Vakantie Dag 2 - Diamond Head Crater, Pali Highway, Dole Plantation, North Shore en Golven

Oahu Travel Blog

 › entry 319 of 1090 › view all entries
View vanaf Diamond Head

Het is morgen. Door de jetlag zijn we al vroeg wakker. Het weer ziet er helaas somber uit. Oorzaak, de tropische storm Felicia die koers zet naar de Hawaïaanse archipel. Fijn, 360 dagen per jaar zon, behalve nu dus!

Na een snel ontbijt zetten we koers naar het Diamond Head State Park, dat in een kleine maar onmiskenbare krater ligt, vlakbij het hotel.
De 232 meter hoge Diamond Head (Le'ahi in het Hawaïaans) kreeg zijn naam van Britse militaire die de calciet-kristallen in de wand ervan aanzagen voor diamanten. De 1 á 1.5 kilometer brede krater in deze karakteristieke berg werd circa 300.000 jaar geleden gevormd bij een explosie. De flora en fauna die thans in en op de berg leven kwamen pas rond eind 1800 begin 1900!
De berg werd begin 1908 door het leger gekocht om er een fort in aan te leggen.

De Pali Highway, net na de tunnel, aan de noordkant
Dat ging voortvarend en rond 1915 was het een waar bolwerk van gangen en trappen. Er is echter nooit één oorlosgs-schot gelost.....

Vandaag de dag is het dus een state park en kun je via een behoorlijk toeristisch wandelpad omhoog naar de fortificatie, waar je dan middels de nog steeds bestaande gangen en trappen nar de top van de bergwand kunt klimmen. Leuk, maar ik hoopte dat de verdere wandelingen in Hawaii minder vol met toeristen zouden zijn. Wij hadden overigens een extra "lange" wandeling. Pal voor we het parkeerterrein op wilden rijden besloot de parkeermevrouw dat het vol was en werden we weggestuurd. Terwijl we wegreden reden er twee auto's de parkeerplaats af en mochten de twee auto's na ons de parkeerplek op. De extra 500 meter die we hierdoor wandelden waren eigenlijk wel zo leuk (want minder druk).

Eén van de vele ananas-soorten op de Dole Plantation

De reis ging voort. Pal boven het drukke Honolulu ligt de Pali highway (Route 61). Deze weg was de eerste die de zuidkant van O'ahu verbond met de noordkust, een route over de Tantalus bergen. De oorspronkelijke weg is inmiddels niet meer in gebruik en heeft plaats gemaakt voor een nog steeds prachtig gelegen 4-baans weg met tunnels. Het was merkbaar dat de weg door de bergen gaat want bij het oprijden nam de toch al heftige bewolking alleen maar toe, reden we door de mist en uiteindelijk hoosde het van de regen. Langs de weg was het ineens een oerwoud van jewelste. Prachtig! De Tomtom leidde ons terug over een even indrukwekkende Route 63, dit is zelfs een echte snelweg, volledig op bruggen hoog boven de oerwouden van de Noordkust. Na de tunnel was het ineens weer droog.

Op naar de volgende attractie, de Dole Plantation.

Branding op de noordkust
Deze historische, maar nu wel erg toeristische, plantage ligt tussen de dorpen Wahiawa en Hale'iwa (Fregatvogel huis). Dole is een bekende merknaam, ook in Nederland, van vooral bananen. Maar de oorsprong van de firma ligt in de ananassen en op O'ahu, Hawaii. Het werd opgericht in 1901 door James Dole, de neef van Sanford Dole. Sanford, was door het verstoten van koningin Liliuokalani president van de Hawaïaanse Republiek geworden, en opende daarna de annexatie van Hawaii door de VS.
Heden ten dage is de plantage een ananas-museum. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik niet wist dat er zo vele verschillende typen en soorten ananassen zijn.

De inmiddels opgezette regen joeg ons de auto in, op naar de noordkust, wat in de winter een surfers-paradijs is.

De lage bewolking a.g.v. Felicia
In de zomer zijn de golven echt stukken lager. De mooie weg voerde ons langs vele natte stranden. We zagen ook ( in de golven) onze eerste waterschildpad. Uiteindelijk belandden in het Ahupua'a O Kahana State Park. Hier werden we onthaald door de meest overdonderende tropische wouden, en dito vogels. Het werd al donker dus we hebben alleen even van de vogels en natuur genoten.

Op onze doorreis naar het hotel , langs één van de locaties waar Jurassic Park opgenomen is, hadden we eindelijk even profijt van de storm Felicia. De golven begonnen redelijke proporties aan te nemen, en de diverse surfers waren al in actie. Gevaarlijk dicht bij de scherpe rotsen waarop de golven grandioos te pletter sloegen. Zo hard zelfs dat, toen ik even niet oplette een behoorlijk nat pak opliep, tot groot leedvermaak van reisgenoot. SLECHT!!!!

We zaten behoorlijk zuidelijk, dus de zon ging al rond 19:00 uur onder.

Meer foto's hieronder!

 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
View vanaf Diamond Head
View vanaf Diamond Head
De Pali Highway, net na de tunnel,…
De Pali Highway, net na de tunnel…
Eén van de vele ananas-soorten op…
Eén van de vele ananas-soorten o…
Branding op de noordkust
Branding op de noordkust
De lage bewolking a.g.v. Felicia
De lage bewolking a.g.v. Felicia
De wenteltrap in het gangenstelsel…
De wenteltrap in het gangenstelse…
View op Honolulu/Waikiki vanaf Dia…
View op Honolulu/Waikiki vanaf Di…
Noordkust
Noordkust
Ahupuaa O Kahana State Park
Ahupua'a O Kahana State Park
Ahupuaa O Kahana State Park
Ahupua'a O Kahana State Park
Branding op de noordkust
Branding op de noordkust
Onze huurbak, een Chevrolet Cobalt
Onze huurbak, een Chevrolet Cobalt
Palmscape
Palmscape
Oahu
photo by: sandra_s021