Graaff-Reinet verkennen.

Graaff-Reinet Travel Blog

 › entry 22 of 29 › view all entries
In Township.

Ondanks dat het gisterenavond erg warm op de kamer was ben ik ergens tegen de morgen toch maar onder het laken gekropen. Om 07:30 hoor ik dat voor onze kamer de stoep geveegd wordt. We hoeven pas om 07:45 uur op te staan, dus blijf ik nog even lekker liggen doezelen. Om 08:00 uur wordt ons ontbijt op de kamer bezorgd. Om 09:00 vertrekken we met minibusjes naar de townships van de Khosa, net buiten Graaff-Reinet. Het is zo’n klein stukje rijden dat we net zo goed hadden kunnen lopen. We hebben een heel leuke gids die veel verteld over het leven en de geschiedenis van de townships. Tot 2004 was er hier geen elektriciteit, stromend water (alleen kranen op straat) en riolering.

Buiten de was doen.
Toeristen zijn erg welkom in de Townships en het fotograferen van mensen en kinderen is dan ook geen enkel probleem. We komen bij een school waar een paar kinderen bij het hek staan, maar nog geen minuut nadat de kinderen ons gezien hebben krioelt het ervan. We lopen door de straten en zien hoe de mensen leven, 60% is werkloos. In een kleuterschool mogen we even binnen kijken en de kinderen zingen voor ons. In de Township staan veel krakkemikkige huisjes, maar ook wel betere. Zelfs als de mensen veel geld gaan verdienen verkopen ze hun grond in de township niet, omdat de geesten van hunvoorvaderen daar wonen. Een regel waar toeristen zich aan moeten houden is dat ze geen geld mogen geven aan mensen op straat. De regel luidt:” Maak van één Khosa een bedelaar en we laten nooit meer toeristen toe”.
Op de koffie.
Tegen 11:00 uur begint de lucht aardig dicht te trekken en zien we het bliksemen in de verte en we hopen dat het droog blijft, want de stortbui in Maholoholo ligt nog vers in het geheugen. Om 11:10 gaan we koffie drinken bij een vrouwtje thuis. De koffie is een beetje slap, maar haar verhaal is sterk. Ze heeft 1 van haar 3 kinderen verloren bij een auto ongeluk toen hij 20 jaar was. Anke en Jos, die zelf hun zoon verloren toen hij op 40 jarige leeftijd aan het free diven was, houden het niet droog. De vrouw vertelt o.a. ook nog dat Nelson Mandela, die zelf ook Khosa was, veel ten goede heeft veranderd. Na de koffie mogen we ook nog even bij de buurvrouw binnen kijken en dan rijden we weer terug naar de Obesa Lodge, waar we om 11:50 aankomen. Trudy en ik gaan lekker op ons gemak lunchen bij Number 8 Pub & Grill.
De grote kerk.
We eten een Calamari Salad op Thaise wijze gegrild, heerlijk. Na het eten gaan we even boodschappen doen bij de Spar. Het valt ons op dat je regelmatig aangesproken wordt door bedelaars. Nu bij de Spar en net voor we gingen lunchen ook al. Een zwarte man die op de stoep zit groet ons en begint tegen ons te praten. Ik versta hem niet goed, maar denk half dat hij geld wil. Als hij nog eens met zijn verhaal begint komt er een oudere blanke man zijn winkel uitgelopen en zegt tegen de zwarte man:’Los die toeriste! Op jou plaas!” Daarmee is de zaak afgedaan en kunnen wij doorlopen. We kopen bij de Spar een fles water en lopen dan naar de Groot Kerk. Deze gaat om 14:00 uur open en dus moeten we even wachten. Als we binnen zijn komen Barbara en Annette ook al snel binnen.
Het Reinet huis.
De kerk is niet bijzonder (mooier van buiten dan van binnen), en we gaan er dan ook vrij snel vandoor. Van hieruit lopen we naar het Reinet huis, dat een museum herbergt en dat helemaal in het teken staat van het oude Zuid Afrika. Dit kost R 20 p.p. In de tuin van het Reinet huis staat o.a. de dikste wijnstok van Afrika die nog elk jaar vruchten draagt. Er zijn heel veel gebruiksvoorwerpen, van een strijkijzer tot een lijkenkoets, tot een ladder van de straatlantaarnaansteker uit de tijd dat er nog geen elektriciteit was. Het 2e museum bevat o.a. een muziekkamer met oude grammofoons en instrumenten, een collectie oude vuurwapens en een wc. Erg belangrijk voor mij, want ik moet behoorlijk. Als ik de deur achter me dicht trek en het licht aan doe begint er een motor te lopen die traag op gang komt, maar klinkt alsof er een jumbo jet opstijgt.
Blauw aapje.
Dit is de afzuiging die er voor zorgt dat het wc papier wappert in je handen als je het probeert te vouwen en die zoveel lucht uit de ruimte zuigt dat er een onderdruk ontstaat, zodat je hard tegen de deur moet duwen om hem weer open te krijgen. Erg handig als je bedenkt dat dit ook als invalidentoilet dienst doet. Het 3e museum is een huis dat helemaal is teruggebracht in de staat en stijl van het oude Graaff Reinet het 4e museum ‘The Old Library” bevat een mooie (maar niet echt grote collectie fossielen die hier in de buurt gevonden zijn en nog wat oude gebruiksvoorwerpen. Tijdens het bezoeken van de musea komen we zowat de hele groep tegen. Bij museum 1 en 4 is het druk, bij 2 en 3 zien we geen bekenden. We gaan nog een keer boodschappen doen bij de Spar en dan vertrekken we om 17:30 naar Desolation Valley voor Sundowners.
Blauw aapje
We stoppen bij de Ngweba dam (die erg dom bovenop een bron gebouwd is). We hebben allemaal een melige bui, want onderweg naar de dam komen de meest schunnige liedjes voorbij. Cor en Jan vragen ons met een lach of we dit alsjebliefy niet tegen hun vrouwen willen zeggen. De weg naar de vallei der Verlatenheid gaat door een natuurpark en we zien struisvogels, springbokken, klipdassies (familie van de olifant, je zou dit niet zeggen, maar hun gebit is het bewijs, want ze hebben kleine slagtanden) en blauwapen, die zo worden genoemd, omdat de testikels van het mannetje fel blauw zijn. Ook zien we nog een paar kudu’s. We komen bij een view point, waar we een mooi uitzicht hebben over Graaff Reinet met de township aan de ene en de Grote Karoo aan de andere kant. Op een heldere dag , niet bewolkt zoals nu, kun je vanaf hier 150km ver zien.
Desolation Vally
Ondanks de bewolking is Desolation Vally bij zonsondergang erg mooi, hoewel ik het wel groter had verwacht. Een knaagdier in een van de vuilnistonnen die hier staan eist veel aandacht op, omdat iedereen wil weten wat voor beestje het is. Een paar minuten voor 20:30 zijn we het park weer uit (het sluit om 20:30) en we laten ons rijden naar het Cold Stream restaurant. We hadden hier gisteren met zijn zessen gereserveerd, maar nu gaat de hele groep erheen. De prijzen zijn oké, maar het vlees is een stuk minder lekker dan gisteren bij Number 8 Pub & Grill. Het is dan ook meer een Nouvelle Quisine restaurant met mooi opgemaakte gerechten. Als de rekening komt neemt Kees het voortouw en drukt zijn zin door om de rekening in 8 gelijke stukken te verdelen (ondanks dat iedereen wijn /alcohol drinkt behalve Trudy en ik) we zeggen hier niks van, ondanks dat we het niet eens zijn met de manier waarop. Tussen 22:00 en 22:30 zijn we terug op de kamer. Douchen, schrijven en slapen.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
In Township.
In Township.
Buiten de was doen.
Buiten de was doen.
Op de koffie.
Op de koffie.
De grote kerk.
De grote kerk.
Het Reinet huis.
Het Reinet huis.
Blauw aapje.
Blauw aapje.
Blauw aapje
Blauw aapje
Desolation Vally
Desolation Vally
Graaff-Reinet
photo by: Stormcrow