Vlucht US1549

Manhattan Travel Blog

 › entry 226 of 1090 › view all entries
Vlucht US1549, net na de landing op/in de Hudson met de passagiers op de vleugels. (foto internet)

"Have a nice flight" zei ik nog tegen Ben, een externe collega die bij ons op de office werkt en elke week uit Nort Carolina komt gevlogen. Daarna was er de hectiek van de dag en was ik Ben vergeten. Totdat ik de collega's van Trade Support, die onder een Televisie zitten, wat geschokt hoorde praten. Diezelfde TV, die de laatste weken elke dag weer neergaande beurskoersen en andere economsiche crashes toont, toonde nu een neergaand en "gecrashed" vliegtuig, vlucht US1549.

Deze vlucht was opgestegen van Laguardia airport, getroffen door een koppel/kudde/zwerm ganzen die beide motoren van de airbus aan gort hielpen en het vliegtuig boven The Bronx zonder voorststuwing in de lucht achter liet.

Ik denk dat iedereen die dit leest het wel gezien heeft of er van gehoord heeft.

Na de evacuatie. (foto internet)
Just in case, de piloten besloten, toen bleek dat terugkeren naar Laguardia en een klein airport in New Jersey niet mogelijk was, hun Airbus maar te landen op de enige mogelijke en logisch plek van New York, de Hudson.

Na een glijvlucht, waarbij de Grote George Washington brug op 300 meter na net niet geraakt werd, stortte vlucht US1549 ter hoogte van 42nd street, enkele blocks ten westen van het APG kantoor, in de Hudson. Het ene wonder na het andere voltrok zich. Op die plek was geen boot actviteit (wat zeldzaam is) dus niemand werd verpletterd, de Airbus landde horizontaal en bleef intakt en daardoor lang genoeg drijven om de passagiers naar buiten te helpen, de Hudson Watertaxis waren wel in de buurt en ook weer op tijd om de kleumende passagiers van de vleugels en uit het water op te pikken. Alle 150 passagiers en 5 crewleden werden gered.

Dat alles wisten wij niet toen we de eerste beelden van de crash zagen. We vroegen ons bezorgd af of Ben, die rond hetzelfde tijdstip vanaf Laguardia een vlucht naar dezelfde bestemming als US1549 zou hebben aan boord zou zijn. Maar ja, zoals gemeld, iedereen was gered.  En Ben? Die vloog American Airlines.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Vlucht US1549, net na de landing o…
Vlucht US1549, net na de landing …
Na de evacuatie. (foto internet)
Na de evacuatie. (foto internet)
Manhattan
photo by: Fitnessguru729