Naar Graaff-Reinet.

Graaff-Reinet Travel Blog

 › entry 21 of 29 › view all entries

Vandaag om 06:00 opstaan, 07:00 ontbijt, 07:45 vertrekken. Onze bus moet achteruit van het terrein van de lodge af door een poort die minder dan een halve meter breder is dan  bus. Onze  Gerrit is een goede chauffeur, want hij hoeft helemaal niet te steken. We worden uitgezwaaid door de eigenaresse Jennifer, een erg aardig mens dat sterk lijkt op Mrs Bucket uit Keeping up Appearances. De zin “The Bouquet residence, the lady of the house speaking’ wordt dan ook nog wel eens gebezigd in de groep. Precies op tijd zijn we op weg naar grenspost “Van Rooienhek”, waar we om 09:00 uur aankomen.

Lekker lunchen.
De formaliteiten zijn zo geregeld en we kunnen snel verder. Om 10:20 komen we bij wegwerkzaamheden aan en hier staat een stoplicht dat geen stroom nodig heeft, het is een stopbord met op de achterkant de tekst ‘Go/Rij”, dat handmatig omgedraaid moet worden. Om 10:45 drinken we koffie in een mooie tent aan de rivier in het plaatsje Aliwal North. We krijgen er ook een groot stuk chocoladetaart bij dat alvast een deel van de lunch is. Omdat Trudy geen koffie en geen chocoladetaart lust, regel ik een glas ijskoude melk (erg zeldzaam hier, alles wat niet in blik zit is in Zuid Afrika lauw) voor haar en dat vind ze wel lekker. We kunnen een stukje wandelen, maar het is zo heet dat we lekker in de schaduw blijven zitten. Om 12:00 rijden we hier weg en om 13:00 gaan we alweer lunchen.
Aan de dubbel dikke milkshake.
De sandwiches en salade zijn erg lekker, alleen heeft er bijna niemand honger. Johan laat de overgebleven sandwiches inpakken voor onderweg. In dit tentje in Burgersdorp hangen replica’s van rotsschilderingen uit bekende grotten, ondanks dat we niet in de grotten geweest zijn kunnen we toch zeggen dat we de schilderingen gezien hebben. Naarmate we verder de Grote Karoo in rijden word het landschap droger. Tussen 14:00 en 14:30 maak ik van uit de bus wat foto’s hiervan en ook van Trudy die erg van het landschap geniet. We stoppen ook nog één keer voor wat drinken (erg goede Banana Milk-Shake Double Thick) en daar vertelt Barbara mijn ‘Witte neger mop’ door aan Kees, Ans, Jos en Anke, die daar ook erg om moeten lachen. Het laatste uur voor we in Graaff-Reinet aankomen zien we in het wild langs de weg nog flinke aantallen springbokken en ooievaars.
Mobiele telefoon zendmast.
Tegen 16:45 zijn we bij onze lodge in Graaff-Reinet. Hier krijgen we een welkomstdrankje dat ondanks de hitte heerlijk koel is, maar wel mier- en mierzoet. We zetten onze spullen op de kamer en vragen dan aan Barbara en Annette, die lekker op bed liggen te luieren in de kamer naast ons, of ze zin hebben mee het dorp in te lopen. Op dat moment komen Joke en Els ook binnen, en dus zijn we met zijn zessen. Ook hier zijn de mobiele telefoon zendmasten vermomd als bomen en nu kan ik wel een foto van maken. We lopen eerst langs het Reinet huis (wat vroeger de pastorie was) en lopen dan naar de Groot Kerk, die nagebouwd is van een Anglicaanse kerk in Londen (grofweg). We willen reserveren bij het voorkeurrestaurant van Johan, maar hier is vanavond niet voldoende plaats meer. We reserveren voor morgen voor 6 man.
Het Reinet huis.
Onderweg naar een ander restaurant lopen we Ans en Kees tegen het lijf en zo dreigt de groep waarmee we gaan eten weer erg groot te worden. Trudy heeft behoefte aan wat privacy en dus gaan Trudy en ik met zijn 2 eten bij Number 8 Grill Restaurant. Als Trudy en ik samen onderweg zijn naar het restaurant komen we langs een kleine kerk waarvan het hek wel open staat. We lopen naar binnen en blijven in de deuropening staan. De man die aan het werk is (de koster, denk ik) nodigt ons uit binnen te komen en rond te kijken. Hij begint te vertellen wat hij weet van de geschiedenis van het kerkje en even later komt ook de pastoor erbij (met boord, korte broek en kniekousen) en ook hij begint te vertellen. We krijgen nog een paar oude foto’s van het kerkje in 1899 te zien en we mogen zelf ook foto’s maken in de kerk (zelfs vanaf de preekstoel).
Kleine kerk van de buitenkant.
Na ons bezoek aan dit kerkje lopen we nog een rondje naar de Groot Kerk, we bellen nog even naar huis en maken nog wat foto’s van de oude gebouwen (o.a. Het Reinet huis) met de prachtige gekleurde lucht op de achtergrond. Ook van het kleine kerkje maak ik foto’s met de mooie lucht. Recht tegenover het kerkje gaan we eten. We bestellen Springbok Espetada of zoiets, het is in elk geval blokken springbokvlees (medium rare) op een ijzeren spies die in een houder hangt. Erg lekker en toch kost het inclusief fooi maar R160 alles bij elkaar. Als we van onze plek op het terras van het restaurant weg lopen knalt er uit een rode geparkeerde auto de muziek van Rammstein, heel raar, maar dat is een van de laatste dingen die je in Zuid Afrika verwacht. Als we verder lopen zien we Gerrit nog, die op een collega chauffeur wacht voor een praatje.
Lekkere springbok.
Net hiervoor worden we aangesproken door een bedelaarster die wat geld vraagt voor een brood voor haar kinderen. Ze lijkt ons wat oud voor kinderen, maar ik druk haar wat muntgeld in de hand. Ze telt het meteen na en zegt dan dat het niet genoeg is, omdat een brood minimaal 5 rand kost. Als ik dan moet lachen en zeg dat ik het wel goed vind, moet ze ook lachen en bedankt ons voor wat we gegeven hebben. We lopen terug naar de lodge, gaan douchen, schrijven (en Trudy sudoku’en) en dan slapen. We ruilen nog van bed want als Trudy haar lakens open slaat liggen er een paar dode beesjes in. Ze wil schone lakens gaan halen maar mij maakt het niet uit. Ik veeg de beesjes er af en val als een blok in slaap.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Lekker lunchen.
Lekker lunchen.
Aan de dubbel dikke milkshake.
Aan de dubbel dikke milkshake.
Mobiele telefoon zendmast.
Mobiele telefoon zendmast.
Het Reinet huis.
Het Reinet huis.
Kleine kerk van de buitenkant.
Kleine kerk van de buitenkant.
Lekkere springbok.
Lekkere springbok.
Kleine kerk
Kleine kerk
Graaff-Reinet
photo by: Stormcrow