Vakantie Dag 3 - Pearl Harbor

Pearl Harbor Travel Blog

 › entry 320 of 1090 › view all entries
Een foto van het Japanse leger, genomen bij het begin van het bombardement. Een torpedo treft de USS Oklahoma (foto internet)

Wie aan Hawaii denkt denkt vast vooral aan stranden, golven, surfen en hula-hula dansen. Maar velen zullen ook de aanval op Pearl Harbor met Hawaii associëren. Op Zondagochtend 7 December 1941 voerde het Japanse leger een verrassingaanval, ook wel Operatie Z genoemd, uit op de marinehaven van de VS in Pearl Harbor en betrokken daarmee de Verenigde staten in de tweede wereldoorlog.

Hoewel de Amerikanen de Japanse vliegtuigen op de radar aan zagen komen, werd gedacht dat het hun eigen vliegtuigen waren die terugkeerden vanuit Californie. De Japanners verrasten de Amerikanen volledig en berokkende daardoor een enorme schade aan de in de natuurlijke haven gelegen US Pacific Fleet. Bij de aanval werden onder meer drie kruisers, drie destroyers, één mijnenlegger, 188 vliegtuigen en 4 enorme slagschepen tot zinken gebracht.

De USS Bowfin, onmiskenbaar in Hawaii
Eén van hen was de USS Arizona. Het enorme schip zonk in 6 minuten tijd en sleepte maar liefst 1177 van zijn (veelal slapende) opvarenden mee het graf in. In totaal kwamen die dag ruim 2400 personen om het leven en raakten er nog eens een kleine 1300 gewond. De Japanners brachten het er veel beter af, 29 vliegtuigen en 65 personen raakten gewond of overleden.
Op het internet is uiteraard zeer veel meer info hierover te vinden, zoals bijvoorbeeld hier en hier.

Alle gezonken schepen zijn uiteindelijk gelicht, twee ervan hebben later zelfs weer in de oorlog meegevaren. De USS Arizona echter werd gelaten waar hij is, pal onder het wateroppervlak van Pearl Harbor, ontdaan van zijn bovenbebouwing en kanonnen, maar met alle slachtoffers er nog in.

Ikzelf en reigenoot Stephan van Gessel, reflecterend in de scheepsbel van de USS Bowfin
Hiermee werd het dus een zeemansgraf dat bijna aan wal ligt. De National Park Service beheert de locatie samen met de Marine en heeft het ook bezoekbaar gemaakt. Naast een groot bezoekerscentrum met achtergrond-informatie is er loodrecht op het scheepswrak, een soort van platform geplaatst. Hierover hieronder meer.

Uit deze inleiding valt neem ik aan te concluderen dat Pearl Harbor een van onze dagdoelen was. Redelijk bijtijds reisden we af richting het havengebied. Helaas, zoals dat vaak met havens gaat, is dat geen fraaie omgeving. We waren gewaarschuwd voor de drukte later op de dag, en dat hielp. Bij aankomst was er nog parkeergelegenheid. We lieten alles op een losse camera en één lens na in de auto. De, naar mijn mening, zwaar overdreven veiligheidsmaatregelen zijn van dien aard dat je niet eens een fototas mee mag nemen, en ook geen extra lenzen.

De USS Missouri, op deze boot tekende Japan de capitulatie

De wachttijd voor de Arizona was slechts een uur wat ons de gelegenheid gaf om de USS Bowfin, een duikboot uit diezelfde tijd, te bezoeken. De USS Bowfin werd ook wel de Revenge of Pearl Harbor genoemd. De onderzeeër heeft namelijk een behoorlijke slachting aangericht bij de Japanse vloot. Het liet ook de Franse Coaster "Van Vollenhoven" zinken. Dit omdat deze juist door de Japanners in beslag genomen was. Voor mij was de excursie best interessant, omdat ik nog nooit eerder in een duikboot geweest was. Het was net als in de film, veel koper, veel lage en krappe deuren, overal dingen om je hoofd aan te stoten en vooral ONTZETTEND krap.

We waren precies op tijd klaar met de Bowfin om ons bij het visitors center van de NPS te melden voor de korte instructie sessie die je voorafgaand aan het bezoek aan de US Arizona krijgt.

De USS Arizona onder de oppervlakte, tropische visjes zwemmen rondom het wrak
Hiertoe werden de kaarthouders voor het bezoek van 11:00 uur in een grote filmzaal geleid waar we werden toegesproken door een ranger die volgens mij ook dominee is. De beste man meldde met een zeer ingetogen stem dat de bezoekers naar een begraafplaats gingen en dus respectvol moesten zijn. Na dit moment van bezinning werd een korte film die alle facetten van de aanval op Pearl Harbor belichtte, waarop we ons bij de US Navy mochten melden die ons in een fraaie (niet militaire) boot naar het eerdergenoemde platform over de USS Arizona voer. Bij aankomst werd ons nogmaals op het hart gedrukt respectvol te zijn en om pas binnen foto's te maken. De mensen die toch snel even een foto maakten werden op weinig respectvolle wijze afgesnauwd dat te laten.

Hoewel de Arizona vlak onder het wateroppervlak ligt en het zeewater best helder is is het toch moeilijk om de boot goed te zien.

Bolder
Wat wel direct opvalt zijn twee stukken van de boot die nog enkele centimeters roestend boven het oppervlak uitsteken. En, onmiskenbaar, de regenboog-achtige olievlekken, van de olie die na ruim 67 jaar nog steeds uit het wrak sijpelt. De entourage is best goed opgezet, naast de blik op de boot zijn de aanlegbolders goed zichtbaar. Ook heeft men een gedenkmuur ingericht met de namen van de slachtoffers. Op de terugvaart is een andere coryfee uit de oorlog goed zichtbaar, de USS Missouri. Het kiel van dit schip werd  12 maanden voor de aanval gelegd in Brooklyn New York. Op de dag van de aanval was het veilig in San Francisco. Op dit schip tekende Japan later de capitulatie in aanwezigheid van hoge leger piefen van: China, Engeland, Sovjet Unie, Australië, Canada, Frankrijk, Nieuw Zeeland en... Nederland.

Een aparte maar indrukwekkende excursie!

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Een foto van het Japanse leger, ge…
Een foto van het Japanse leger, g…
De USS Bowfin, onmiskenbaar in Haw…
De USS Bowfin, onmiskenbaar in Ha…
Ikzelf en reigenoot Stephan van Ge…
Ikzelf en reigenoot Stephan van G…
De USS Missouri, op deze boot teke…
De USS Missouri, op deze boot tek…
De USS Arizona onder de oppervlakt…
De USS Arizona onder de oppervlak…
Bolder
Bolder
De USS Bowfin
De USS Bowfin
In de De USS Bowfin
In de De USS Bowfin
In de De USS Bowfin, veel koper!
In de De USS Bowfin, veel koper!
Voordek van de USS Bowfin gezien v…
Voordek van de USS Bowfin gezien …
Het USS Arizona Memorial platform …
Het USS Arizona Memorial platform…
De scheepsbel van de USS Bowfin
De scheepsbel van de USS Bowfin
De USS Bowfin
De USS Bowfin
De USS Bowfin
De USS Bowfin
De USS Bowfin, gezien vanaf de boo…
De USS Bowfin, gezien vanaf de bo…
Het memorial platform over de USS …
Het memorial platform over de USS…
Olie stroomt nog steeds uit de USS…
Olie stroomt nog steeds uit de US…
Niet een schoorsteen, maar een res…
Niet een schoorsteen, maar een re…
Bolder
Bolder
De memorial muur
De memorial muur
De USS Arizona onder de oppervlakt…
De USS Arizona onder de oppervlak…
De USS Arizona onder de oppervlakt…
De USS Arizona onder de oppervlak…
Overzicht van de ligging der boten…
Overzicht van de ligging der bote…
Spreekt voor zich
Spreekt voor zich
Een luchtfoto (van internet) laat …
Een luchtfoto (van internet) laat…
Pearl Harbor
photo by: hightide