Vrijwilligerswerk - Monday Night Hospitality

Manhattan Travel Blog

 › entry 259 of 1090 › view all entries
De kerk van All Souls te Manhattan

APG US probeert een steentje bij te dragen aan het maatschappelijk welzijn. Elke laatste werkdag voor een feestdag wordt het recht verkocht om Jeans te dragen op kantoor. Jeans zijn, in tegenstelling tot de Nederlandse vestigingen, uit den boze zijn op kantoor, ook p vrijdag!. Maar tegen betaling van 5 dollar mag je dan dus in deze folkloristische US werk-kleding ten kantore verschijnen.

Maar, er is meer, om de zoveel tijd organiseert PZ een vrijwilligers-avond, de medewerkers die zich er voor opgeven kunnen dan een avondje ook echt de handen uit de mouwen steken.

Bij de vorige sessies was er altijd wel wat, maar vandaag was het dan eindelijk zo ver. Samen met collega's Mary, Justine en Doug togen we per metro naar 79th street naar de Kerk van All Souls.

De aankondiging van de actie op de intranet site van APG
In deze kerk vindt elke maandagavond de zogenaamde "Monday Night Hositality" plaats. Aan 250 daklozen wordt dan de gelegenheid geboden om een maaltijd te nuttigen. En dat gaat volgens een heel leuk concept. Namelijk met stijl....
Het is dus geen lange rij met daklozen die langs een luik schuiffelt en daa een flats eten op een kartonnen bordje gekwakt krijgt om vervolgens weggestuurd te worden. Neen, de daklozen worden in de kelder van de kerk ontvangen in een grote zaal met gedekte tafels. Er zit iemand gitaar te spelen en er wordt een 4 gangen diner geserveerd. Jawel geserveerd. Dat gebeurt dus door de vrijwilligers.

Er waren deze avond zo'n 45 vrijwilligers en dat was erg luxe, vertelde Peter, mijn team-leider.  5 Teamleiders stuurden de vrijwilligers aan.

De kerk van All Souls te Manhattan
Eerst moest ik net als in het lab, rubberen handschoenen aantrekken. Daarna mocht ik beginnen met sap in te schenken. Alles volgens een streng en goed doordacht principe om te voorkomen dat de gasten denken dat ze overgeslagen worden en om te voorkomen dat een gast ineens het bord van een andere gast krijgt.

Het menu: Drankje (sapje) vooraf, brood met soep, Pasta met Italiaans worst en Salade, en een toetje van suiker-cakejes. Het ging er in als koek.

Het grappige is dat ik bij daklozen onderhand de associatie had van het type zwerver dat je in de metrostations ziet rondhangen. Maar Dat is inderdaad een vooroordeel. Het was een heel scala aan mensen. Er zat een soort legerofficieer tussen, een oud mevrouwtje die zich heel netjes had aangekleed, etc. Een van de gasten sprak mij aan om te vragen of ik uit Brooklyn kwam. Hij kon mijn accent namelijk niet plaatsen. Toen ik vertelde dat ik uit Nederand kwam werd hij helemaal enthousiast en ging een heel stuk geschiedenis van New York oplepelen. De man wist inderdaad erg veel hierover.

Om 19:00 uur begon de maaltijd, om 20:30 uur was de hele zaal weer leeg (dus ook alle tafels afgevoerd etc.) Heel efficient. 250 mensen hadden lekker gegeten en ik had een leuke avond gehad.

Wel haastte ik me nu huiswaarts, want een avond eten serveren zonder zelf gegeten te hebben is best zwaar....

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De kerk van All Souls te Manhattan
De kerk van All Souls te Manhattan
De aankondiging van de actie op de…
De aankondiging van de actie op d…
De kerk van All Souls te Manhattan
De kerk van All Souls te Manhattan
Manhattan
photo by: Fitnessguru729