Bourke's Luck Potholes

Blyde Travel Blog

 › entry 8 of 29 › view all entries
Met de hele groep in een Baobab boom.

Vandaag om 06:30 is het dag. We ontbijten samen met Jos en Anke in het restaurant van de lodge, dat erg gezellig is ingericht. Om 08:00 gaan we de bus in en rijden naar een view point waar we een mooi uitzicht hebben over de Blyde rivier. Onderweg stoppen we bij een baobab boom van tussen de 700 en 800 jaar oud. De boom is zo groot dat we met de hele groep in de stam kunnen gaan staan (onze reisleider Johan er natuurlijk ook bij) en onze chauffeur, die zelf niet op de foto wil speelt voor fotograaf. We rijden weer verder en al snel zijn we bij het uitzichtpunt. Dit punt is heel bekend en er zijn dan ook veel toeristen. Het uitzicht over de canyon waardoor de Blyde stroomt is dan ook schitterend.

Landschap ven de 3 rondavel zuid-afrika.
In de canyon staan ook rotsformaties die rond van vorm zijn maar steil uit de vallei oprijzen. Qua vorm lijken ze op de huisjes waarin we nu slapen in de lodge. De rotsformatie wordt dan ook ‘De drie rondavels” genoemd. Heel dichtbij (±100m) is een uitzichtpunt waar je uitkijkt over een ander deel van de vallei, dat eigenlijk net om een hoek ligt. Dan moeten we al weer terug naar de bus. We hedden eigenlijk nog veel langer willen blijven genieten. Om 10:45 zijn we bij Bourke’s Luck Potholes. Dit is het punt waar de rivier de Blyde en de rivier de Treur bij elkaar komen en waar het water prachtige vormen in de rotsen heeft uitgeslepen. De Treur rivier dankt haar naam aan het feit dat hier de tenten van de voortrekkers stonden toen de mannen besloten op ontdekking per paard te gaan om een Portugese handelstad (die ergens in de beurt moest liggen) te zoeken, zodat hier handel mee gedreven kon worden.
Bourke’s Luck Potholes
Toen de mannen na de afgesproken 2 weken maar niet terug kwamen namen de achtergebleven vrouwen aan dat hun mannen door een zwarte stam waren aangevallen en vermoord. Ze gingen in rouw en sloten zich aan bij een andere groep voortrekkers. De rivier werd Treur genoemd. De tenten van de voortrekkers stonden weer aan een andere rivier toen de mannen plotseling opdoken, toen bleek dat ze alleen maar verdwaalt waren omdat alle “Koppies” zo op elkaar leken. Deze rivier werd de Blyde genoemd. Het is prachtig om te zien hoe sterk water is als het tijd krijgt. Ook hier zijn veel toeristen en is de tijd om te genieten eigenlijk te kort. Het is hier allemaal van relatief goede paden en bruggen voorzien, hoewel je bij de waterval in de Treur wel over wat ruwer terrein (rotsbodem met geulen van een meter diep) moet lopen. Om 11:15 staat de koffie klaar op een terrasje vlakbij de bus. Onderweg daar naar toe koop ik bij een kraampje op de parkeerplaats een pet voor R30, want mijn oude ligt thuis ergens en de zon brand behoorlijk hier. De zon staat hier op het middaguur bijna recht boven je hoofd, je schaduw is dan niet veel langer dan een cm of 30. Na de koffie trakteert Johan op een Marakula, dit is een vrucht die iets kleiner is dan een kiwi en bijna helemaal uit één harde pit bestaat. Het vruchtvlees is ± ½ cm dik en raar van structuur, maar wel lekker.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Met de hele groep in een Baobab bo…
Met de hele groep in een Baobab b…
Landschap ven de 3 rondavel zuid-…
Bourke’s Luck Potholes
Bourke’s Luck Potholes
Blyde
photo by: TrudyNRonnie