Vakantie Dag 16 - Socorro - El Morro Natl Monument - El Malpais Natl Monument - Albuquerque

Albuquerque Travel Blog

 › entry 203 of 1090 › view all entries
De rots van El Morro, ook zonder inscripties als mooi!

Dienstmededeling: JA!!! Ik weet dat het Malpaís is, i.p.v. Malpais. Alleen als ik dat doe heeft de website moeite met de "í" in de URL!

Ai, alweer de laatste dag van de vakantie... Morgen is de terugreis naar het koude New York. We merkten dat we nu alweer in de hogere en koudere streken kwamen. De jassen en truien werden weer wat zorgvuldiger bij de hand gehouden.

Hoewel we in Socorro niet ver van Albuquerque af zaten maakten we het onszelf en de Impala nog even lastig door er met een Omweg (met hoofdletter O) van een kleine 400 kilometer (!) heen te rijden.

Het water-reservoir dat menig reiziger lokte
Ons oog was namelij gevallen op nog twee National Monuments: El Malpaís en El Morro. Om er te komen konden we wel een heel stuk Interstate 40 af rijden. Weer en heel stuk Interstate dat letterlijk bovenop de oude Route 66 gekwakt is. Een hele mooie route langs de meest karakteristieke rotsformaties.

El Morro was na het petroglieven-debâcle van gisteren een beetje een gok. Het is een grote kalksteen-achtige rots die gezegend (of gedoemd) is met een bron. In de hele omgeving is verder niet een drinkplaats dus, El Morro werd in de geschiedenis een soort pleisterplaats voor reizigers, avonturiers, inheemsen en militairen. Dat begon rond 1600 met de Spanjaarden die toen het gebied bezaten (zie ook Santa Fe). De reizigers kwamen uitgedroogd aan bij El Morro en bleven vaak om even aan te sterken. De verveling sloeg dan toe en dus begon men maar wat te krassen in de zachte rotsen van El Morro.

Een modernere (anno 1866)
In tegenstelling tot de Scratchity "artiesten" van nu besteedde men daar wel veel zorg aan, het resultaat is dat er vaak zwaar gecalligrafeerde texten in het steen staan. Zo zie je teksten als: "Pasó por aquí el adelantado Don Juan de Onate del descubrimiento de la mar del sur a 16 de Abril de 1605." (Hier passeerde Don Juan de Onate van de ontdekking van de zee in het zuiden op 16 april 1605). Later worden de isncripties Engelstalig. En overal er omheen zijn de bekende Indianen-tekeningen van de herten, handen etc. zichtbaar.

De NPS heeft de site goed beschermd en waar nodig voorzichtig gerestaureerd. Deze site liet duidelijk minder te raden over. Genomineerd om nog eens langduriger terug te komen!

Op de heenreis naar El Morro waren we er al langs gekomen en nu op weg naar Albuquerque dus weer, El Malpaís National Monument.

Negatief-weergave van een rotsschildering zodat hij leesbaarder is: "Pasamos por aquí el sargento mayor y el capitán..." (orig. foto van Stephan van Gessel)
De ranger had ons in het visitor center al uitgelegd dat we als gewonen toeristen eigenlijk weinig konden doen in het park. El Malpaís is namelijk een lava-park. Een en al plakaten met keiharde en soms scherpe lava formaties. Ook zijn er de zogenaamde Lava tubes, dat zijn ondergrondse natuurlijke tunnels die gevormd zijn toen er laag visceuze lava door heen stroomde. De buitenkant stolde, de binnenkant stroomde weg en voila daar was een tunnel. Helaas is e.e.a. weinig toegankelijk zonder bergbeklimmings uitrusting. We hebben nog wel even een 5 kilometer lang hike-je gedaan maar El Calderón. De krater van de inmiddels dode vulkaan. Na IJsland was ik wat verwend. Het was aardig, maar geen IJsland....

Het was toch nog wel even reizen naar Albuquerque waar we tegen de avond aankwamen. In de File!!!!!
Deze keer geen budget hotel maar het Hyatt! Ik had nog wat hotelpunten verzameld bij diverse spaar-acties en die kon ik inwisselen bij Hyatt. En zo hadden we geheel gratis, een overnachting in een enorme kamer, met een aparte zithoek en een prachtige view op de stad! Onze fuel management was ook subliem.

Een Lava Tube in El Malpaís
Vlak voor het hotel, dat pal naast het vliegveld lag begon het benzinelampje te branden, volgens ons huurcontract konden we de auto met lege tank inleveren. Dat lukte zo dus prima. We durfden er zelfs nog even retour mee naar ons favoriete Frontier restaurant.

Meer foto's hieronder! Deze fake-tekst heb ik toegevoegd om net iets meer regels te genereren zodat deze rare website toestaat dat de bijgesloten foto ook vertoond wordt.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De rots van El Morro, ook zonder i…
De rots van El Morro, ook zonder …
Het water-reservoir dat menig reiz…
Het water-reservoir dat menig rei…
Een modernere (anno 1866)
Een modernere (anno 1866)
Negatief-weergave van een rotsschi…
Negatief-weergave van een rotssch…
Een Lava Tube in El Malpaís
Een Lava Tube in El Malpaís
De rots van El Morro, ook zonder i…
De rots van El Morro, ook zonder …
De klassieke (en oudste) inscripti…
De klassieke (en oudste) inscript…
Albuquerque
photo by: vances