West Side Story

Manhattan Travel Blog

 › entry 520 of 1090 › view all entries

Beginnen ineens alle weblog entries met "West Side"? Neen hoor. Puur toeval. Als ik een gast heb die musicals kan waarderen dan ga ik graag naar een leuke Broadway of een off Broadway show. We hadden twee kandidaten. Billy Elliot die in de kritieken werkelijk de hemel ingeprezen wordt en eentje uit dezelfde "hemel-in-prijs categorie", West Side Story.

Het maakte mij niet heel veel uit derhalve maakte Sana de keuze voor de klassieker van Stephen Sondheim en Leonard Bernstein. West Side Story is vooral bekend van de film uit 1961, maar begon zijn leven in 1957 toch ook als een echte Broadway Musical. Het verhaal is gebaseerd op Shakespeare's Romeo en Julia. De oorspronkelijke setting zou de Lower East Side in New York zijn waarbij de rivaliteit tussen Joden en Katholieken zou gaan.

Het Palace Theater
 Hierna werd gesuggereerd het verhaal in Los Angeles te laten spelen en dat de rivaliteit tussen een nieuw sociaal fenomeen, jeugdbendes, zou gaan. De jeugdbendes bleven maar het verhaal werd toch weer terug-getransporteerd naar New York. Nu focuste men op de Upper East Side, met name op de Puertoricanen in Spanish Harlem, dus eigenlijk zo'n 10 straten bij mij naar het noorden. Uiteindelijk besloot men om het verhaal West Side Story te noemen.

In 1961 werd het verhaal zeer succesvol verfilmd, de film ontving maar liefst 10 Oscars. Hoewel de film grotendeels in (toch weer) Los Angeles opgenomen is, werden belangrijke buitenscenes gefilmd in de regio waar thans het grote cultuurcentrum "Lincoln Center" staat. Zie ook mijn weblog over de 10e Avenue en specifiek deze foto.

De Scene "at the Gym" (foto: Internet)

De voorstelling vond plaats in het Palace Theater, midden op Times Square. Sana had mooie plaatsen op de kop weten te tikken. In het begin moest ik even aan de show wennen. Ik kende alleen de film, waarvan de muziek door een groot orkest gespeeld wordt. In dat opzicht klinkt de musical-muziek wat mager. Een ander groot verschil is de volgorde van de songs waarvan de teksten vaak ook anders zijn. Het allergrootste verschil echter was het feit dat echt flinke stukken gewoon in het Spaans gesproken en gezongen werden. Wel leuk en authentiek, maar voor sommigen denk ik lastig te volgen.... Het decor was simpel maar compleet. Vooral leuk om te zien hoe de typische brug-structuren van de West Side erin verwerkt waren.

Meer foto's hieronder.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Het Palace Theater
Het Palace Theater
De Scene at the Gym (foto: Inter…
De Scene "at the Gym" (foto: Inte…
Het plafond van het Palace Theater
Het plafond van het Palace Theater
Het decor (foto: Internet)
Het decor (foto: Internet)
Manhattan
photo by: Fitnessguru729