3de verslag uit Cochabamba

Bolivia Travel Blog

 › entry 4 of 5 › view all entries

 

Halla allemaal,

Op de eerste plaats wil ik iedereen bedanken voor de leuke, warme, meelevende reacties die ik van jullie mocht ontvangen via mijn e-mail of website. Ik voel me hier niet echt eenzaam (Al mis ik Henk wel elke dag), desondanks ervaar ik het als heel fijn dat ik iets van het thuisfront hoor.

WERK: Inmiddels is mijn werkterrein wat gewijzigd. Nu werk ik 3 dagen in een instelling voor lichamelijke en geestelijk gehandicapte kinderen met vnl. neurologische afwijkingen, bestaande uit waterhoofdjes, open ruggetjes, mongooltjes, halfzijdige verlammingen etc. Het is weer heel iets anders dan ik in Mesos gewend ben en ook weer heel anders dan in het brandwondencentrum. In het brandwonden centrum werk ik nu 2 dagen. Onlangs heb ik daar 5 operaties mogen bijwonen, maar wat ik daar zag  krijg ik nu nog de koude rillingen van b.v. verbrande huid dat eraf wordt geschraapt en waarover huid van een ander lichaamsdeel wordt gelegd.

GASTGEZIN: Beatriz, verzint elke dag weer voortreffelijke en uitgebreide warme lunches en kleine avondmaaltijden. De gesprekken samen in het spaans worden steeds langer (al moet ik nog steeds af en toe het woordenboek raadplegen)

UITJES: In het weekend heb ik 2 plaatsjes in de omgeving van Cochabamba bezocht. Helaas was het regenachtig weer. Zaterdag ben ik met een Truffy taxi naar Tarata geweest. Dit is een oud dorpje met een  mooie kerk 33 km ten Z-0 van Cochabamba. En zondag ben ik met een TRUFFY (busje voor 15 mensen) naar Quillacollo geweest, hier 13 km vandaan. Hier heb ik een mis bijgewoond en een hele grote markt bezocht. Ook hier worden auto´s door een priester nog gewijd.

WEER: Zoals ik al vertelde was het weer in het weekend, maar ook maandag en dinsdag niet zo best. Veel regen m.n. ´s nachts en af en toe ook overdag. Verder bewolkt en zo´n 10-15 graden. Dus de paraplui en regenjas moeten mee. Vandaag was het gelukkig weer beter.

VERKEER: Is hier verschrikkelijk. Er rijden heel veel auto´s waarvan meer dan de helft taxi´s en busjes. Ze hebben totaal geen ontzag voor de voetgangers. Als je niet oppas rijden ze je zo omver. Alleen de taxi´s zien je, want die claxoneren als ze voorbij komen in de hoop dat je bij hen instapt.

SPAANS: Met het spaans gaat het elke keer wat beter, mijn woordenschat neemt toe. Je leert inderdaad het beste spaans spreken in het land zelf. Al denk ik nog steeds in het nederlands.

MORALIS: In de stad is het op politiek gebied rustig, al staan de kranten en de T.V. vol van de politieke verwikkelingen hier. Het land schijnt in tweeen gedeeld te worden met voor en tegenstanders van Eve Moralis.

KERSTMIS: Volgende week is het kerstmis. Hier wordt op kerstavond 27/12 de kerst gevierd met een mis, maaltijd, cadeautjes en dansen in de familliekring. De 1ste kerstdag is een vrije dag , maar de 2de kerstdag is hier een gewone werkdag. Ik ben benieuwd hoe het zal zijn. Ik moet nog wel op zoek gaan naar kerstcadeautjes. Ik wens jullie in ieder geval leuke, gezellige en mogelijk een witte kerst toe.

a.s. WEEKEND: Hoop ik, samen met een andere Franse vrijwilligster, naar de "Chapare" te gaan. Dit is een tropisch gebied wat 3-4 uur rijden is van Cochabamba. Dit gebied staat bekend om het vele fruit wat hier groeit en de cocaine productie, en Eve Moralis komt hier vandaan. Het schijnt daar erg warm en vochtig te zijn. Er zijn ook mooie parken. Maar of dit uitje door gaat horen jullie volgende week woensdag.

Lieve groeten van Francine

Luijpers says:
Hallo Francine , Het einde van jouw reis is in zicht .Wat ik zo van jou lees,heb jij toch een heel mooie periode uitgezocht,om naar bolivia te gaan .Heel appart,hoe de mensen daar Kerstmis vieren en zo makkelijk mensen uitnodigen om mee te eten .Wij zijn met kerstavond met de familie in Keer naar de kerk geweest en daarna bij Mark gaan eten .1e kerstdag hebben we rustig doorgebracht en wat voorbereidingen getroffen voor het eten op 2e kerstdag .De kinderen en aanhang waren allemaal gekomen en we zijn begonnen met de cadeautjes uit te pakken .Met St.Nicolaas hadden wij niets gedaan en daarna hebben we lang en gezellig getafeld .Vandaag (zaterdag)heeft theo wafels gebakken voor nieuwjaar.Oudejaarsavond komen Erich en Isabel naar ons toe en gaan we gezellig dineren .Maandag ben ik nog even druk met het dineren voor te bereiden .Ik denk dat de tijd voor jou ook is omgevlogen,zo ben je hier aan het pakken om te gaan en nu kun je al weer pakken om terug te komen .Wat gaat de tijd toch snel .Wij wensen jou en je vrienden en kennisen daar een fijne jaarwisseling en voor jou een goede terug reis .We nemen wel weer contact met je op als je weer hier bent .
Heel veel groeten

Adri en Theo
Posted on: Dec 29, 2007
Luijpers says:
Hallo Francine ,

Het is in zicht voor jou .Wat ik zo begrepen heb,heb je een hele mooie periode uitgezocht,om naar bolvia te gaan .
Heel apart hoe de mensen daar
Posted on: Dec 29, 2007
hegevos says:
Hallo Francine,
We hebben je laatste bericht ontvangen en met aandacht gelezen.
Het zal af en toe best pittig zijn, denk ik als ik dat zo lees.
Ook wel een vreemd gevoel met Kerst in zo`n vreemd land en met Spaans en gebruiken.
Wij gaan dinsdag de eerste kerstdag naar Groningen, dan halen we eerst moeder Vos op en dan gaan we eten bij Gerard en Ruti,broer van Henk en daarna weer terug naar Wehe.
Donderdag gaan we dan weer terug en hopen we dat het
bekwaam is om te rijden, want ze voorspellen neerslag.
Bij deze fijne dagen voor jou en ook voor de familie waar je verblijft.
Verder da hartelijke groeten van Henk en Jacqueline
Tot horens.
Posted on: Dec 23, 2007
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!