Visum ellende - voorbereidingen voor een nieuw visum

Manhattan Travel Blog

 › entry 503 of 1090 › view all entries
De afstand van mijn huis tot mijn visum, een kleine 750 kilometer enkele reis

Nu mijn nieuwe werkvergunning is toegekend (zie hier) is een volgende stap mijn visum verlengen. Een vreemde zaak, zo lang ik in de VS blijf is er geen vuiltje aan de lucht en kan ik er gewoon blijven wonen en werken. Maar zodra ik maar één voet over de grens zet (home leave, vakantie, business trip, etc.) dan kom ik de VS niet meer in zonder visum.

Nog vreemder, een visum kan alleen buiten de VS toegekend worden. Naar Nederland gaan voor een visum is ook zo wat, dus is Canada een logische keuze. Montréal, Toronto en Ottawa zijn allen (relatief gezien) niet héél ver weg. Maar voor je dat voor elkaar hebt zijn er de nodige bureaucrataire hordes te nemen. Te weten:
- Eerst een registratie nummer aanvragen: Daarvoor bel je een servicenummer dat vele dollars per minuut kost, te chargen op je credit card.
- Dan registratie betalen: weer iets van 7 dollar!
- Een afspraak maken: Dat kan zowaar gratis en online! Maar oh horror, alles zit vol voor de komende maanden, alleen Calgary heeft nog plaats! Uiteindelijk na lang herproberen is er een opening in Ottawa.
- Elektronische forms invullen, dat is een verbetering ten opzichte van 3 jaar terug, een groot deel is geautomatiseerd. Helaas ook de foto invoer. Mijn pasfoto werd keer op keer geweigerd. Niet scherp genoeg, niet gecentreerd, afstand tussen ogen en onderkant foto is niet goed, afstand van bovenkant hoofd tot kin is niet groot genoeg. Ik werd er gek van! Na heftig opmeten op het computerscherm scherm, en vergrotings- en verschuivings-factoren berekend te hebben werd de foto na een uur (!!!) klieren eindelijk geaccepteerd!
- Vele vragen beantwoorden. Onder andere of je voor het plegen van aanslagen naar de VS komt, of je geld wilt witwassen en of je een prostitiutie-netwerk komt opzetten.....
- Bankafschriften verzamelen, taxforms verzamelen
- Werkgever letter verkrijgen.

Al met al een heel dik archief. De 20e mag ik mij melden in Ottawa!

ian_travbuddy says:
Great Job!
Blijf vastberaden. Dat is het enige wat je zal helpen in deze maze van regeltjes.

Ik ben nu ook bezig m'n werk visum te verlengen. Al zal ik eerst een vaste baan moeten vinden aangezien ze een baan "on commission" niet accepteren.

Maar je zult zien. Vergeleken met de States, is Canada hemel op aarde.
Posted on: Jul 20, 2010
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De afstand van mijn huis tot mijn …
De afstand van mijn huis tot mijn…
Manhattan
photo by: Fitnessguru729