Van Cortlandt Park

Van Cortlandt Park - NYC Travel Blog

 › entry 432 of 1090 › view all entries
Van Corlandt House

Ik had me voorgenomen om eens wat meer van de vele stadsparken van New York te gaan bekijken. Met dat voornemen in gedachten reisde ik vandaag naar The Bronx waar zich (qua afmeting) het vierde park van de stad ligt. Het Van Cortlandt Park. Het Van Cortlandt Park is een kleine 1.5 keer zo groot als Central Park , en ligt helemaal in het Noorden van New York, tegen de grens met de buurstad Yonkers.

De heuvelachtige omgeving van het park werd lange tijd terug bewoond door de Wiechquaeskeck indianen. De velden, de beken, moerassen en bossen van de omgeving maakten het een ideaal woongebied. In 1639 werd de omgeving gekocht door de Nederlandse West Indische Compagnie die het in 1646 weer verkocht aan de Nederlander Adriaan Van der Donck. Hierna wisselde het landgoed vaak van eigenaar.

Het (voormalige) Van Cortlandt familiegraf op Vault Hill
 De omgeving werd veelal gebruikt voor het verbouwen van graan, een dam in de door het park stromende Tibbett's Brook creëerde een meer dat gebruik werd voor een water(graan)molen. In 1693 kwam het in handen van Jacobus Van Cortlandt, een afstammeling van de Nederlanders. In 1748 bouwde zijn zoon Frederick er een mooie landhuis, het "Van Cortlandt House". Generaal George Washington gebruikte het house in de onafhankelijksheids-oorlog. In 1888 werd het landgoed verkocht aan de stad New York die er een park van maakte en het naar Stephanus van Cortlandt noemde, afstammeling van Jacobus en de eerste native born burgemeester van New York.

Het park werd in zijn bestaan helaas steeds verder opgeknipt door infrastructuur. In 1837 begon de aanleg van het Croton Aquaduct dat dwars door het park trok.

Op deze vlakte verbouwde men vroeger graan
In 1880 werden er twee spoorlijnen aangelegd welke de eerste railverbinding met Boston vormden. De lijn werd al voor 1900 weer verlaten. Toch kun je heden ten dage de spoorbruggen en zelfs de restanten van een halte nog in het park zien staan. In 1930 werd het park echt toegetakeld met de aanleg van de Henry Hudson en Mosholu Parkways, die het park opknipten. En alsof dat nog niet erg genoeg was legde men er in de jaren 50 doodleuk nóg een snelweg doorheen, de Interstate 87. (Die ik overigens wel bijna elke week gebruik).

Enfin, ik liep het park in vanaf het eindpunt van de 1 subway lijn. De sneeuw was hier nog aanzienlijk en na 10 minuten lopen had ik al natte voeten. Via het Van Cortlandt House liep ik naar Vault Hill een 40 meter hoge berg waar de Van Cortlandts hun familie-kerkhof hadden.

De restanten van een halte van de voormalige Putnam Railroad
De stoffelijke resten zijn ooit overgebracht nar Woodlawn Cemetery, maar het kerkhofje is er nog wel. Bij de het eerdergenoemde meer is nu geen watermolen meer, maar bevindt zich het clubhuis van de aller-oudste publieke golfclub van de Verenigde staten. Op zich leuk maar de golfbaan blokkeert wel weer een groot deel van het publieke park waardoor ik met een grote omweg naar de Woodlawn subway moest lopen.

Als er minder sneeuw ligt ga ik terug!

Meer foto's hieronder!  Deze fake-tekst heb ik toegevoegd om net iets meer regels te genereren zodat deze rare website toestaat dat de bijgesloten foto ook vertoond wordt.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Van Corlandt House
Van Corlandt House
Het (voormalige) Van Cortlandt fam…
Het (voormalige) Van Cortlandt fa…
Op deze vlakte verbouwde men vroeg…
Op deze vlakte verbouwde men vroe…
De restanten van een halte van de …
De restanten van een halte van de…
Afdalend uit het subway station …
Afdalend uit het "subway" station…
Van Cortlandt House
Van Cortlandt House
Van Cortlandt House
Van Cortlandt House
Van Cortlandt House
Van Cortlandt House
De Mosholu Parkway snijdt dwars do…
De Mosholu Parkway snijdt dwars d…
Vault Hill
Vault Hill
View op skyline van Manhattan vana…
View op skyline van Manhattan van…
Het (voormalige) Van Cortlandt fam…
Het (voormalige) Van Cortlandt fa…
Een spoorbrug van de voormalige Pu…
Een spoorbrug van de voormalige P…
Een spoorbrug van de voormalige Pu…
Een spoorbrug van de voormalige P…
De restanten van een halte van de …
De restanten van een halte van de…
Van Cortlandt Lake
Van Cortlandt Lake
Vlakbij de Van Cortlandt Golf Cour…
Vlakbij de Van Cortlandt Golf Cou…
Van Cortlandt Lake
Van Cortlandt Lake
Het kruispuntvan snel- en park-weg…
Het kruispuntvan snel- en park-we…
Van Cortlandt Park - NYC
photo by: mdalamers