Vakantie Dag 4 - Great Sand Dunes National Park

Great Sand Dunes National Park CO Travel Blog

 › entry 190 of 1090 › view all entries
Op sommige plekken is de duinwand echt heel stijl en zeker 10 á 20 meter hoog

Wow! het had gevroren! Voor mij voor het eerst sinds Punta Arenas in Chiliweer eens nachtvorst. De auto zat dicht, maar tegen de tijd dat wij met ons complimentary breakfast klaarwaren had de zon hem voor ons ontdooid.

Het hoofdgerecht van vandaag was het Great Sand Dunes National Park. Duinen zijn voor ons natuurlijk niet zo bijzonder. Maar meestal tref je ze aan bij de kustlijn. Welnu, aangezien we omringd waren door de Rocky Mountains is dat hier dus wat ongewoon. Maar wel precies de reden dat ze ontstaan. De vlakte waar ook Alamosa in ligt is aan bijna alle kanten omringd door hoge bergen.

Staande op de top kijkend naar de flank die toegang geeft
De vlakte zelf is vrij zanderig en de wind heeft er dan ook vrij spel. Tot hij bij de bergen komt die een zeer specifieke vorm hebben waardoor de wind gaat wervelen. Hierdoor wordt deze gedwongen het zand dat hij mee voert te laten vallen. En dit stapelt zich dan op in een gebied van ca. 8 bij 3 kilometer.

De zandduinen hebben een pittige hoogte. De hoogste top is (gemeten vanaf de voet van het massief) 198 mter hoog, absoluut is dat dan weer een kleine 2700 meter ten opzichte van zeeniveau. De hoogste duin ligt redelijk dichtbij de rand van het duinenmassief, beklimmen is dus mogelijk, maar ook hier is onderschatting best weer mogelijk. Je loopt namelijk in een felle zon, de duinen weerkaatsen als sneeuw alle straling en het kan er kokend heet worden. Voorts is het net als op het strand lopen, maar dan omhoog.

Zonsondergang inferno over de vlakte van de Sand Dunes
Zwaar mul zand en bij elke meter die je omhoog klimt glij je er minstens weer een halve terug. En... je kunt niet in één keer omhoog. Je moet over de duintoppen die ervoor liggen. Het kan dus voorkomen dat je je helemaal te pletter geklomme hebt en dan ineens voor een "afgrond" van 10 a 20 meter staat waar je dan oet kiezen, er door, of er omheen. Ik heb wat afgescholden!
De beloning is trouwens erg groot. De zandstructuur is prachtig, net een Sahara film. De terugreis heeft ook leuke momenten, het is heerlijk om je van een superstijle wand zo'n 15 mter naar beneden te laten glijden. Alles is zacht dus geen gevaar!

Na onze overwinning op de duinen keken we nog even naar wat jokers die met een snowboard een stijl stuk duin afgleden om vervolgens nog twee andere stukken van het park te bezoeken. Een stuk was ook weer opmerkelijk, de associatie met de Sahara legde ik hierboven al. Echter, aan de voet van de duinen stroomt een riviertje. Slechts 2 á 10 cm diep, maar heel breed.

De zonsondergang op de duinen is ook bepaald geen vervelend schouwspel. Hoe verder de zon zakt des te scherper de contrasten worden. Vervelend dat het daarbij dan ook ineens weer vrij koud wordt.....

Veeel meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Op sommige plekken is de duinwand …
Op sommige plekken is de duinwand…
Staande op de top kijkend naar de …
Staande op de top kijkend naar de…
Zonsondergang inferno over de vlak…
Zonsondergang inferno over de vla…
De opdoemende duinen
De opdoemende duinen
Op weg naar de top, eerst door een…
Op weg naar de top, eerst door ee…
Mul zand
Mul zand
Mul zand
Mul zand
Bijna op de top!
Bijna op de top!
Een paar collega Dune Hikers
Een paar collega Dune Hikers
Vanaf de top kijk je alleen maar n…
Vanaf de top kijk je alleen maar …
Uw fotgraaf aan het werk
Uw fotgraaf aan het werk
Dunescape
Dunescape
Dunescape
Dunescape
Dunescape
Dunescape
Dunescape
Dunescape
Dunescape
Dunescape
Dunescape
Dunescape
Stijle duinwand met daaronder de o…
Stijle duinwand met daaronder de …
Ondiepe rivier
Ondiepe rivier
Ondiepe rivier
Ondiepe rivier
Stijle duinwand met daaronder de o…
Stijle duinwand met daaronder de …
Later op de dag, sterke schaduwen …
Later op de dag, sterke schaduwen…
Later op de dag, sterke schaduwen …
Later op de dag, sterke schaduwen…
De Sand Dunes met links de vlakte …
De Sand Dunes met links de vlakte…
Terugrijdend naar huis door de v…
Terugrijdend naar "huis" door de …
Great Sand Dunes National Park CO
photo by: RJ82