Vakantie Dag 14 - Willcox - Fort Bowie Natl Historic Site - Chiricahua Natl Monument - Las Cruces

Las Cruces Travel Blog

 › entry 201 of 1090 › view all entries
Fort Bowie, het gras groeit tegenwoordig in het ziekenhuis

De laatste dag in Arizona. Arme McCain, eerst verloor hij de verkiezingen en nu verloor hij ons ook nog eens......

Deze dag gingen we historisch verantwoord doen. Onze reis voerde naar Fort Bowie National Historic Site. Fort Bowie is (of liever gezegd was) een oude militaire plaats die in 1862 opgebouwd werd. De reden om militairen naar de regio te sturen waren vijandigheden van de Chiricahuas Apache indianen. Sailliant detail is dat alle problemen ontstaan waren doordat een Amerikaan, de in eerste instantie gastvrije indianen beschuldigd had van een aanval op zijn boerderij. De beschuldiging bleek later ook nog eens onjuist.

De plek rond fort Bowie was om meerdere reden van belang, het was een regio met water en een doorgang (Apache Pass) voor de belangrijke postkoets route Butterfield Overland Trail.

1894 vs 2008
Het fort werd in 1868 iets verschoven en uitgebreid. In zijn hoogtijdagen telde het fort diverse grote barakken, een ziekenhuis, een sjiek woonhuis met twee verdiepingen, en zelfs een hal met een ijsmachine. Zeker toen de rust wederkeerde moet het aangenaam toeven geweest zijn.

Helaas voor de Chiricahuas indianen was het fort, en de militaire power, effectief. Ze verloren hun strijd en werden verbannen naar Florida, Alabama en Oklahoma. Met Fort Bowie liep het ook niet goed af. In 1894 werd het gesloten en in no time gestript van alles wat waardevol / bruikbaa was door / voor de omwonenden. Pas in 1960 werd het restant tot Historic Site gebombardeerd en viel het onder de hoede van de NPS.

Om er te komen moet je eerst een flinke afstand hobbelen over een onverharde weg en daarna nog eens een hike van een kleine 3 kilometer maken.

Chiricahua National Monument
De site is inderdaad kundig gestript en mother nature heeft ook grondig gereclaimed. De ruines laten meer aan de fantasie over dan de eeuwenoude ruines in bijvoorbeeld Griekenland. Als er geen foto's van het oude fort geweest waren was het me niet gelukt er iets van te maken. Toch is alles, mede om de vele (bloedige) historie die er omheen hangt erg indrukwekkend.

Iets verderop in het gebied is nog een NPS site, Chiricahua National Monument. Een klein groots juweeltje waar ik beslist nog eens uitgebreider heen wil. 27 miljoen jaar geleden barstte de Turkey Creek vulkaan uit en deponeerde vele lagen as en lava. Deze lagen zijn in de daarop volgende tijd langzaam maar gestadig uitgesleten tot een merkwaardig landschap van blokken, zuilen en pilaren.

Chiricahua National Monument
Het park is niet groot, er is een hoofdweg en vele miles aan hikes. In verband met de tijd hebben wij op advies van de ranger een stukje gehiked naar een paar imposante pilaren. De blokken, zo groot als een stadsbus hangen op elkaar, en daar kun je dan onderdoor kruipen. En als ze dan vallen, tsja...

Omdat we al redeijk ver in de richting van onze overnachting in Las Cruces New Mexico gevorderd waren hadden we geen zin om dezelfde weg terug te rijden naar Willcox, een omweg van ruim 65 kilometer, besloten we door te rijden in oostelijke richting over de Pinery Canyon Road. Deze onverharde bergpas is 31 mijl lang en overbrugt een dikke 1000 meter hoogte. Mooi werk voor onze Impala die ons er weer veilig overheen reed. De omweg was wellicht sneller geweest, maar deze weg was weer prachtig. De volgende ca. 280 kilometer was weer hoofdzakelijk over de Interstate. Dat schoot lekker op. Helaas eindigde de dag voor mij bij aankomst in Las Cruces. Een overwhelming hoofdpijn forceerde mij onmiddellijk het bed in.

Meer foto's hieronder.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Fort Bowie, het gras groeit tegenw…
Fort Bowie, het gras groeit tegen…
1894 vs 2008
1894 vs 2008
Chiricahua National Monument
Chiricahua National Monument
Chiricahua National Monument
Chiricahua National Monument
Jessica Fletcher? Zou ze nu zelf v…
Jessica Fletcher? Zou ze nu zelf …
Fort Bowie Cemetery
Fort Bowie Cemetery
Het landschap rond Fort Bowie
Het landschap rond Fort Bowie
Chiricahua National Monument
Chiricahua National Monument
Chiricahua National Monument
Chiricahua National Monument
Chiricahua National Monument
Chiricahua National Monument
Chiricahua National Monument, onde…
Chiricahua National Monument, ond…
Chiricahua National Monument
Chiricahua National Monument
Las Cruces
photo by: furiousfowl