The XYZ Culture Society

Manhattan Travel Blog

 › entry 502 of 1090 › view all entries
De zaal vanaf het bovenste balkon (wij zaten beneden)

Nu woon ik al bijna drie jaar in New York, en ik ben nog nooit, afgezien van de openlucht concerten op Staten Island (zie hier) en in Central park (zie hier) bij een écht concert van hét orkest van New York, het New York Philharmonic geweest. Althans, tot vandaag dan!

Collega Jim had enkele kaarten voor een zomer-reeks concert van het orkest bemachtigd en nodigde mij, samen met collega’s Lara, Kellie, Martella en Jessie, uit om het bij te wonen. Hij trakteerde ons voorafgaand aan het evenement  ook nog eens heel gul op een heerlijk diner waarop wij ons naar de Avery Fisher Hall van het Lincoln Center snelden.

NY Phil, ready to play
Dat laatste was wel nodig omdat we een beetje vertraagd waren doordat zich een lokale beroemdheid, Lady Gaga, in ons restaurant bevond.

Echt precies op tijd belandden we, (na uiteraard een veilgheids-controle bij de ingang) in de grote concertzaal. De zaal was mooi maar op een of andere manier had ik me hem altijd veel gro(o)t(s)er voorgesteld.

We hoefden door onze late arrival niet lang te wachten, want vrijwel direct werd het podium ingenomen door dirigent Bramwell Tovey. Deze van oorsprong Engelse, maar in Canada werkzame, dirigent gaf tussen de werken door op humoristische en ongedwongen wijze toelichting op het goed toegankelijke oost Europees getinte programma.

Het programma:
- Reznicek: Overture 'Donna Diana'
- Brahms/ Dvorák: Hongaarse Dansen No. 17-21 
- Liszt: Piano Concert No. 1 
- Suppé: Light Cavalry Overture 
- J. Strauss II: Pesther Csárdás 
- Lehár: Ballsirenen Walsen uit 'Die Lustige Witwe'
- Enescu: Roemeense Rhapsody No. 1 

Het orkest speelde goed. Maar dat mag je van een van de nummer 10 van ’s werelds toporkesten ook wel verwachten. Ook de dames, voor wie het het eerste klassieke concert was, beoordeelden de avond zeer geslaagd.

We zijn nog steeds op zoek naar een passende naam voor onze groepje. De XYZ Culture Club werd, om associaties met de toch wat excentrieke popzanger Boy George te vermijden, afgekeurd. Nieuwe kanshebbers zijn: XYZ Culture Vultures of the XYZ Culture Society. (XYZ is naam van bedrijf maar dat kan ik om compliantie redenen hier niet gebruiken).

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De zaal vanaf het bovenste balkon …
De zaal vanaf het bovenste balkon…
NY Phil, ready to play
NY Phil, ready to play
De fonteinen bij het Lincoln Center
De fonteinen bij het Lincoln Center
Manhattan
photo by: Fitnessguru729