Pretoria

Pretoria Travel Blog

 › entry 4 of 29 › view all entries
Het voortrekkers Monument.

Om 05:45 staan we op, want om 06:30 moeten we aan het ontbijt zitten en de koffers moeten dan al in de bus liggen. Het ontbijtbuffet is super, witte bonen in tomatensaus, roerei, uitgebakken spek, yoghurt, fruit enz. Alles verloopt volgens plan en om 07:00 uur vertrekken we naar het Voortrekkers Monument, waar we om 07:45 aankomen. Het monument is gebouwd uit allemaal relatief kleine granietblokken en er is 12 jaar aan gebouwd. Het oranje glas in het gebouw symboliseert de kleur van het zand in Afrika en de rode zonsondergangen. De voortrekkers hebben duizenden kilometers vanuit Kaapstad naar het noorden en oosten getrokken om aan het regime van de Engelsen te ontsnappen, deze tocht maakten ze met ossenwagens met een snelheid van zo’n 10 km per dag. Er waren een aantal leiders onder de voortrekkers en op elke hoek van het monument staat een beeld die een leider voorstelt Piet Retief, Hendrik Potgieter, nog een andere en het vierde beeld staat voor alle andere leiders.

De krypte.
Binnen in het monument zijn friezen uit marmer opgesteld die de geschiedenis van de Grote Trek vertellen. Buiten rondom het monument zijn 64 ossewagens afgebeeld waarmee Retief zijn trek maakte. In de crypte van het monument ligt een grafzerk (het graf is leeg, er ligt niemand begraven) met daarop de spreuk “Ons vir jou Suid Afrika”.

Het lampje dat bovenop het monument knippert om de vliegtuigen te waarschuwen voor de hoogte van het bouwwerk, knippert deze spreuk in Morsecode. Het Voortrekkers Monument staat vlak bij Pretoria en vanaf de top van het monument heb je een mooi uitzicht over de stad. Je kunt o.a. de universiteitsgebouwen zien. De universiteit is de grootste universiteit voor schriftelijk onderwijs ter wereld, met meer dan 200.000 leerlingen. Het bezoek aan het monument is met drie kwartier voor mij eigenlijk een haastklus en door het museum in de crypte kunnen we alleen snel even heen lopen. De rest van de voormiddag zitten we in de bus (met uitzondering van een koffiestop) en is er niet bijzonder veel te zien, alleen een steenkoolmijn.  

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Het voortrekkers Monument.
Het voortrekkers Monument.
De krypte.
De krypte.
Pretoria
photo by: khalilamod