Vakantie Dag 3 - Albuquerque - Sandia Peak (II) - Madrid - Santa Fe - Alamosa

Alamosa Travel Blog

 › entry 189 of 1090 › view all entries
Op weg naar Madrid, een mooi oud Ghost Gas Station

Vandaag een reisdag. Maar wel via bezienswaardigheden.

Na het simpele edoch effectieve free breakfast buffet in het hotel togen we nogmaals naar de Sandia Peak. Alleen deze keer stukken relaxter, namelijk per auto! Aan de achterkant van de Sandia bergketen is een bergpas aangelegd die het mogelijk maakt om helemaal naar boven te rijden. Je komt dan enige honderden meters achter het kabelbaan station uit. Wederom hard werken, maar nu voor de Impala. Deze zijde van de keten licht uit de zon, dus onderweg zagen we diverse kleine sneeuwplakkaten langs en half op de weg. Bovenop was er weer een mooie view op de grote stad Albuquerque. Alleen nu was het tegenlicht dus allemaal wat feller.

De reis ging voort naar het noorden over de turquoise trail een scenic byway.

Madrid, New Mexico, USA
Onze volgende bestemming was... Madrid!!! Madrid was ooit een booming stad in de belangrijkste mining area van New Mexico. Opgericht in 1892, toen nog onder de naam "Coal Gulch", groeide de stad uit als model voor menig mijnwerkers dorpje. Toen de mijnen in 1950 sloten verviel het dorp tot een ghost town dat 20 jaar later weer nieuw leven ingeblazen werd door een groep artiesten die zich er vestigden. Dat is nu nog steeds zo. Hierdoor is Madrid gered en is een leuk en vooral artistiek dorpje dat, getuige de vele "vreemde" types die er rond liepen,  ook weer vele artistieke mensen aan trekt. Het is eigenlijk een soort Woodstock.

Nog zo'n stadje, Cerillos, (Spaans voor Heuveltjes) was ooit een bruisende mijnwerkersstad met 4 hotels en 21 saloons.

Santa Fe, NM
Het was zo'n succes dat de stad bijna de nieuwe hoofdstad van New Mexico geworden was. In de turkooismijnen aldaar werden de edelstenen gewonnend die nu nog de Spaanse kroon sieren. Helaas voor het stadje is het nu niet veel soeps meer. Het is (nog) geen Ghost Town, maar echt veel leven zit er niet meer in.

De volgende stop was Santa Fe. Een ideaal oord voor degenen die beweren dat de USA geen geschiedenis hebben. Santa Fee is dus zo'n plek. De eerste activiteit was er al rond 1050 toen de indianenstammen zich er vestigden. De echte stad werd in 1515 opgericht door de Spanjaarden, New Mexico was in die tijd en Spaanse provincie! Spanjaarden houden van lange namen de officiële naam van de stad was dan ook "La Villa Real de la Santa Fé de San Francisco de Asís". Al die tijd, tot vandaag de dag was/is Santa Fe de hoofdstad van New Mexico.

Sier-pepers, op weg naar Alamosa
Eerst dus onder de Spanjaarden, later, onder Mexicaans regime en nu dus Amerikaans.

Een uniek aspect aan de stad is de in 1957 uitgevaardigde bouwwet die voorschrijft dat alle gebouwen in de stad in de Adobe Pueblo Revival style gebouwd moeten worden. Dit is keurig doorgevoerd en nu zien alle panden, variërend van de oude historische panden, en het state capitool tot en met de Burger King en supermarkten er uit of waren zij gebouwd door indianen. Een laatste leuk topic over Santa Fe: het is de hoogste State Capitol van de USA. Met 2134 meter hoogte verslaat het met gemak de No.'s 2 en 3, respectievelijk Cheyenne (WY) en Denver (CO).

Na een korte wandeling door de stad reisden we snel verder naar het noorden. We wilden nog enigszins op tijd in de bestemming, Alamosa in Colorado aankomen. Dit lukte en we verbaasden ons om de kou (tegen het vriespunt) die er des avonds heerste.

Meer foto's hieronder!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Op weg naar Madrid, een mooi oud G…
Op weg naar Madrid, een mooi oud …
Madrid, New Mexico, USA
Madrid, New Mexico, USA
Santa Fe, NM
Santa Fe, NM
Sier-pepers, op weg naar Alamosa
Sier-pepers, op weg naar Alamosa
Albuquerque, vanaf de Sandia Peak
Albuquerque, vanaf de Sandia Peak
Madrid, NM
Madrid, NM
Madrid, NM
Madrid, NM
Cerillos, NM
Cerillos, NM
Santa Fe, NM
Santa Fe, NM
Santa Fe, NM
Santa Fe, NM
Santa Fe, NM
Santa Fe, NM
Sier-pepers, op weg naar Alamosa
Sier-pepers, op weg naar Alamosa
Alamosa
photo by: Browser