Vakantie Dag 6 - Durango (CO) - Mexican Hat (UT) - Monument Valley (AZ) - Kayenta (AZ)

Kayenta Travel Blog

 › entry 192 of 1090 › view all entries
Dan denk je in de middle of nowhere te zitten, maar nee hoor, overal Obama-Biden bordjes

Deze dag deden we maar liefst 3 staten tegelijk. De dag begon uiteraard in Colorado waar Durango nu een maal ligt.

Via een desolaat plat woestijn-achtig landschap, wat je helemaal niet zou associeren met de Rocky Mountain State, kwamen we in een canyon-achtig en begroeid stuk USA terecht. Net als in New York waren de meeste bomen hier ook getooid in herfstkleuren. Het lukte echter niet goed dat te vangen op de lichtsensor van de camera.

Het hoofdgerecht van vandaag was de beroemde Monument Valley. Dit stukje VS is wereldberoemd geworden door de diverse westerns en andere films en natuurlijk de Marlboro reclame. Afbeeldingen van de typische rotsen tref je overal (bij VS gerelateerde instanties) aan. Het gekke is dat ik al minstens 4 maal langs monument valley gereden was, maar steeds van de verkeerde kant.

West en East Mitten Butte, Monument Valley Tribal Park
Vandaag zou die omissie hersteld worden.

Het interessantste deel van Monument Valley maakt deel uit van het Navajo Tribal Park. Een soort State Park binnen het grote Navajo Indianen reservaat. Het park wordt dan ook volledig door indianen gerund. De enige toegangsweg naar het park, dat in Arizona ligt, begint in de staat Utah, zodat we deze prachtige staat ook nog heel even aan deden.  Niet zonder er eerst nog even in de wereldstad Mexican Hat te lunchen bij een klein maar goed gerund indiaans eethuisje.

In het park kun je zelf een 11 mijl lange route tussen de grootse rotsformaties door rijden. Het is prachtig, het enige wat me wat tegen stond waren de contrasten van toeristen-industrie en indianen rituelen. Zo word je bij het bezoekerscentrum doodgegooied met alles wat maar indiaans-hand-made is.

West Mitten Butte, Monument Valley Tribal Park, vlak voor zonsondergang
Je mag met je auto door het terrein raggen, maar overal staan dwingende borden dat je vooral het terrein niet mag betreden en dat je niet van de weg af mag. Dit geeft een wat gedwongen safari-park idee. Hoe goed het allemaal ook bedoeld is, ik vond het zo juist wat respectloos.

Er is één stuk waar je wel mag rondlopen, dat is de Wilcat Trail. We hebben ons te pletter gezocht naar de trailhead. Geheel afgericht door de vele dreigende borden durfden we namelijk niet zomer het land in te wandelen. Navraag bij diverse indianen leverde reacties op varierend van "Oh dan moet je bij de camping zijn" tot en met "De wildcat trail? Nooit van gehoord!". Net toen we het op wilden geven zagen we ineens een vaag stapeltje stenen en een nog vager bordje.

West Mitten Butte, Monument Valley Tribal Park, de andere kant, nu na zonsondergang
We were on track, en liepen door het land waarje elders dus niet in mocht. De hike was niet lang en zou rondom de West Mitten Butte een van de karakteristieke rotseilanden voeren. De zon begon rap te dalen. Ondanks dat besloten we de tocht toch maar volledig te lopen. Dit beteknde wel dat we in het volledig duister terug moesten. De hemel was helder en de maan scheen. Wel spookachtig! En ook nog onverwacht zwaar, van de voet van de Butte naar de auto was toch weer 100 meter klimmen!

In het donker lieten we de monumentale vallei achter ons en legde de laatste 23 mijl af naar Kayenta, een Indianen dorpje midden in de vlakten. Het diner aldaar was memorabel, niet vanwege het goede eten, dat was gewoon OK, maar vanwege het feit dat we net tegen sluitingstijd aan zaten. Terwijl wij zaten te eten wapperden er aan alle kanten rond ons heen allemaal schoonmakers met dweilen en mops/moppen rond. En ze waren héél kwistig met de Chlorix geweest. Op het laatst proefden we ons eten niet meer en roken we alleen nog maar chloor....

Meer foto's hieronder!

pj_moorrees says:
Hi Michiel, how´s life? Goed, zo te zien. Is dit email adres nog je huidige: mlamers@nyc.rr.com?
Ik zag net dat je een week voor mij in Santiago de Chili bent geweest! Anders hadden we nog af kunnen spreken in een restaurant....Overigens ben ik hier ook geweestbij de Navajoos (eigenlijk heten ze meen ik anders in un eigen taal, nietwaar? Weet alleeen zo niet meer hoe)...Not the Indians who say Nih! in ieder geval... fijne vakantie nog, PJ
Posted on: Nov 25, 2008
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Dan denk je in de middle of nowher…
Dan denk je in de middle of nowhe…
West en East Mitten Butte, Monumen…
West en East Mitten Butte, Monume…
West Mitten Butte, Monument Valley…
West Mitten Butte, Monument Valle…
West Mitten Butte, Monument Valley…
West Mitten Butte, Monument Valle…
Hersfkleuren in de canyon
Hersfkleuren in de canyon
Op weg
Op weg
Kleuren op foto niet zoals in het …
Kleuren op foto niet zoals in het…
Een van de Buttes in het Monument …
Een van de Buttes in het Monument…
Monument Valley Tribal Park
Monument Valley Tribal Park
Monument Valley Tribal Park
Monument Valley Tribal Park
West Mitten Butte, Monument Valley…
West Mitten Butte, Monument Valle…
West Mitten Butte, Monument Valley…
West Mitten Butte, Monument Valle…
Kayenta
photo by: huibdos