warmer dan 15 graden en regende het regelmatig. En 24 december hagelde het hier. Dus ook hier is het weer van slag , want normaliter begint het pas in januari en februari meer te regenen.

WEEKEND IN CHAPARE: Het was vooraf nog twijfelachtig of we afgelopen wekend naar Villa Tunari in de Chapari konden gaan. Want het heeft daar vorige week erg veel geregend waardoor de river buiten z´n oevers was getreden en een deel van het land blank stond. Er zijn daar zelfs 2 bewonders verdronken. En de Franse vrijwilligster Sandrien, met wie ik daar naar toe zou gaan, is vorige vrijdagmiddag overvallen in de buurt van haar gastgezin door 4 mannen van een jaar of vijftig. Zij bedreigde haar met een mes en een pistool en sloegen haar hard op het hoofd. Ze hebben haar tas met o.a. haar mobiel en fototoestel meegenomen. Op eigen kracht kon ze gelukkig nog thuis komen. Samen met een staflid van Projects Abroad zijn ze toen naar de politie gegaan. Ondanks deze nare ervaring wilde Sandrien toch ons uitje naar Villa Tunari door laten gaan.  Het uitje was een hele ervaring. Met een micro-busje waren we in 3 uur daar. Het weer was tropisch warm. Daar hebben we veel gewandeld en de bananen, sinaasappels, manga´s en papaya aan de bomen zien hangen en de coca planten zien groeien. We hebben 2 parken bezocht van tropisch regenwoud met apen en papagaaien. De terugtocht met het microbusje was minder plezierig: de weg was voor een deel onverhard, de chauffeur was een slechte rijder en had een prop cocablaatjes in z´n wang, en er was veel vrachtverkeer op de weg. En naast me zat een moeder met 2 dochters die 3/4 van de rit geslapen hebben en daarbij half over mij heen lagen. Maar al met al hebben we het overleefd en was het een geslaagd weekend.

KERSTMIS: Afgelopen VRIJDAG AVOND zijn we met de staf en de vrijwilligsters van Projects Abroad uit gaan eten ter ere van kerstmis.          Maar de KERSTAVOND is hier het hoogtepunt. Beatriz en ik zijn naar een Christelijke kerstviering geweest in de kerk waar Juan (echtgenoot van de zus van Beatriz) de dienst deed als pastor. Deze avond bestond uit muziek, zang en een toneel uitvoering. Daarna zijn we naar huis gegaan met ons viertjes en hebben een heerlijk kerstdiner genuttigd. Vervolgens, volgens de traditie hier, eventjes gedanst en de cadeautjes uitgepakt die onder de kerstboom lagen. Ook ik ben verwend met een bordje en schaaltje en een T-shirt van Bolivia.               1STE KERSTDAG: ´s Ochtends ben ik eerst naar de mis geweest in een katholieke kerk. In deze dienst vond tegelijkertijd ook een plechtige communie plaats voor 12-14 jarigen.  ´s Middags was ik uitgenodigd door Maria Lohman (van oorsprong Nederlandse die al >30 jar in Bolivia woont en propaganda maakt voor Eve Moralis) voor een etentje bij Joky Francois (ook van oorsprong Nederlandse, getrouwd met een Italiaan, en zich inzet tegen het gebruik van chemicalien in de landbouw hier). Wij hebben bij hun erg lekker gegeten en boeiende gesprekken gevoerd.  Dus ik kan terugkijken op een gezeliige kerst. Af en toe was ik wel verdrietig m.n. als ik terugdacht aan de kerstdagen samen met Henk. Helaas is het een gegeven dat ik alleen verder moet, en dat voelt nog steeds erg rot.                                                      Maar hoe waren jullie kerstdagen?                                                                                                                                                            VANDAAG DE 2DE KERSTDAG: heb ik gewoon gewerkt, want zoals ik al vertelde hebben ze hier alleen maar de 1ste kerstdag vrij..

Ik denk dat dit mijn laatste verslag wel zal zijn vanuit Cochabamba want volgende week dinsdag ga ik al weer terug naar Nederland. Doch als ik de komende week nog spectaculaire belevenissen mee maak, zal ik voor mijn vertrek op 1 januari alsnog een verhaaltje schrijven. In ieder geval wens ik jullie allemaal een hele fijne jaarwisseling toe en alvast de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Als alles naar wens verloopt zal ik volgende week woensdag 2 januari om ca. 19.30 uur aankomen op Schiphol. Als er mogelijk een vluchtwijziging is dan zal ik dat alsnog doorgeven (mits ik dat op tijd hoor uiteraard). Annet en Jan kunnen jullie een warme jas meenemen naar schiphol? En Maaike en Anco willen jullie ´s avonds de verwarming in mijn huis aanzetten?

Lieve groeten van Francine

habepymo says:
He,Francine!
Wat een belevenissen allemaal,onze kerst was aanzienlijk rustiger!Als je thuis komt zal alles wel weer heel erg wennen zijn.Raar om op een ander continent kerst en de jaarwisseling door te maken,maar wel bijzonder.We zijn heel benieuwd naar je verhalen en fotos,hier gaat alles zijn gangetje.
We wensen je een voorspoedige reis en hopelijk geen vertraging.groetjes Harry en Wilma
Posted on: Dec 30, 2007
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!