Naar Swaziland.

Swaziland Travel Blog

 › entry 12 of 29 › view all entries
Bij vertrek werden we uitgezwaaid en gezongen door het personeel.

06:00 loopt de wekker af. 07:00 ontbijt.  Als we naar het ontbijt lopen zien we 4 apen tussen de rondavels lopen. Eentje draagt een jong met zich mee. Na het ontbijt lopen we nog even richting de bar en vanaf daar zien we weer de groep apen.  08:00 vertrek richting Swaziland na een hartelijk afscheid.

We rijden tot iets na 10:00 en leggen dan aan bij een lodge aan de zuid grens van het Kruger park waar een koffietje met gebak klaar staat. De lodge heeft al 3 jaar op rij de prijs gewonnen van beste lodge in Zuid Afrika. Het ding staat van binnen tjokvol met oude spullen van over de hele wereld (dit heeft 10 jaar gekost om bij elkaar te krijgen) en heeft een groot (met rieten dak overkapt) houten terras dat een werkelijk schitterend uitzicht bied over de Krokodil rivier en de zuid grens van het Kruger park.

De lunch
We blijven hier tot de lunch om 13:00 en tegen 14:00 rijden we verder. We rijden een stukje en kunnen dan pinnen (want de pot is leeg) en even snel boodschappen doen bij de superspar. Op het parkeerterrein krijg ik een gratis krant aangeboden. We rijden dan verder naar de grens met Swaziland . Johan geeft onderweg veel info over de geschiedenis en de huidige situatie van en in Swaziland. We komen bij een punt waar en agent op de weg staat die ons een afslag op stuurt. Hier is een vaste weegbrug gebouwd waar routinematig voertuigen worden gewogen. Gelukkig zijn we niet zoveel aangekomen van het eten hier dat de bus te zwaar is en mogen we gewoon verder rijden.

Bij de grens moet iedereen uitstappen en met zijn paspoort een kantoortje in lopen om een “Departure” stempel te halen.

Onze reidleider met een verkleurmannetjie
Te voet steken we de 50 m niemandsland over en dan krijgen we een “Entrance”stempel voor Swaziland. In het douanekantoor staat op de balie een dispencer waaruit je gratis condooms mee kunt nemen. Officieel heeft 26% van de sterfgevallen Aids als oorzaak in Swaziland, het werkelijke percentage ligt veel hoger, omdat de mensen zich hiervoor schamen en vaak een andere doodsoorzaak (bijv kanker of malaria) opgeven als hiernaar gevraagd word. Langs de weg zien we een groot wit billboard met daarop de tekst: “Sex is holy, do it with you wife only”. De reclamecampagnes zijn dus ontwikkeld, alleen jammer dat de koning niet echt het goede voorbeeld geeft met zijn 15 vrouwen, waarvan hij er maar met 3 getrouwd is. Aan het eind van de middag komen we aan in de Hlane lodge. Als we aankomen bij Hlane staat een man met een Kameleon ons op te wachten (een verkleurmannetjie) en krijgen we een krant met info voor toeristen.
Olidanten die komen drinken.
 De rondavels waarin we slapen zijn (zo lijkt het) nieuwer en moderner qua materiaal gebruik en sanitair, er is alleen geen elektriciteit. Het personeel van de lodge komt netjes 3 petroleum lampen aansteken per rondavel, zodat we s’avonds toch wat kunnen zien. We nemen even een snelle douche (het water stinkt, dus poetsen we er niet onze tanden mee) en lopen dan naar het watergat waar de dieren bij zonsondergang komen drinken als het goed is. De hippo’s die lekker lui in het water liggen zijn onvoorspelbaar van gedrag maar met enig geduld kan ik toch wat actie vast leggen. Er komen ook een aantal olifanten drinken, wat een erg mooi gezicht is. Er staan een aantal kleurling toeristen veel te hard te praten, maar gelukkig gaan ze vrij snel weg.

We eten weer lekker (o.

Eten(opscheppen) bij petroliumlampen.
a. impala) bij petroleumlampen licht en het is gezellig, maar om 21:00 wordt het laatste rondje aangekondigd, want het personeel wil aar huis. We zoeken m.b.v. onze zaklamp de weg naar ons huisje en omdat het zo aarde donker is, zien we onweer in de verte heel duidelijk. We nemen nog een douche (met een petroleumlamp in de hoek van de douchecel) en dan naar bed. Ik rommel nog wat, geheugenkaartjes kopiëren op de databank (het 2e al deze reis) en ga nog een stuk schrijven. Om 23:00 uur ga ik slapen.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Bij vertrek werden we uitgezwaaid…
De lunch
De lunch
Onze reidleider met een verkleurma…
Onze reidleider met een verkleurm…
Olidanten die komen drinken.
Eten(opscheppen) bij petroliumlamp…
Eten(opscheppen) bij petroliumlam…