In de sporen van de Catskill Mountain House toeristen

Catskill Mountain House Site - NY Travel Blog

 › entry 468 of 1090 › view all entries
De Mountain Turnpike dit was vroeger de koetsweg naar het hotel

In twee van mijn vorige weblog entries maakte ik al melding van het Catskill Mountain House. In deze link heb ik al wat uitgebreider over het prachtige oude hotel geschreven. Maar, mocht u te lui zijn daarheen te clicken hier nog even wat beknopte en enige extra info:

De plaats van Grand Hotel op de rand van een zeer steile bergwand  "The Wall of Manitou" werd vroeger beschouwd als het hoogste punt van de Catskill Mountains. De views op de Hudson Vallei vanaf het plateau waren (en zijn nog steeds) geweldig. In 1823 bouwde men er een hotel, en omdat de rijken vroeger reisden was het ook direct een erg sjiek  hotel, met alle luxe en grandeur van dien.

Het Rip van Winkle House in betere tijden (foto: edwardmaby.com)

Toen een vaste klant bij het diner om "Fried Chicken" voor zijn dochter vroeg, omdat zij het gangbare menu niet lekker vond, weigerde de staf van het Mountain House dit. De eigenaar Charles Beach werd erbij gehaald maar ook hij weigerde en merkte arrogant op dat de klant dan maar zijn eigen hotel moest bouwen. Wat deze ook deed! In 1881 opende het nabijgelegen Kaaterskill Hotel en de zogenaamde Fried Chicken War was geopend. Of het hierdoor kwam, wellicht niet, maar de klandizie van het Mountain House nam af. In 1941 viel het doek en sloot het hotel voor goed, om gedurende de daaropvolgende 21 jaren langzaam te vervallen. Zodanig dat er geen redden meer aan was en het in 1962 afgebrand werd. Kijk in ieder geval even hier naar de mooie historische combi van views op het hotel die ik gemaakt heb.
De Otis Elevating Railway in betere tijden (foto: www.udrrhs.org)

Maar, in de hoogtijdagen moesten de vele rijke bezoekers natuurlijk wel naar het Catskill Mountain House hotel reizen. Dat kon op twee manieren. En vandaag volg ik die reizigers (gedeeltelijk) in hun sporen. Vanaf de opening tot aan 1892 was het reizen naar het luxe hotel bepaald afzien. De enige manier om er te komen was via een koets via de Mountain Turnpike, een bergweg die in circa 5 kilometer bijna 500 meter hoogte overbrugt. Reizigers kwam veelal per boot op 15 meter hoogte aan via de Hudson. Daarna ging het per koets naar het op circa 150 meter hoogte liggende dorpje Palenville. En vervolgens begon dan het echte klimmen via de turnpike. Omdat de reizigers vanaf de boot tot aan de turnpike al vele mijlen in de koets gezeten hadden had een slimme ondernemer in 1867 onderaan de klim een herberg gebouwd, het Rip van Winkle House, (zie hier de mooie website van Edward Maby erover) genoemd naar de hoofdpersoon uit het beroemde verhaal  van Washington Irving (ook bekendvan het verhaal van de Headless Horseman van Sleepy Hollow).

Een van de allerlaaste restanten van de Otis Elevating Railway

Het etablissement deed goede zaken tot aan het jaar 1892 waarin het management van het Catskill Mountain House, in een poging de concurrentie te verslaan, een funiculaire opende. De lange ongemakkelijke rit met de koets kon worden vervangen door een spectaculair treinritje van enkele minuten in een rechte lijn tegen de berghelling op, iets wat iedereen natuurlijk liever deed. De Mountain Turnpike verviel en zo ook het Rip van Winkle House. Na 1902 werd het verlaten en in 1918 brandde het af.

De Otis Elevating Railway, de veroorzaker van het verval van de turnpike was een engineering huzarenstukje van de thans nog steeds bestaande liftenfabrikant Otis. (Ze vermelden het project nog steeds met trots op hun huidge website).

De Otis Elevating Railway in betere tijden (foto: www.catskillarchive.com)
Ze wisten de ruim twee kilometer lange lijn die vanaf de bergvoet een kleine halve kilometer in hoogte overbrugde in een vrijwel rechte baan aan te leggen, de langste funiculaire van de VS en de derde in de wereld.
De spoorlijn werd in 1904 ingekort zodat alleen het bergdeel over bleef. In 1918 werd de spoorlijn op zijn beurt verslagen en wel door de automobielen. Meer en meer klanten hadden hun eigen auto en reden via inmiddels aangelegde wegen naar het hotel. De spoorlijn werd afgebroken en de rails en kabels werden verkocht aan het leger om omgesmolten te worden voor Wereldoorlog I munitie. Twee dingen bleven echter, het lidteken van de baan in de berg en… de wagons, die schijnen nu nog steeds in bedrijf te zijn in Tennessee op de Lookout Mountain Incline Railway.

En wat is er nu nog écht van over? Zo vroeg ik mij af.

Otis Elevating Railway
  Ik had ontdekt dat de oude Mountain Turnpike nog steeds bestaat. Hij is na het verval nu weer wat opgekalefaterd en opengesteld als snowmobile-, ruiter- en wandelpad. Het pad kruist ook het traject van de oude Otis Elevating Railway. Dus van beiden moet je wat kunnen zien.
Het allerlaagste deel van de turnpike bestaat vandaag nog als gewone weg, sterker nog, daar parkeer je de auto. Een vriendelijke bewoner vroeg me of ik mijn auto iets wilde verplaatsen en gaf me als beloning toestemming om halverwege de hike zijn landgoed op te gaan voor een betere view.

Na het hek liep ik de turnpike op. Vooral het eerste stuk is nog zo goed dat ik  het zelfs met de Mazda had durven rijden. Maar al gauw begon het te brokkelen en hobbelen. De eerste sight was de plaats waar vroeger het Rip van Winkle House gestaan heeft. Het is helemaal voor te stellen. Naast een beekje in een idyllische bocht in de weg.

De Otis Elevating Railway in betere tijden (foto: www.catskillarchive.com)
De fundamenten van het huis lijken nog zichtbaar, alleen rijmt de hoogte niet met de foto op de bovengenoemde site van Edward Maby. Voor een hiker is de weg een aangename manier van wandelen. Redelijk steady. Toch had ik medelijden met de paarden van de vroegere koetsen.

Ineens was ik bij het track van de Elevating Railway. Een kale lange vlakte "stroomt" naar beneden en omhoog. Op het punt waar ik het track kruiste moet vroeger het op deze site beschreven gedeelte geweest zijn waar de rails ondersteund werden in verband met een onhandige knik in de berg. Een fundament van een van de peilers is nog steeds aanwezig. Omdat ik in het spoor van de reizigers wilde hiken moest ik hier van mezelf het treintraject volgen, geen gemakkelijke opgave daar het hier dus vreselijk steil (33%) omhoog ging. De klim was zo steil dat ik geen zin had terug te gaan, ik besloot de rest van het traject dat veel vlakker was, maar verder omhoog te volgen, en belandde zodoende nogmaals bij de site van het Catskill Mountain House.

Het grootse Catskill Mountain House in betere tijden (foto: www.catskillarchive.com)

Vandaar wandelde ik naar een locatie waarnaar vele bezoekers van het Mountain House ongetwijfeld dagtochtjes gemaakt hebben; de Palenville Overlook. Dit is een geniale rotsrand waar je uitkijkt op de bijna 300 meter lager liggende State Route 23A, en waar je zonder pardon vele tientallen meters naar beneden kunt lazeren. In al mijn enthousiasme zag ik dat het al laat was en ik moest nog helemaal terug naar de auto. Gelukkig nu alleen maar afdalend, onderweg nog even, met permission dus, de Posted! No Trespassing! borden negerend het land van de aardige meneer aandoend.

Hoezeer het gebied ook natuurwaarde heeft. Ik blijf het net als in mijn vorige weblog jammer vinden dat het gebied een Nature Only status gekregen heeft.  De geschiedenis van het Mountain House, Rip van Winkle House en de Otis Railway zijn zodanig interessant dat alle drie de sites het verdienen om helemaal in ere hersteld te worden.

Palenville overlook
Tot die tijd zijn er alleen foto’s en leeft het in de fantasie.
Voor de enthousiastelingen hier nog wat mooie links:
http://en.wikipedia.org/wiki/Catskill_Mountain_House
http://www.catskillarchive.com/misc/boston1826.htm#a
http://www.catskillarchive.com/otis/sa-otis.htm#b
http://www.catskillarchive.com/otis/otis-15.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Otis_Elevating_Railway
http://www.udrrhs.org/html/otispostcards.htm
http://www.
Palenville overlook
mths.org/archive/landmarks/otis.html

En, zoals bijna altijd......meer foto’s (ook enkele historische) hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De Mountain Turnpike dit was vroeg…
De Mountain Turnpike dit was vroe…
Het Rip van Winkle House in betere…
Het Rip van Winkle House in beter…
De Otis Elevating Railway in beter…
De Otis Elevating Railway in bete…
Een van de allerlaaste restanten v…
Een van de allerlaaste restanten …
De Otis Elevating Railway in beter…
De Otis Elevating Railway in bete…
Otis Elevating Railway
Otis Elevating Railway
De Otis Elevating Railway in beter…
De Otis Elevating Railway in bete…
Het grootse Catskill Mountain Hous…
Het grootse Catskill Mountain Hou…
Palenville overlook
Palenville overlook
Palenville overlook
Palenville overlook
Een oude barn, benedenaan de Mount…
Een oude barn, benedenaan de Moun…
De fundamenten van het Rip van Win…
De fundamenten van het Rip van Wi…
Waterval die vroeger achter het Ri…
Waterval die vroeger achter het R…
De corridor waar vroeger de Otis E…
De corridor waar vroeger de Otis …
De latere auto-toegang tot het Cat…
De latere auto-toegang tot het Ca…
Op weg naar de Palenville overlook
Op weg naar de Palenville overlook
Palenville Overlook
Palenville Overlook
Wis
Wis
Palenville overlook
Palenville overlook
He privé-terrein waar ik op mocht
He privé-terrein waar ik op mocht
De Otis Elevating Railway in beter…
De Otis Elevating Railway in bete…
De Otis Elevating Railway in beter…
De Otis Elevating Railway in bete…
De Otis Elevating Railway in beter…
De Otis Elevating Railway in bete…
Op de satellietfotos van Google M…
Op de satellietfoto's van Google …
Catskill Mountain House Site - NY
photo by: mdalamers