2de verslag uit Bolivia

Bolivia Travel Blog

 › entry 3 of 5 › view all entries

Hallo allemaal,

Hier is dan mijn tweede verslag uit het zonnige Cochabamba. Ik kan het nog niet in het spaans schrijven,maar dat hoef ik voor jullie gelukkig ook niet.

Helaas was mijn 1ste verslag verkeerd gedateerd, waardoor het vastgeplakt zat aan een oud verslag wat ik al op 30 november had geschreven, maar ik hoop dat jullie het gevonden en gelezen hebben, anders kan dat alsnog.

Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de felicitaties die ik van jullie heb gekregen. Ik heb verder een heel rustige verjaardag gehad want ik had het hier aan niemand verteld.

Zoals ik al verteld heb, heb ik het heel goed getroffen met mijn gastgezin. Beatriz maakt de heerlijkste gerechten en bid voor elke maaltijd hardop voor mij en haar zoon en voor zichzelf dat het weer een mooie dag mag worden. Zij heeft de kerstboom al opgetuigd, geheel voorzien van gekleurde lampjes en muziek.

Het weer is heerlijk. Het is hier zomer met een gemiddelde temperatuur van 20 -28 graden. Ondanks dat het regentijd is, valt het reuze mee met de regen. ´s Nachts heeft het 2x hard geregend en 1 x ´s ochtends vroeg. Maar als het dan ophoudt met regenen dan is het meteen weer stralend met hoge temperaturen. Om te hardlopen is het te warm , maar daarvoor in de plaats ga ik hier overal lopend naar toe, waardoor ik de stad al aardig goed ken.

Op het werk in het brandwonden centrum gaat het steeds beter, al moet ik wel erg veel zelf-initiatief tonen, anders laten ze me maar een beetje zwemmen.  Het is ook vrij rustig want de arme Boliviaanse mensen zijn niet zo gemotiveerd om hun kinderen met brandwonden hier te laten behandelen omdat dit geld kost (al is het maar weinig), verder moeten ze vaak ervoor reizen omdat ze vaak op het platteland wonen. En daarnaast moeten deze kinderen regelmatig drukpakken dragen waardoor de littekens mooier worden. Doch deze pakken zitten erg strak en zijn warm en als de ouders niet echt gemotiveerd zijn komt er niets van terecht en komen ze ook niet voor therapie. Ook behandel ik klinisch een jongetje van 4 jaar met een verbrand onderlichaam. Hij heeft 7 dagen geleden een huidtransplantatie gehad. De wonden zijn nog niet helemaal dicht en hij kan nog niet goed lopen. Maar de ouders hebben geen geld om hem langer in het ziekenhuis te laten verplegen, dus hij moet zo naar huis. Triest hé. Morgen  ga ik zo´n operatie bij een ander kind bijwonen. a.s. vrijdag krijg ik er een ander fysio.baantje erbij op een andere locatie, maar ik weet nog niet wat dat inhoud.

Vorige week donderdag waren er ongeregeldheden in de stad zonder dat er gewonden of doden zijn gevallen. Vanuit de vrijwiligers organisatie Projects Abroad vonden ze het beter dat ik niet in het centrum kwam, dus toen kon ik ook niet gaan werken en  spaanse les volgen. Desondanks kan ik me hier bijzonder goed vermaken. Gisteren avond ben ik b.v. aanwezig geweest bij een radio uitzending waarbij Maria Lohman, een nederlandse vrouw die getrouwd in met een Boliviaan en al 30 jaar in Cochabamba woont. Zij maakt veel propaganda voor de hervormende aktiviteiten van Moralis. Het was leuk om dat eens mee te maken. Daarentegen zijn er hier genoeg mensen die het beleid van Moralis afkeuren.

Afgelopen zondag heb ik een bezoek gebracht aan een Nederlandse priester die hier werkt Theo Raaymakers. Hij houdt zich al 16 jaar bezig met straatjongens die verslaafd zijn aan drugs en lijm snuiven. Ik heb met hem gesproken en een jongeren mis bijgewoond wat erg aangrijpend was.

Met mijn spaans gaat het redelijk. Zoals ik al verteld heb, heb ik 1 uur per dag  prive les. We zijn volop bezig met allerlei vervoegingen en de docente spreekt alleen maar spaans. Het is soms een hele dobber om het goed te volgen. Met mijn gastvrouw spreek ik ook alleen maar spaans. Regelmatig moet ik zoeken naar woorden of iets opzoeken in het woordenboek. Maar het gaat in ieder geval al een stuk beter dan een week geleden.

Nou mensen, jullie zijn weer een beetje op de hoogte van mijn belevenissen hier in Bolivia. Jullie zien dat het  goed met me gaat, en ik hoop dat het met jullie ook goed gaat. Ik geniet volop en vooral van het heerlijke weer hier en de lange dagen, want het is licht van 6.00 uur ´s ochtends tot 19.15 uur ´s avonds. Nogmaals bedankt voor jullie berichten via e-mail en website (echter alleen ontvangen van Adri en Theo)Over 1 week kunnen jullie mijn volgende verhaal verwachten.

Groetjes van Francine

Luijpers says:
Hallo die wereldreiziger ,Je mist hier niets,het is hier hardstikke koud .Veel mensen hebben de griep en die is ook aan mij niet helemaal voorbij gegaan .De huiskamer en de tuin zijn aangekleed en ben ik vandaag de hele dag bezig geweest met kaarten schrijven .Woensdag moet ik tennisen en heb ik sávonds een kerst diner.Donderdag weer tennisen en s'middags bridgen .Vrijdag ga ik me met kerstmenu bezighouden,want 2 e kerstdag komen de kinderen eten .
groetjes

Adri en Theo
Posted on: Dec 18, 2007
habepymo says:
Hallo Francine !
Eindelijk een berichtje van de Noordhofjes uit het koude IJsselstein,we zijn blij dat je goed aangekomen bent want het was een lange en pittige reis.
En wat leuk om met landgenoten te praten die met totaal andere dingen bezig zijn dan jij,maar wel met het zelfde doel.
Jammer dat het 4 jarige kereltje dat nog niet uitbehandeld is naar huis moet!
Ook heel leuk is het om te lezen dat je met Beatriz je mannetje in het spaans staat.
Het is dubbel maar nog gefeliciteerd met je verjaardag.
We blijven je volgen en houden contakt, groetjes Wilma en Harry.
Posted on: Dec 14, 2007
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!