Ward's en Randall's Island

Ward's Island Travel Blog

 › entry 138 of 1090 › view all entries
Het hellegat met op de horizon de Triboro Bridge

New York blijft mij verbazen!

Elke ochtend als ik op sta, en elke keer als ik geniet van mijn fantastische uitzicht, kijk ik uit op de East River en de Triboro Bridge. Deze Triboro Bridge, verbindt de drie wijken, Manhattan, Queens en The Bronx met elkaar en slingert daarbij over twee eilanden, Randall's Island en ward's Island.

Ward's Island is middels een door het leger aangelegde voetgangersbrug ter hoogte van de 103rd street verbonden met Manhattan Island. Deze brug heb ik vaak gezien maar het was nooit eerder in me opgekomen om er ook eens over heen te lopen.

Welnu dat deed ik dan vandaag eindelijk. Ook weer een verrassing van New York. De wandeling er heen is weliswaar gelegen naast de drukke FDR Drive (die vandaag overigens helemaal vast stond en ik dus met een big smile de auto's wandelend inhaalde) De FDR produceert wel enige noise, maar goed dat ben ik als fake New Yorker onderhand wel gewend.

Toch is de view over het Hellegat (zoals dit stuk water vroeger door de Nederlanders genoemd werd) indrukwekkend en de geur van brak water is een aangename verfrissing.

De brug ziet er wat aftands uit. Zelfs met grafitti en iemand had er een hele vuilniszak leeggeschud. Dit tot grote ergenris van een vriendelijke zwerver die mij vertelde dat het er anders altijd zo mooi schoon is.

Ward's Island ligt tegenwoordig vast aan Randall's Island. De indianen noemde het "Tenkenas" wat "Wild Lands"betekende.  Een Nederlander, ene Barendt, kocht het eiland van de Indianen. Verder bleef het eiland vrij leeg. Pas rond 1840 werd het eiland gebruikt om vele kerkhoven op Manhattan te verplaatsen en zo kreeg het eiland ineens duizenden "lijken" als bewoners.

Later werden er ook diverse ziekenhuizen gesticht. Ten tijde van de grote immigratie was het eiland net als Ellis Island een plaats waar immigranten de VS binnen kwamen.

Randall's Island werd door de indianen "Minnahanonck" genoemd. De Nederlandse gouverneur Wouter van Twiller, diezelfde die Governors Island van de Indianen kocht, kocht ook dit eiland in 1637. Het eiland werd vooral voor boerderijen gebruikt. Later in de Britse tijd kocht Jonathan Randel het eiland. Zijn naam is later tot Randall verbasterd. Zijn erfgenamen verkochten het eiland in 1835 aan de stad New York.

Beide eilanden zijn thans de oprijlaan van de grote Triboro bridge. Maar ook sind enige tijd omgetoverd to een prachtig stadspark waar je aangenaam kunt wandelen.

Ik belandde op Ward's island via de voetgangerbrug en verliet het eiland via de Triboro Bridge. Ik hadweinig tijd, ik ga nog eens terug!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Het hellegat met op de horizon de …
Het hellegat met op de horizon de…
De voetgangers brug over de East R…
De voetgangers brug over de East …
Grafitti in Manhattan!
Grafitti in Manhattan!
Het hellegat met op de achtergrond…
Het hellegat met op de achtergron…
Ward's Island
photo by: mdalamers